Her hafta; ruhumuzu, gönlümüzü, içimizi ısıtan sohbetlerle, kış mevsiminin soğukluğunu unutuyoruz.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Tarihçi Araştırmacı Yazar Esra Toprak “13. Yüzyılda Konya ve Eğlence Hayatı ” konulu bir konferans verdi.
Eğlence, insanlık tarihi kadar eskilere dayanıyor. İnsanın olduğu yerde eğlence de mevcut. Eğlence, hayatın vazgeçilmezleri arasında.
“Türkiye Selçuklu Devleti sultanlarının eğlenceye çok düşkün oldukları, eğlenceler arasında sazlı, sözlü meclislerin düzenlendiği, kaynakların ifadelerinden anlaşılmaktadır. Türkiye Selçuklu devletlerinde sultan başta gelmek üzere devlet erkânı, eğlenceye ehemmiyet vermiş hatta bunu adeta protokolün bir parçası haline getirmiş ve bu amaçla saraylarda, köşklerde sürekli görev yapan sanatçılar bulundurmuşlardır. Yaşanılan yaylak ve kışlak hayatın da etkisiyle inşa edilen saray ve köşkler, seyir ve temaşa zevkine göre donatılmış ve bu mekânlarda sürekli olarak eğlence meclisleri düzenlenmiştir.
Selçuklu sultanlarının inşa ettirdiği sarayların konumlarının tespitinde bu yaşam tarzı belirleyici olmuş, sultanlar yaz ve kış mevsimlerini geçirmek için çeşitli saraylar inşa ettirmişlerdir.
Düzenlenen bu eğlence meclislerinde, sultan hangi sebepten dolayı eğlence meclisi emrini verdi ise hazırlıklar ona göre yapılmıştır. Bu eğlenceler bazen devlet erkânının hesaplaşmasına sahne olmuş, rakiplerin ortadan kaldırılması için en uygun yer olarak görülmüştür. Bazen de sultanlar, normal zamanlarda düşünmedikleri affetme, ödüllendirme veya makam kararlarını bu eğlence meclislerinde almıştır.
Kaynaklara yansıyan eğlence ile ilgili kayıtlar, ancak belirli sebepler ile geçmektedir. Bu husus, devlet erkânının az eğlendiği manasına gelmemelidir. Kışın ava, yazın gezintiye daha fazla zaman ayrıldığı düşünülürse, Selçuklu sultanlarının eğlence hayatının çok daha zengin olduğu anlaşılmaktadır.
Eğlence meclisleri Türkiye Selçukluları zamanında, devletlerin zayıflamaya başlamasından sonra azalmıştır. Bu durum, eğlencelerin Selçukluların yükselme ve gelişme dönemlerinde daha çok düzenlendiğini, çöküş devrelerinde ise saraydaki ve devlet adamları arasındaki entrikaların yoğun olduğu keşmekeş ortamlar nedeniyle sultanların kendi dertleriyle boğuştuğunu göstermektedir. Bununla birlikte, gerileme döneminde de eğlencelerin düzenlenmiş olması gerekir.”
“13.YÜZYILDA KONYA VE SADREDDİN KONEVΔ kitabı, Esra Toprak ve M.Ali Uz tarafından hazırlanmış. M.Ali Uz’un, önsöz yazdığı eser, gerçekten okunmaya değer kitaplar arasında. Konya’nın; veli, devlet adamı, ilim yuvaları ve Konya’ya damgasını vurmuş değerlerle dolu. Emeği geçenlere şükranlarımı sunarım.
Toplantı sonunda bu kıymetli eser, katılımcılara dağıtıldı. Soğuk kış günlerinde içimizi, gönlümüzü, ruhumuzu ısıtan kıymetlere sahip olduğumuz için Allah’a ne kadar şükretsek azdır. İlim, Kültür, Edebiyat, Sanat alanında hizmet verenlerin kıymetinin bilinmesinden dolayı memnun olduğumu belirtmek isterim. İyi ki varsınız sevgili dostlar!