KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
AK EYLESİN
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Hak Yok Vazife Var; Fert Yok Cemiyet Var
25. EVREN DENEYİ VE İNSANLIĞIN KARANLIK GELECEĞİ
500’ünü yıktık daha da yıkacağız
NAMAZ; İSLAM DİNİNİN DİREĞİDİR
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Tüp bebekle ilgili hükümetin son kararı sosyal devlet olma konusunda çok önemli bir adım. Ülkemizde evli çiftlerin 0-1 yaş bir bebeği evlat edinmek için 3 yıldan fazla zaman beklemeleri gerekiyor.
Konya' da evlat edinmek isteyen ailelerin sayısı 70 den fazla. Yılda ortalama 20 civarında çocuk evlat edindiriliyor.
Koruyucu aile olarak ta 34 ailemizde 40 çocuğumuz bulunuyor. 7 ailemiz Koruyucu aile olmak için sırada bekliyor. Bütün çabamızı ortaya koyarak bu iki sisteme ilaveten Ayni Nakdi Yardım modellerini çalıştırdık. Yuvamızın ve yurtlarımızın kapasitelerini ikiyüzlü rakamlardan ellili rakamlara çektik.
Mutluluk= Aile , Aile = Anne + Baba + Çocuk demek. Dolayısıyla maddi imkanı olan ailelerin başvurduğu 'Tüp Bebek' yönteminden , maddi imkanı olmayan ailelerinde faydalanması sosyal adaletin en önemli önceliklerinden bana göre.
Evli çiftlerin kendi çocuklarını kucaklarına almalarının bir devlet ve toplum için faydaları saymakla bitmez. Bu konuda yapılan yatırımın en önemli yatırımlardan birisi olduğunu düşünüyorum.
Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılacak ciddi bir çalışma ile hizmetin çerçevesi çok net bir şekilde çizilmesi gerekiyor.
Çerçeve diyorum çünkü dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlerde çerçeveyi ortaya koymak çok önemli.
20 yıla yakındır bu konuları çalışıyorum. Bu bakanlık kurulmadan çok önceleri 'Daha Etkin bir Sosyal Devlet İçin 'Tek Çatı' ' ismini verdiğim bir proje yaptım. ( http://www.cemilpasli.com/daha-etkin-bir-sosyal-devlet-icin-tek-cati-onerim/ ) Bu projeyi ilk defa yıllar önce kaleme aldım. (http://www.belge.com.tr/arc/belgeci/mustafa.php?sayfa=yazi&yno=103 )
Projede üzerinde durduğum en önemli hususlardan birisi 'YARDIM' (balık verme) kelimesi yerine 'DESTEK' (balık tutmayı öğretme) kelimesini önermemdi. Bakanlığa isim olarak ta 'Sosyal Hizmet ve Destek Bakanlığı' ismini önermiştim.
Başlangıçta 2007 yı8lında 300 bin öngörülen Evde Bakım Ücreti bu gün 400 bine (392.000 dayanmış durumda. Bu hizmetten faydalanan engellilerin bir çoğu 2022 Özürlü maaşından da yararlanıyor. SYDV çok ciddi ödenekler kullanıyor.
Olayın bu gün geldiği noktada destek ve yardım farkı çok daha önemli bir hale geldi. Bu şekilde yapılan sosyal yardımlar belli bir süre sonra bütçe için döndürülemez miktara ulaşabilir. Davos'ta Sayın Bakanımız sosyal yardım miktarını açıkladığında diğer ülke temsilcilerin 'acaba bir tercüme hatası mı var , bu kadar sosyal yardım fazla değil mi ? ' sorusu bizim için aslında bir uyarı anlamı da taşıyor.
Bütünleşik sosyal destek sistemine geçilip İş-Kur la ortak istihdama yönelik çalışmalar yapılarak suyun yönü değiştirilmelidir. Taşıma su bir miktar daha bu toprakları sular. Ama doğru ve geçerli olan tulumba teorisinde olduğu gibi suyu taşımak değil bulunduğu yerden suyu çıkarmaktır.
Peygamberin yardım isteyene ip ve balta alması için kaynak kullanması ve ip ve baltayı aldıktan sonra dilenmeyi yasaklaması çok güzel bir örnek.
Sosyal yardım yerine sosyal destek kurumları depo ve hesaplarında para değil 'İP ve BALTA' bulundurmalıdır. Odun kesmeyi bilmeyenlere uzmanların rehberliğinde eğitim verilmeli ve ayaklarının üstünde durmaları sağlanmalıdır. Ayaklarının üzerinde duran her oduncu dan ip ve balta parası küçük miktarlarla da olsa mutlaka tahsil edilmelidir.
Karşılıksız yardıma alışan her birey verimi sürekli düşen toprak gibidir. Bu iş böyle devam ettiğinde toprak giderek verimsizleşir ve çoraklaşır. Çoraklaşan toprağı geri döndürmek hemen hemen imkansızıdır.
O halde sosyal devlet sosyal yardım konusunu acilen tekrar gözden geçirmeli ve yeni sosyal destek tabanlı bir sisteme geçilmelidir.
Hak Yok Vazife Var; Fert Yok Cemiyet Var
Polimat-Entelektüel
Önce Donanım (Hardware) Sonra Yazılım (Software)
İbretlik Bir Ölümden Ders Çıkarabilmek (Fetö Gerçeği)
Yaşlanma “Süreç Odaklı” Bir Gelişmedir ve Anne Karnından Başlar
Üçü Birleyebilir miyiz?
Beyin-Beyincik-Vicdan=Yasama-Yürütme-Yargı
Geçmek mi, Kalmak mı?
Metafor (Mesnevi/Kabak Metaforu)
İnanç/Düşünce/Ahlak