RİM’İN DEDESİ
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
‘DİNDE ZORLAMA YOKTUR’ U NASIL ANLAMALIYIZ?
TÜRKİYE VE SURİYE: DAHA GÜZEL GÜNLERE
Batılı eğitim sistemi ne zaman iflas eder?
Araç satışında yetki belgeli esnafımız bu sistemden muaf olsun
Ticari ahlaksızlık enflasyondan daha hızlı yükseliyor
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
İman-Hikmet-Gayret-Tevekkül
ÖZGÜRLÜĞE SELAM SURİYE
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Nasrettin Hoca’nın İzinde:AKŞEHİR
Merhaba Yeni Suriye
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Hayatta duyduğumuz ve okuduğumuz çok anlamlı sözler vardır. Adeta konsantre ürün gibi tefekkür ettikçe genişler ve tek bir cümleden ciltler dolusu mana çıkabilir. Ayetler , hadisler böyledir. Ayet ve hadise ömrü boyunca muhatap olmuş onları yaşayan kamil insanların bazı sözleri de böyledir.
Ebu Bekr-i Şiblî hazretleri, 400 hocadan ders alıp onlardan öğrendiği 4 bin hadisin içinden seçip 4 cümle çıkarmış ve öğrendiği ve yaşadığı tüm tecrübeyi bu 4 cümlenin anlattığını söylemiştir:
1- Dünya için, dünyada kalacağın kadar çalış!
2- Ahirete için orada kalacağın kadar ehemmiyet ver !
3- Allah’a muhtaç olduğun kadar itaat et!
4- Ateşe dayanabileceğin kadar günah işle.
Yakup Şafak hoca Mevlana Celalettin Rumi’nin 25 bin beyitlik Mesnevi’sinin tüm anlatmak istediği manayı ‘Din nasihattir(din samimiyettir)’ hadisinin anlattığını söylemişti.
Bediüzzaman Said Nursi çok sık kullandığı ‘el baki-hüvel baki’ cümlesiyle de dünya ve ahiret hayatına dair çok önemli bir düstura dikkatimizi çekiyordu. O ve onun adına yapılan iş , söylenilen söz baki gerisi oyun ve eğlenceden ibaret.
Büyüklerimizden sıkça dinlediğimiz çok meşhur bir hikaye var. Bir kase bal ve onunla ilgili söylenen ciltler kitap yazsanız anlatamayacağınız manalar. Asrın her şeyi pratik isteyen insanına çok faydalı olacağını düşündüğüm mana denizi aşağıda dostlar.
Hz. Ali bir savaştan döndüğünde Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ziyaretine gelirler. O da onlara kalaylı bir tasta bal ikram eder. Balın içinde bir kıl vardır, Hz. Ali alacak olur, ama Hz. Ömer herkesin bu duruma üç söz söylemesini teklif eder.
Hz. Ebubekir şöyle söyler: "Namaz kılanların kalbi nurludur bu tastan, dünya endişesi düşünmeden namaz kılmak tatlıdır bu baldan. Her şeyden pak olup Cenab-ı Hakk'a teveccüh etmek incedir bu kıldan."
Hz. Ömer şu yorumu getirir: "Misafir seven ev sahibinin kalbi nurludur bu tastan; misafirlerle sohbet tatlıdır bu baldan; misafirlerin kalbi incedir bu kıldan."
Hz. Osman şu şekilde bir açıklamada bulunur: "Alimlerin kalbi nurludur bu tastan; alimlerle sohbet etmek tatlıdır bu baldan; Kur'an-ı Kerim'in manası incedir bu kıldan."
Hz. Ali şu tefsirde bulunur: "Gazilerin kalbi nurludur bu tastan; kafirlerle cenk etmek tatlıdır bu baldan; kul hakkı yemeden evine dönmek incedir bu kıldan."
Sıra Hz. Fatma'dadır: "Erkeğini hoşnut eden kadının kalbi nurludur bu tastan; erkeğine cefa etmemek tatlıdır bu baldan; kocasının hakkını yerine getirmek incedir bu kıldan."
Peygamber Efendimiz duyunca şöyle buyurdu: "Ümmetimin kalbi nurludur bu tastan; Kevser şarabı tatlıdır bu baldan; şeriatin yolu incedir bu kıldan."
Cebrail Aleyhisselam ise şunları buyurdu: "Ya Muhammed senin mührün nurludur bu tastan; kıyamet gününde ümmetine şefaat etmek tatlıdır bu baldan, Sırat köprüsü incedir bu kıldan."
Büyükler ‘kelamın güzelliği kısalığındadır’ demişler. Veya ‘arife işaret yeter’. Bildiğimiz ve inandığımız doğruları yaşamayı rabbim hepimize lütfetsin. Amin.
İman-Hikmet-Gayret-Tevekkül
Zıtlıkların Ortasında Vasatı Bulmak
Mecelle Pusulası (Altın Formül İçerir)
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
Hak Yok Vazife Var; Fert Yok Cemiyet Var
Polimat-Entelektüel
Önce Donanım (Hardware) Sonra Yazılım (Software)
İbretlik Bir Ölümden Ders Çıkarabilmek (Fetö Gerçeği)
Yaşlanma “Süreç Odaklı” Bir Gelişmedir ve Anne Karnından Başlar
Üçü Birleyebilir miyiz?