LANETLİ TABLO

Küçüklüğümde pek çok minibüsün, otobüsün camlarını, ev- iş yeri duvarlarını süsleyen bir tablo vardı.
   Mahsun bakışlı, gözyaşları damla damla her bakanın yüreğini sızlatan, merhametini coşturan ağlayan çocuk tablosu.
    İtalyan ressam Giovanni' nin dönemin şartlarında;  günü kurtarmak adına, öylesine çizilmiş, seri üretildiği için ucuz fiyatlı bu tablosu yıllar içinde merhametin resmi olup çıkar…
    İngiltere'de yoksul evlerde bir dönem arz ardına ısınmak için kullanılan basit elektrik sobaların perdeye, yatağa yakın kullanımından kaynaklı, ihmale dayalı yangınlar çıkar. Çoğu yoksul evlerini süsleyen bu tablodan dolayı gazeteciler yangının sebebini tablonun lanetine bağlarlar ve bir itfaiyecinin ağzından tamamı yanan evlerde bu tablonun yanmadığına dair bir haber yaparlar.
   Daha sonra” the sun” gazetesi bütün ağlayan çocuk resimlerinin getirilip toplu halde yakılması için bir organizasyon yapar. İtfaiye yetkilileri tüm yangınların sebebinin ihmal olduğunu açıklasa da halkın gözünde gazetenin” lanetli resim”haberi yerini korur.
    Halk arasında anlatılan abartılı; "geceleri resmin gözünden kan geldiği, ağlama sesleri duyulduğu "gibi masallar da çabası…
    Bu olay bir kez daha gösterir ki; insanlar çoğu zaman hakikati değil, yönlendirildikleri efsaneyi severler ve medya toplumu çok güzel istediği yere yönlendirebilir.
    Medyanın ve yönlendirdikleri sosyal statülerin görevi parmak sallamak değil halkı doğru haberle doğru bakış açısıyla buluşturmaktır…
 

Yazarın Diğer Yazıları