RİM’İN DEDESİ
VATAN VE İSLAM ŞAİRİ
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
İNGİLİZLER VE HİNDİSTAN’IN KARANLIK TARİHİ
‘DİNDE ZORLAMA YOKTUR’ U NASIL ANLAMALIYIZ?
TÜRKİYE VE SURİYE: DAHA GÜZEL GÜNLERE
Batılı eğitim sistemi ne zaman iflas eder?
Araç satışında yetki belgeli esnafımız bu sistemden muaf olsun
Ticari ahlaksızlık enflasyondan daha hızlı yükseliyor
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
İman-Hikmet-Gayret-Tevekkül
ÖZGÜRLÜĞE SELAM SURİYE
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
Nasrettin Hoca’nın İzinde:AKŞEHİR
Merhaba Yeni Suriye
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Esas kirlilik, dışta değil içte, kisvede değil, kalpte olur. Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandı mı temizlenir, suyla arınır. Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir.
Şems-i Tebrizi
Yüce Yaratıcı her insanı tertemiz bir fıtrat üzerine yarattığını söylüyor. Anne rahmine düştüğü andan itibaren yani insanın cüz-i ihtiyarı devreye girdikten sonra insan ya temiz fıtratı , yaratılışını güçlendirerek ,yani temiz kalarak ya da o tertemiz fıtratı , yaratılışı kirleterek ona verilen ömrü yaşıyor.
Tabii ki anne rahmindeki çocuğun gelişmesi kendisinden çok anne babasını ilgilendiren bir süreç. Çocuk, anne babanın çocuk yapma düşüncesinden itibaren olumlu ya da olumsuz temyiz çağına kadar bire bir anne babadan etkileniyor.
M.Ö. 814 yılında, bu günkü Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisi olan Kartacalılar nesil sağlığı için evlenecek olan çiftleri düğün tarihinden 40 gün önce başlamak suretiyle alkol ve benzeri zararlı maddelerden uzak tutarlardı.
Bebeğin ve yetişkinin temiz kalmasında en önemli etken maddi manevi helal ve temiz lokmadır. Bir aracın çalışması ve performansında yakıt ne kadar önemli ise insanın yetişmesi ve gelişmesinde helal lokma-helal rızık o kadar önemlidir.
Tarihe dikkatle baktığımızda şu gerçeği net bir şekilde görürüz. Tarihe olumlu anlamda geçen tüm insanların arkasında çocuğuna helal süt emzirmiş , şefkatli bir anne , çocuğuna helal lokma-helal rızık getirmek için ekmeğini alnının teriyle kazanan bir baba vardır.
'Helal lokma-helal rızık' kavramı günümüzde çok daha fazla üzerinde durulmayı hak ediyor. Fetih 1453 filmiyle ilgili yazdığım makalede de temas etmiştim. Fethin arkasında abdestsiz çocuğunu emzirmeyen anne , kendisi siftah ettiğinde ikinci müşteriyi siftah etmeyen müşterisine gönderen babalar var.
'Helal lokma-helal rızık' çocuğun fizyolojik , biyolojik ve psikolojik gelişmesinde en önemli etkenlerin başında gelmektedir.
Anne rahminden , kreşlere , okullara , çıraklık sistemine ve asker ocağına kadar tüm eğitim sistemimizin en büyük iki hassasiyet noktası 'helal lokma' ve 'alın teri' olmalıdır.
İnsanlar , alın teri dökerek evlerine helal lokma götürmek için çalıştıkları işlerinde ne kadar hassas davranıyorlar ???
Yine işyeri açıp evine helal lokma götürmek isteyen işveren işçisinin alnının teri soğumadan 'HAK' ettiği ücreti veriyor mu ???
Yoksa işçi ve memur çalabildiği kadar işyerindeki zamandan çalıp kaytarmayı bir alışkanlık haline getirirken , işverende işçisinin ücretini kısabildiği kadar kısmak ya da geciktirebildiği kadar geciktirmenin mücadelesini mi veriyor ???
Okuyucularımın moralini bozmak istemem. Ben toplumun her geçen gün-dünden iyi , yarından eksik- iyiye gittiği ve bu konularda her geçen gün daha da artan bir hassasiyete sahip olduklarını düşünüyorum. Ancak ideal anlamda ve gerçekten lokmalarımızın helal olması noktasında daha atmamız gereken çok adım var , almamız gereken çok yol var. Bizim gayretimiz bu konuda toplumun daha hassas olması , helal lokma oranının daha fazla artması.
“En verimli yağmur, alın teridir” demiş Cenap Şahabettin. Verimlilik, alın teri dökerek kazanma; kazandırarak kazandığı için, kazancını gönül ferahlığı ile hak etme, helal kazanma , helal lokma yemek , hem yaratanı , hem yaratılanı razı etme bilincidir.
Lokmayı maddi ve manevi olarak ta ele almak ve bu konuda sadece maddeye dayalı ele almamak lazım. Yediğimiz , içtiğimiz , dinlediğimiz , gördüğümüz , dokunduğumuz her şey ya helal ya da haramdır. Bunların hepsine helal ya da haram rızık diyebiliriz.
Helal lokma , helal rızık temiz su gibidir. Temiz su nasıl geçtiği yer temizleyip pak ediyorsa , helal rızık ta girdiği bünyeyi maddi manevi kirlerden , pisliklerden temizler.
'Esas kirlilik dışta değil içtedir' demişti Hz. Şems+. Dolayısıyla rabbimize doğduğumuz gibi içimiz dışımız tertemiz kavuşmak istiyorsak helal lokma-helal rızık konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Helal lokma-helal rızık ihlal edildiğinde yani harama kaydığımızda onu temizlemenin yolunun tövbe ve gözyaşı olduğunu unutmayalım.
Hazret-i Hızır selam göndermiş,
Oturduğu postu pak etsin deyu,
Muhammed kandilden(miraçtan) indi buyurdu
Yediği lokmayı hak etsin deyu.
İman-Hikmet-Gayret-Tevekkül
Zıtlıkların Ortasında Vasatı Bulmak
Mecelle Pusulası (Altın Formül İçerir)
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
Hak Yok Vazife Var; Fert Yok Cemiyet Var
Polimat-Entelektüel
Önce Donanım (Hardware) Sonra Yazılım (Software)
İbretlik Bir Ölümden Ders Çıkarabilmek (Fetö Gerçeği)
Yaşlanma “Süreç Odaklı” Bir Gelişmedir ve Anne Karnından Başlar
Üçü Birleyebilir miyiz?