TELBİS

                     

  Telbisin altın çağını yaşıyoruz . Telbis; kötüye iyi elbisesi giydirmek, doğru gibi göstermek.

  Bilim değişir ama hakikat değişmez. Bilim bundan 10 sene önce” aman yumurta yemeyin”diyordu. Bugün "günde 2 yumurta yemelisiniz”diyor. Yağ hiç olmasın beslenmenizde diyordu,bugün sağlıklı yağı (tereyağı, kuyruk,zeytinyağı, fındık) arttırın diyor.

  Hakikat ise ; vicdanın ve ahlakındır. Ahlakın temelinde şecaat, iffet, akıl vardır.

  Bir savcımızın şefaati, aklı ve doğruya olan iffeti sayesinde bugün masum bebeklere sadece dünyadaki 60- 70 yıllık ömürlerinin konforu için” vur patlasın- çal oynasın” deminde kazancı için kıyan bir çete çökertildi.

  Kötülükle ilgili bir haberde ilk aklıma gelen:”bu insanların çocuğu yok mu?” olur. Bir bebeğin ölümüne sebep olanlar nasıl evdeki çocuğunu gözünün önüne getirmeden bunu yapabilir?.

  Vicdan; dindir. Hangi işi yaparsan yap en iyi şekilde yapma sorumluluğu.Ama kendini büyük görme,” ben bilirim” kılıcı en çok doktorların,yöneticilerin, hakimlerin eline yapışırsa tehlikelidir.

  İnsan hayatı için birebir karar verme pozisyonu sorumluluğu bine katlar. O yüzden her insanı çizgide tutacak değer; "ben bu durumda olsam bunun bana yapılmasını tam olarak ister miydim?” sorusudur.

  Tehlikeli olan; kötülüğün bir meslek erbabından olunca bir kötünün bin iyiyilekelemesidir.

  Teknoloji çağında telbis; kötüye iyi elbisesini giydirmek daha kolay.

  Bugünün en büyük tehlikesi ; kötülük yapanın kimliğine bakılarak değerlendirme yapılması. Bir toplumun üretici pozisyonundaki sanatçı,yorumcu, eğitimci sınıfı suçu değil; suçlunun aidiyetini, hangi düşüncede olduğunu gözlemleyerek konuşup susuyorsa vah vicdanlara!.

    Bir yılda Filistin'de siyonistler tarafından 100 binlerce insan, masum bebek katledilirken dünyadaki menfaati tehlikeye girmesin diye susan,” bize ne başka milletlerden” diyen, kendi ülkesindeki bebek ölümlerini ise katillerin aidiyeti- partisiyle değerlendiren vicdanların hakikatle bağı kopmuştur.

  Mevlana hazretleri der ki ; günün adamı olmaya çalışma hakikatin adamı olmaya çalış.Çünkü gün değişir hakikat değişmez…


Yazarın Diğer Yazıları