Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı Beyören Mahallesi'ndeki Beyören Dağı, domalan mantarının en sık bulunduğu bölgelerin başında geliyor. Bu özel mantar, nisan yağmurlarından sonra olgunlaşıyor ve ekim ayının sonuna kadar toplanabiliyor.
Sopalarla toprağı kazıyorlar
Beyören Dağı'na mantar aramaya çıkan vatandaşlar, taşların ve otların altına ellerindeki sopalarla dikkatlice bakıyor. Toprağı kazarak mantarın yerini belirliyor ve sabırla topluyorlar.
Altın değerinde
Özellikle gastronomi dünyasında ve yöresel mutfaklarda sıkça kullanılan domalan mantarının kilosu, 1000 TL'ye kadar alıcı buluyor. Her yerde yetişmemesi ve kültür tarımının yapılamaması nedeniyle domalan mantarı "altın değerinde” bir ürün haline geliyor.
Konya'da nerelerde bulunur?
Domalan mantarı, Konya'nın birçok bölgesinde doğal olarak yetişiyor. Özellikle Karapınar, Çumra, Ereğli, Kayacık Güvenç Köyü, Eskil, Eşmekaya, Altınekin ve Obruk bölgeleri, bu mantarın yoğun olarak bulunduğu yerler arasında. Konya dışında ise Aksaray, Karaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya çevresinde de rastlanıyor.
Domalan mantarı nedir?
Genellikle patates yumrusu şeklinde olan domalan mantarı, 6-10 cm çapında ve kırmızımsı kahverengi ya da sarımsı-gül renginde olabilir. Kabuk kısmı ince olup kolayca soyulabilir. Kumlu topraklarda ve özellikle çam ile meşe ağaçlarının çevresinde yetişir. Toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklar sayesinde yerini belli eder.
(Mustafa İlker Şen)