KAPI KAPI

Tarihçesi hakkında rivayetler çok; bazı kaynaklar çıkış tarihini Frigler ‘e kadar dayandırır.
    Mutasavvuf Şibli hazretlerinin peygamber efendimizde ilgili rüyasında gördüğü bilgileri komşularına” şibli şibli” diye müjdelemesi ,bu müjdeye karşılık hediyeler verilmesi  de rivayetler arasındadır. 
    Tarihlerde ise; üçüncü Selim'den itibaren kadim şehir Konya bir şenlik havasında bu geleneği devam ettirmektedir. 
    Üç  aylar olarak adlandırılan ve ramazanı müjdeleyen güzel günlerin, gecelerin başlangıcının şükrü olarak çocuk sevindirmektir amaç..
     Bir kere yaşasanız bu sevinci;  o tarihte başka bir yerde olmak istemezsiniz. Ellerinde çantaları, poşetleri kapı kapı dolaşan çocukların şivlilik "sesleri yüreğinizi kanatlandırır.
    Çocuklar topladıkları şekerlere, çikolatalara, bisküvilere, oyuncak, toka, bilekliklere  bakıp bakıp kaç gece sevinirler. Alamadıklarından değildir bu sevinç. Hatırlamanın, kendileri için hazırlık yapılmasının, birlik olmanın sokakları neşe ile doldurmanın mutluluğudur.
    Geçmişten miras aldığımız bu” gelene ek” halimizi asırlarca sürdürmek duasıyla…
    Genellikle her yıl 3- 4 ocak dünyanın elips şeklinden dolayı güneşe en yakın mesafeye geldiği "Günberi”( Perihelion olarak bilinmektedir .Mesafe yaklaşık 147.000.000 kilometreye kadar düşmekteymiş. Tabii ülkemizin bulunduğu konumdan dolayı; dünya güneşe en yakın mesafede bile olsa havalar her birimizi kat kat giydirmeyi başarır.
    Şivlilik de günberiye denk geldiği için kat kat giyinsek de her kapıyı çalmaktan, kapı kapı mutluluk taşımaktan hiç vazgeçmeyelim…..
     Şivli şivli şivlilik….
 

Yazarın Diğer Yazıları