HIRS VE HIRSIZ

İnsan düzelince;

  Diyordu ya küçük kız:

- Baba birlikte oynayalım mı?

 Yorgun olan ve oynamak istemeyen babası; okuma yazma bilmeyen küçük kızın yapamayacağı şekilde, gazetedeki dünya resmini parçalara ayırıp:

- "Bunu doğru birleştirirsen olur ,oynarım” diyordu.

   Birkaç dakika sonra küçük kız:

- Babacığım yaptım, deyince şaşıran baba:

- Bunu nasıl başardın? diye sordu. Küçük kız:

- Arkada bir insan resmi vardı. Onu düzelttim, dünya düzeldi ….

  Ticaret yapan, dükkan sahibi bir gençle sohbet ediyoruz. Dükkanı satın aldığı eski sahibinin, dükkanı emanet ettiği çalışanının işlerinden bahsediyor. 50 liraya mal olmuş ürünü 250 liraya sattığını ama dükkan sahibine 100 TL gösterdiğini bunu her üründe çeşitli şekillerde yaptığı gibi o zaman dükkan komşusu olan kendisine de tavsiye ettiğini anlatıyor. Genç ; ben buna itiraz edip :

 -Abi; bu benim için müşterinin cebindeki parayı hırsızlıkla almakla eşdeğer. Belli bir kâr koyacağız ama bu kâr değil aldatma. Dükkanın asıl sahibine yaptığını dile getirmiyorum bile…

   Genci hayranlıkla dinlerken ve sayılarının çoğalmasını dilerken aklıma küçük kızın bu hikayesi geliyor.

   Bu hafta mecliste görüşülecek kanun teklifinin kabulünü bu yüzden sabırsızlıkla bekliyorum. Fahiş fiyat uygulayıp, stokçuluk yapanlara, fiyatları hak ettiğinden çok artırıp alım gücünü düşüren tüm işletmelere 10 kat ceza uygulaması caydırıcı olması için meclise geliyor.

   Adaletin gerçek sağlayıcısı vicdan terazisi bozuldu ise ve üstelik size haklılığınızı savunan bahaneler bulmakta mahir ise ; adaletin çizgisini koruyan güçlü cezalar gereklidir.

   Birisi elini cebimize atıp paramızı almaya kalksa;  nasıl hemen korumaya geçip haksızlığa karşı tedbir alıyorsak önü açık fiyat uygulamasına da aynı tedbirleri almak zorundayız.

   Hırsızlığın tanımında emek harcamadığın,   sana ait olmayana  el uzatmak var. Bunu hangi şekle koyarsan koy, hangi haklılık elbisesini giydirirsen giydir; temelindeki haksız kazancı değiştiremezsin.

   Hırs ; insanın kendinden çalan en büyük hırsızdır…..


Yazarın Diğer Yazıları