DEVE İLE FARE
Kendini beğenen bir fare ve arkadaşlarını kırmak istemeyen bir deve günlerden bir gün arkadaş olmuş. Fare devenin bu huyunu bildiği için onun yularını eline almış, o önde deve arkada yol almışlar. Onları görenler şaşkınlıklarını saklamamışlar.
Yuları farenin elinde olan koskocaman bir deve !
Deve ; fareyi kırmamak için itiraz etmeden onun arkasından yürüyormuş. Fare ise kocaman bir deveye aklınca üstünlük sağladığını düşünüyor, kendini beğeniyor ve” ben ne yiğit, ne kuvvetli biriymişim. Koskoca deveyi yularından tutmuş sürüklüyoruz” diyormuş.
Farenin bu kendini bilmez hali devenin dikkatini çekmiş. Farenin çevreye hava atarak yürüyüşüne sinirlenmiş ve ona güzel bir ders vermek istemiş. Fare önde, deve arkada bir ırmağın kenarına varmışlar. Fare ırmağı görünce durmuş; deve onun duraksalamasına karşı:
- Meydanlarda, ovalarda önümde yürüyüp, bana yol gösteren yiğit fare ;sen benim yol göstericimsin , yürü ki ben de arkandan geleyim, demiş.
Bunun üzerine fare:
- Irmak çok büyük, boğulmaktan korkuyorum diye cevap vermiş. Deve ırmağın derinliğini fareye göstermek için suya girmiş ,sular devenin ancak dizine kadar geliyormuş. Deve fareye su ancak diz boyunda neden bu kadar korktun? Demiş. Fare cevap vermiş:
- Dizden dize fark var ;senin için karınca bizim için bir canavar, ejderhadır. Senin için diz boyu olan su benim boyumu yüz kere aşar.
Bunun üzerine deve:
- Öyleyse bir daha küstahlık edip kendini üstün görme .Haddini, yerini bil ,kendin gibi farelerle boy ölçüş .Develerle, devlerle yarışma, demiş .
Hatasını anlayan fare deveden bin özür dilemiş ve ondan aldığı dersi bir ömür hiç mi hiç unutmamış.
Kibir; öyle bir dev aynasıdır ki kediye kendini aslan gördürür. Kişi azıcık bir makam elde etsin ya da güç yetirebilsin tüm hırsları sıraya girer.” Ben layığım düşüncesi ise gelir oturur kalbe.
Gücün zehri benliği küstahlaştırır.
Küstahlık ise; zayıfların güç taklididir. Küstahlığın ve kibrin panzehiri diğergamlıktır.
Yazarın Diğer Yazıları