Bir asra çeyrek kala.

İsmini ‘Yeni Konya' koymalarındaki sebep Konya'nın o günkü en yeni gazetesi olması mıdır, yoksa hep yeni kalsın diye midir,  bilmiyorum. Ancak hep ‘yeni' kaldığı bir hakikattir.

1 Haziran 1949 tarihi, Konya basın hayatında önemli bir dönüm noktası.  O güne kadar birçok gazete kurulmuş, kapanmış. Konya'nın ilk yayımlanan gazetesi Konya Vilayet Gazetesi..  Gazete 1870'de çıkmış. Tamamen resmi bir gazete olsa da bu tarih,  Konya'da gazeteciliğin başladığı yıl olarak kabul edilebilir.

Bu tarihten hareketle Konya'nın medya tarihi 154 yıllıktır denilebilir. 154 yıl önce başlayan medya tarihinin 1949'a kadarki bölümü farklı bir başlıkta değerlendirilmeli. Çünkü 1949'dan önce çıkan hiçbir gazete günümüze kadar ulaşamadı.

Konya'nın günümüzde yayım hayatını sürdüren en eski  gazetesi şu anda elinizde bulunan Yeni Konya Gazetesi. Bir asra merdiven dayayan hayatıyla Yeni Konya Gazetesi bu il için bir gazeteden öte anlam taşımakta…  75 yıllık Konya tarihini noktasından virgülüne bu gazetede bulabilirsiniz.

Anadolu Medya Grup Vakfı'na geçtiği günden sonra yaptığımız en değeri işlerden biri gazeteyi dijital ortama taşımamız oldu. Gazetenin bugününü taşıdığımız gibi, dününü de taşıdık. Yani artık isteyen bir araştırmacı Yeni Konya Gazetesi'nin 75 çarpı 365 sayısını dijital ortamda bulabilir. Bu;  medya mensupları, tarihçiler ve araştırmacılara büyük kolaylık sağlıyor. İsteyen istediği günün gazetesini istediği zaman görebiliyor.

"Söz uçar, yazı kalır” der atalarımız. Bu çok doğru bir tespit. Evet söz uçuyor. Yazı ise kalıcı. Yeni Konya gazetesi 75 yılın hülasasını  arşivinde saklıyor. Bu arşiv sadece Konya'nın değil tüm Türkiye'nin ortak hafızası. Ve o hafıza şimdi hem somut olarak ilk günden buyana kâğıt baskısı şekliyle hem de dijital olarak kayıt altında. Umarız bizden sonrakiler de aynı hassasiyetle yollarına devam ederler.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri haber ve bilgi yığınları içerisinde kaybolmak. İnternete o kadar alıştık ki, en basit bir konuyu bile oradan araştırıp buluyoruz. Ancak internette her bilgi doğrulanmaya muhtaç… Medya okur yazarlığı da işte tam da bu noktada devreye giriyor. Özellikle çocuk ve gençlere bu meseleyi iyi anlatmalıyız. 85 milyon ülke insanı günün 24 saati dezenformasyon belası ile karşı karşıya… Bilgiyle ulaşmak zor değil, doğru bilgiye ulaşmak zor.

Yeni Konya Gazetesi,  bir taraftan klasik gazeteciliğini yapmaya devam ederken diğer taraftan internet haber sitesi olarak da hizmet veriyor. Konya'nın en çok takip edilen siteleri arasına girmeyi başaran yenikonya.com.tr ile günlük haberlere anında ulaşabiliyorsunuz. Eskiler sabahın erken saatlerinde yeni baskı gazetenin mürekkep kokusu ile güne merhaba derken,  yeniler akıllı telefonlarına indirdikleri uygulama sayesinde yenikonya.com.tr'den gelişmeleri anlık takip edebiliyor. Neden mi yenikonya.com.tr'yi tavsiye ediyoruz?  Çünkü bu siteyi takip ediyorsanız bilgiyi doğrulamaya ihtiyaç duymuyorsunuz.

75 yıllık tarihi boyunca bu gazeteye emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Ahirete intikal edenlere Allah'tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve uzun ömür diliyoruz. Kim bilir belki 100.yılının baş yazısını yazmak da fakire kısmet olur.

Bana sorarsanız 75 yıllık Yeni Konya tarihinin kurulduktan sonraki en önemli gelişmesi ne diye, derim ki Vakfa devredilmesi. Yeni Konya artık bir yıldan bu tarafa ANMEG VAKFI'nın bir üyesi. Yani Konya'nın olan ilelebet Konya'nın olacak.


Yazarın Diğer Yazıları