TÜRKİYE, İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNE YEŞİL IŞIK YAKINCA…

 

İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması sürpriz oldu.

Hal bu ki; Erdoğan Vilnius'ta yapılacak kritik NATO zirvesi öncesi "Binlerce insanı katletmiş katillere kucak açması kabul edilemez. Teröristlere kucak açanlara onay veremeyiz" demişti.

Ne oldu da Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı?

  1. İsveç ve NATO mutabakat metninde "İsveç'in 'nin Gümrük Birliği, vize serbestisi ve AB'ye katılım çabalarını aktif olarak destekleyeceği” ifade edildi.
  2. "terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini” yineledi.

Bıden, Türkiye'nin F-16 alımı ve modernizasyonu için kongreyi işaret etti ve "kongreyi ikna etmeye çalışacağını” söylemekle yetindi.

Hal bu ki; "Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'taki Yunan-Rum tezlerini kabul etmeden Türkiye'nin taleplerinin yerine getirilmeyeceğini” ABD yönetimi ve kongre üyeleri defalarca ifade ettiler.

Yani Türkiye elle tutulur hiçbir sonuç alamadı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov'un "Türkiye'yi Avrupa'da görmek istemiyorlar. Türkler pembe gözlük takmasın” ifadeleri hayli anlamlı.

NATO'nun genişlemesini kendisine yönelik bir tehdit olarak gören Kremlin, "Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasını” elbette hoş karşılamadı.

Her ne kadar Rus yetkililer, "sonuçlarını yakından izliyoruz” "tüm anlaşmazlıklara rağmen karşılıklı fayda sağlayan ilişkileri devam ettirmek istiyoruz” demiş olsalar da gelecek günlerde Türk-Rus ilişkilerinde kırılmalar yaşanabilir.

Rusya'nın Tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin birinci nedeni Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasıdır. Dikkat edilirse Rusya Türkiye'yi baypas ederek "Afrika ülkelerine bedava tahıl vereceklerini” açıkladılar.

İkinci nedeni Rusya geçen yıl Türkiye'de kalmaları koşuluyla beş Azov komutanı serbest bırakmıştı. Zelenski, Türkiye ziyaretinin ardından bu komutanları da alarak döndü. Rusya Türkiye'yi anlaşma koşullarını ihlal etmekle suçladı.

Ancak şu da unutulmamalıdır ki; Batı ülkelerinin yaptırım uyguladığı bir sırada Rusya Türkiye ilişkileri bozmayı kolay göze alamaz.

Rusya, İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yakan Türkiye'ye "hafif düzeyli bir ayar” verebilir.

AB, ABD ve İsveç Türkiye'nin talepleri konusunda her zaman olduğu gibi yine orta sahada top dolaştıracaklar. Bıden topu kongreye, AB topu parlamentoya atacak.

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'nin onayına bağlı. Türkiye'nin de somut sonuçlar görmeden İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması gerekir.

İstediğimiz sonuçlar alınıncaya kadar biz de orta sahada top dolaştırmalıyız…

 

 


Yazarın Diğer Yazıları