27 MAYIS’IN KUKLA VE KUKLACILARI.   

 

27 Mayıs demokrasi tarihimizin kapkara bir günüdür.

27 Mayıs darbesi, darbeler geleneğinin öncüsü dür.

Menderes'in 1950 seçim zaferinin hemen ardından "sonuçları geçersiz saymaya hazırız" diyen bir "ordu" vardı. Bu beyanları ordunun daha on yıl öncesinden niyetlerini göstermesi bakımından manidardır.

Seçim sonuçlarını geçersiz saymaya hazırsanız, Anayasa'daki "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ifadesinin anlamı nedir?

Millet bir figüran, millet iradesi bir aldatmaca mı? Evet! Aynen öyle.

Karar vericiler kim veya kimlerdi o zaman? Kukla kim, kuklacı kimdi?

ABD, Menderes'in bağımsızlaşma politikalarından rahatsızlık duyuyordu.

24 Mayıs'ta toplanan, "National Security Council"de konuşan CIA Başkanı Ailen Dulles, "Başbakan Menderes, hoşnutsuzluğun derecesini anlayamamış görünüyor" diye başlayan Türkiye sunumunu, "Ordunun yönetimi ele almasını bekliyoruz" cümlesiyle tamamlamıştı.

Büyükelçi Suat Hayri Ürgüplü, ABD Dışişleri Bakanı Herter'ın 9 Ekim 1959'da Menderes'i 45 dakika kapıda beklettikten sonra sadece 15 dakika görüşmesini "ABD, Menderes'i sildi" diye tanımlamıştı.

Kuklacı belliydi de, kukla kim olacaktı?

Menderes'e üç seçimde de kaybeden İnönü, sandıkla iktidara gelemeyeceğini anlamıştı ve iktidar hırsıyla yanıp tutuşuyordu. İnönü'den iyi kukla olamazdı.

Nitekim kuklacıdan gerekli güvenceyi alınca kukla, 18 Nisan 1960 günü TBMM'de konuştu: "Şartlar tamam olduğu zaman ihtilal meşru bir haktır, İhtilâl olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız" diyerek açıkça darbeyi haber veriverdi.

Nihayet CIA Başkanı Dulles'in beklediği gerçekleşti. 27 Mayıs 1960'da Ordu yönetime el koydu.

ABD Büyükelçisi Warren 28 Mayıs sabahı, "darbecilerin büyükelçiliğe gelerek teminat verdiğini "ABD'ye müjdeledi, Cemal Gürsel'i ziyaret ederek kutladı.

Gürsel'i "Darbeyi yapmak işin en kolay tarafıdır. Esas güçlükler sonra başlayacaktır. Bu güçlükler, Amerika'yı da ilgilendirir. Önümüzdeki aylarda doğacak bu güçlüklerin çözümünde Amerika yardıma hazırdır" mesajıyla "bizim çizdiğimizin dışına çıkmayın” uyarısını yapmayı da ihmal etmedi.

ABD Başkanı Eisenhower da bir mesaj yayınlayarak Cemal Gürsel'i tebrik etti.

27 Mayıs Darbesiyle Ordu, Milletin seçtiği iktidarı milli iradeye rağmen, yönetimden uzaklaştırdı ve Millet adına (!) yönetime el koydu.

Milleti seçtiği üç masum devlet adamı idam edildi.

Yine Millet, Millet adına (!) ABD'ye teslim edildi.

İnanır mısınız? Biz bu garabeti uzun yıllar bayram olarak kutladık.

Siz, egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğuna hala inanıyor musunuz!?...


Yazarın Diğer Yazıları