Lozan tartışması yeniden gündemde. Lozan’ın tartışması bitmemiş ve bitmez de dostlar. Çünkü aldıklarımız ve verdiklerimiz dengeli değil. Yenilen bir devlete masada istediğiniz şartı kabul ettirirsiniz. Çünkü hayır diyecek durumu kalmamıştır. Sevr’deki Osmanlı’nın durumu gibi. Ancak biz masaya galip devlet olarak oturduk lakin isteklerimizin neredeyse hiçbirini alamadık. İşte sorun da burada yatıyor. Galip devlet olarak oturduğumuz masada istediklerimizin hiçbirisi neden gerçekleşmedi deyince “Efendim gücümüz o kadardı.” denir. O zaman, o zafer naraları niye? “Gücümüz bu kadardı, yeni bir savaşa girecek durumumuz yoktu, bağımsızlığımızı kazandığımıza şükür.” diyin, olsun bitsin. Şu sıralayacağım sorunları çözmeye giden heyetimiz bu sorunlardan kaç tanesini çözdü biliyor musunuz? HİÇBİRİSİNİ!
1. Misak-ı Milli
2. Osmanlının borçları
3. Boğazlar
4. Patrikhane
5. Azınlıklar
6. 12 ada
7. Batı Trakya
8. Hatay
9. Almamız gereken savaş tazminatı
Sadece yeni devlet kurma hakkımız(misak-ı milliye yakın sınırlarla) tanınmış ve kapitülasyonlar kaldırılmıştır. Gerisi halledilememiş yahut Batılıların istedikleri şekilde halledilmiştir. Çok fazla taviz verdiğini, verecek taviz kalmadığını zaten İsmet İnönü o günlerde verdiği bir mülakatta ifade eder.
Onu bunu boş verin de ben asıl şunları merak ediyorum:
1. Biz sadece Ermeni ve Yunanlar ile savaşmamıza rağmen anlaşmayı sadece bunlarla değil de neden hiç savaşmadığımız İngiltere, Fransa ve İtalya, Sırbistan, Romanya ve Japonya ile yapmıştık? Diğerleriyle neden savaşmıştık?
2. Öncesinde İstanbul'u işgal etmek için canla başla uğraşan İngilizler İstanbul'u işgal ettikten sonra neden hiç savaşmadan çekildiler?
3. Fransızlar Maraş'ı salçalık biber yetiştirmek, Antep'i fıstık yemek; İtalyanlar Konya'yı buğday yetiştirmek, Antalya'yı denize girmek için mi işgal ettiler? Hiçbir işlerine yaramayacak bu toprakların küçük birliklerle işgal amacı nedir? Sonrasında hiç savaşmadan neden çekildiler?
4. İngilizler, Yunanları her türlü destekler ve de Yunanlar galip gelirken neden desteklerini birden çekmiştir?
5. İngilizler Lozan'ı onaylamak için neden 1 yıl beklediler? Yoksa birilerinin dediği gibi halifeliğin kaldırılmasını mı beklediler?
6. Osmanlının borçları yeni kurulan devletlere dağıtılmasına ve hiç kimse üzerine düşen borcu ödememesine rağmen Türkiye rağmen neden çok uzun yıllar borç ödedi?
Bu soruların cevabı 7 Ekim Cuma günü 21.30’da Prof. Dr. Caner Arabacı ile KonTV’de yapacağımız “Başka Konular” adlı programımızda... Bekliyoruz efendim. Selam ve dua ile…