KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Üzerimize boca edilen kötü haberler
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
AK EYLESİN
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Hak Yok Vazife Var; Fert Yok Cemiyet Var
25. EVREN DENEYİ VE İNSANLIĞIN KARANLIK GELECEĞİ
500’ünü yıktık daha da yıkacağız
NAMAZ; İSLAM DİNİNİN DİREĞİDİR
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Bizim kültürümüzün ve medeniyetimizin temel direklerinden biri hiç kuşkusuz Hz. Peygamber'in sevgisidir. Doğduğumuzda Allah adından sonra ilk olarak onun adını duyar, ölürken de yine Allah'tan sonra onun adını söyleriz. Çocuklarımıza en çok konulan Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mahmut, Mustafa isimleri onundur. Adı anıldığında ona salat ve selam etmek Kuran'ın (Ahzap 56) üzerimize yüklediği bir vecibedir. Hacca yarı ibadet aşkıyla gidiyorsak yarı da onun yaşadığı yerleri görme sevdasıyla gidiyoruz.
Bu sevginin aksettiği alanlardan biri de edebiyatımızdır. Hemen tüm eserlerimizin "hamdele” ve "salvele” ile başlaması Allah'tan sonra en çok sevilenin ve övülenin o olduğunun göstergesi konumundadır. Mesnevilerin ilk bölümleri olan besmele, tevhit ve münacaatı Allah'ın methinin yapmak maksadıyla ona ayırmak; hemen ardından gelen miraciye ve naat adındaki bölümleri ise Hz. Peygamber'in methini yapmak maksadıyla ona ayırmak adetten olmuştu. Onun doğumunu anlatmak için bile mevlid namında başlı başına bir tür oluşturulmuştur. Divanlardaki şiir sıralaması da benzer şekilde önce tevhitler ve münacaatlarla hemen ardından naatlarla tertip edilmiştir. Esma-i Nebi, sire, mucizat-ı Nebi, kırk hadis, hilye onu anlatan diğer türlerdir. Ancak hiç şüphesiz en önemli tür onu övmek amacıyla yazılan naat ismiyle müsemma nazım şeklidir. Hz. Muhammet'in Kab bin Züheyr'in yazmış olduğu kasideyi çok beğenmesi ve ona hırkasını hediye etmesi üzerine şairler de "Bana da şefaatini hediye etsin.” gayesiyle ona naat adı verdiğimiz kasideler yazma yarışına girmişlerdir. Yazılan binlerce naat bizim insanımızın ona olan sevgisinin göstergesi mahiyetindedir. Bizim insanımız için naat yazmak da yetmemiş, yazılanların kimileri bestelenip cami ve tekkelerde okunmuş, en gözde beyitler yazılıp evlere, dükkanlara, camilere asılmıştır. Bu fakirin edebiyat öğretmeni olmasının sebebi de Fuzuli'nin Hz. Peygamber'e yazmış olduğu, haddizatında bir naat olan "Su Kasidesi”nde geçen ve manasını duyduğumda bizi beynimizden vurulmuşa döndüren "Dest bûsı arzusuyla ger ölürsem dostlar / Kûze eylen toprağum sunun ânunla yâre su” beyitidir. Ben yârimin elini öpme arzusuyla ölürsem ey dostlar, bedenimin karıştığı mezar toprağımdan bir testi yapın ve sevgilime onunla su ikram edin. Böylelikle ben ona dokunmuş, onun elini öpmüş olayım demekte ayrılık şairi Fuzuli.
Hasan Sezai de "Yere teşrîfin haber verdikde ey âl-i cenâb /
Dedi hasretle felek "Yâ leytenî küntü türâb” diyerek müşriklerin mahşer günü pişmanlığını dile getiren bir ayetin (Nebe-40) Hz. Peygamber aşkının anlatıldığı bir beyite ne güzel yerleştirilebileceğinin dahiyane örneğini sunmakta. Hz. Peygamber'in yere teşrif edeceği yani doğacağı göklere haber verilince gökler hasretle "Yâ leytenî küntü türâb” dediler. Yani keşke bugün toprak olaydım. Toprak olaydım da ondan ayrılmayaydım.
Ebubekir Kani Efendi ona olan aşkını bakın nasıl ifade ediyor: "Gubâr-ı pâyine almam cihânı yâ Resûlallah / Değişmem mûyine heft âsumânı yâ Resûlallah / Duyunca makdem-i teşrîfin Âdem sulb-i pâkinden / Değişdi habbeye bağ-ı cinânı yâ Resûlallah” Yâ Resulallah, senin ayağının tozu bile bütün cihandan daha değerlidir. Ya Resulallah, senin saçının tek bir telini dahi yedi kat göklere değişmem. Hz. Âdem, senin kendi soyundan geleceğini haber alınca cenneti bir tohum tanesine feda edip oradan çıkıverdi. Hz. Adem'in cennetten kovulmasına sebep olan yiyeceğin bir rivayette elma, bir rivayette üzüm, bir rivayette de buğday olduğu söylenir ve şair Hz. Adem'in buğday yiyip cennetten çıkarılmasının asıl sebebi duydu ki sen onun soyundan gelecekmişsin, sırf bu gerçekleşsin diye onu yedi ve cennetten çıkarıldı demekte. Şu mana oyunlarına bir bakın hele.
Nazmi ise "Reh-i aşkında bî-sabr u şekîbim yâ Resûlallah / Seni her kim severse ben rakîbim yâ Resûlallah” demekte. Aşkının yolunda sabırsız ve tahammülsüzüm ya Resulullah, seni her kim severse ben onun rakibiyim ya Resulullah demekte. Ne kadar sade, samimane, aşıkane bir beyit.
Bir gazete yazısında yer biter, bu millette Resulullah aşkı bitmez. Selam ve dua ile…
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
ÖLDÜRÜLEN BİR ÖĞRETMEN VE BİR EĞİTİM SİSTEMİ
İSLAM DÜNYASI NEDEN DÜZELMEZ VE NASIL DÜZELİR? -2-
İSLAM DÜNYASI NEDEN DÜZELMEZ VE NASIL DÜZELİR? -1-
CHP NEDEN İKTİDAR OLAMADI, OLAMIYOR?
İSLAM DÜNYASI NEDEN GERİ KALDI?
TAYYİP ERDOĞAN MI KAZANDI, MUHALEFET Mİ KAYBETTİ?
BİR DEVLETİ KİM YÖNETİR?
YOBAZIN DİNDARI ATATÜRKÇÜSÜ MÜ OLUR?
BİR MÜSLÜMAN HASTALIĞI: CEMAATÇİLİK