Başkan seçilmeden önce de, Meram Belediyesinde uzun yıllar mühendis olarak çalışan Fatma Toru, yakından tanıdığı, sorunlarını yaşayarak bildiği ilçeye önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor.
Geçen yıl asfaltta, 31 Konya ilçesi arasında birinci olarak önemli bir rekora imza atan Meram Belediyesi fiziki belediyeciliğin yanında kültürel belediyeciliğe de önemli yatırımlar yapıyor. Başkan Toru’nun medya temsilcileri ile buluştuğu basın toplantısında bunlardan birinin tanıtımı yapıldı.
Fahrünnisa Hatun Kompleksi.
Fahrünnisa Hatun Hazreti Mevlana’nın müritlerinden, hanım ermişler kervanının önemli bir halkası. Zaviyesi de yeni Meram Belediyesi binası yakınlarında. Şimdi Başkan Toru, hem zaviyeyi gün yüzüne çıkaracak ve hem de onun adını hemen zaviyenin yanı başına inşa edeceği kültür merkezinde yaşatacak.
Bodrum hariç üç kat olarak inşa edilecek olan Kültür Merkezi, hanımlara yönelik hizmetlerin yapıldığı önemli bir merkez olacak. 2 bin metrekarelik alanıyla bu merkez bölgedeki önemli bir eksiği de kapatmış olacak.
Hizmetlere hanım elinin değmiş olması farklı bir çerçeveden meselelere bakma şansı da tanıyor bize. Kadınlar medeniyetimizde önemli bir yere sahipler. Ancak tarihteki fonksiyonlarına layık bir şekilde hatırlandıkları söylenemez. Bursa ve İstanbul’da hanımların adının verildiği çok önemli eserler var. Hatta Bursa’da merkez ilçelerden birine Orhan Gazi’nin hanımı olan Nilüfer Hatun’un ismi verildi. İstanbul’da Valide Sultan Camii gibi, Pertevniyal Valide Sultan Lisesi gibi birçok örnek var. Ama Konya’da maalesef bu konu biraz ihmal edilmiş gibi. İşte şimdi ihmal edilen bu meseleye, Fatma Başkan el atıyor. Kendisini tebrik ediyoruz. Selçuklu Sultanlarının eşleri, vezirlerinin eşleri, Hazreti Mevlana’nın eş, mürit ve kadın yakınlarının isimlerinin de benzeri projelerde yaşatılmasında fayda var.
Fatma Toru, unutulan Meram’ı yeniden tarihindeki parlak geçmişe layık hale getirmek için büyük çaba sarf ediyor. Meram Belediye binasının yapıldığı eski et-balık bölgesi artık Meram’ın şehir merkezi oluyor. Selçuklu ilçesindeki Otogar ve Bosna Hersek alt şehir merkezlerinden sonra Konya’nın üçüncü alt şehir merkezi bu bölgede oluşuyor. Belediye’nin hemen karşısındaki ticari merkezlerinin tamamlanması, karşı çapraza Kaymakamlık ve resmi binaların yapılacak olması ile birlikte bölge farklı bir kimliğe bürünecek. Keza Park-Mahal projesi çerçevesinde büyük bir alışveriş merkezi de yine bu bölgeye kazandırılacak.
Yine yakın alanlarda devam eden konut inşaatları da bölgeye canlılık getirecek. Metro projesinin buradan başlatılacak olması da hedeflenen merkeze son noktanın konulması olarak nitelendirilebilir. Özet olarak Meram, yeni belediye binası ve civarındaki projelerle yeniden hayat bulacak. Başkanın kültürel tesislerle de bu fiziki değişimi desteklemesi beden ile ruhun buluşması anlamı taşıyacak.
Fatma Toru’nun en büyük projesi ise hiç şüphesiz Şükran Mahallesi projesi. 3 Mahalleyi kapsayan kamulaştırma faaliyetlerinde yüzde 75 aşıldı. Proje start verilmeye yakın bir hale getirildi. Metruk binaların yıkılmasının ardından tarihi mimariye uygun bir şeklide inşa edilecek yeni çarşı, Bedesten’e de nefes aldıracak. Başkan Toru’nun konuşmalarında bu projenin birinci etabına yakında başlanacağı izlenimi edindik. Şimdiden hayırlı olsun.