SAVAŞ ÇIKAR MI?

Bilindiği gibi Rusya-Ukrayna arasındaki kriz 2014'ten bu yana devam ediyor.

Rusya ile eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Ukrayna'nın arası, Kiev yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşması üzerine açıldı. Ukrayna halkı da Rus ve Batı yanlıları olarak ikiye bölündü.

Olaylar Kırım ve Donbas'a sıçradı. Rusya, 16 Mart 2014'te yasadışı olarak Kırım'ı ilhak etti.

Ukrayna'da Rus nüfusun yoğun bulunduğu Donetsk ve Lugansk (Donbas) bölgelerinde Şubat 2014'te ayrılıkçı gruplar Rusların verdiği ağır silahlarla hükümet yanlısı birliklere saldırdı. 11 Mayıs 2014'te Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ismiyle iki ayrı sözde yönetim oluşturdu. Rus askeri araçlar ve ağır silahlar Donbas'a girdi. Yer yer çatışmalar sürse de, yapılan ateşkes yakın zamana kadar devam etti.

Son olarak Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların 26 Mart 2021'de 4 Ukraynalı askerini öldürmesi, 2022 başında Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapması, bölgedeki tansiyonu iyice yükseltti.

Özetle yaşananlar bunlar.

Rusya, olayı Ukrayna'nın iç savaşı olarak göstermek, Kiev'i ayrılıkçılarla görüştürüp krizde kendisini taraf olmaktan çıkarmak, Donbas bölgesine özel statü ve özerklik tanınmasını sağlamak istiyor.

Ukrayna ise, Donbas'a özerklik verilmesinin ülkeyi böleceğini, problemin ancak Ülkelerinin NATO'ya üye olması ile çözülebileceğini, ancak o zaman kendilerini güvende hissedebileceklerini savunuyor.

Rusya ise Ukrayna'nın NATO'ya girmesini kendisi için tehdit olarak görüyor ve bunu istemiyor.

ABD, İngiltere ve NATO yetkilileri de Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyor.

Tarafların tezleri de böyle.

Bütün dünyanın merak ettiği soru şu: "Savaş çıkar mı?”

Aciz kanaatim o dur ki; savaş çıkmaz.

Köpekler sıklıkla hırlaşırlar, ama nadiren kavga ederler.

Köpeklerin hırlaşmaları, etki alanlarını belirlemek, düşmanlarına güçlerini göstererek onlara korku salmak, kendileriyle kavga etmeye niyet edenlerin başlarına neler gelebileceğini göstermek içindir.

Köpeklerin asıl hedefi hırlaştıkları muhatapları değil, kendilerinden daha zayıf durumda olan ve onları izleyenleri korku ile baskılamaktır.

Sıklıkla hırlaştıkları halde neden nadiren kavga ederler?

Çünkü kavga ederlerse, birisinden birisi yenilecek, oluşan boşluğu başkası dolduracaktır.

Bu ise birinin iktidarı kaybetmesi demektir.

İkinci Dünya Savaşı'nda kavga ettiler de ne oldu? Birinin kuyruğu koptu, diğerinin kulağı.

Tansiyon yükselmeli ki; tehlike hisseden ülkeler, bol bol silah alsın ki, silah sanayileri çalışsın.

Gerilim tırmanmalı ki; Türkiye dahil çevre ülkelerde ekonomik, siyasi istikrar bozulsun, kartlar yeniden karılsın. Mazlum milletler üzerindeki hâkimiyetleri ve sömürüleri devam etsin.

Merak etmeyin. Sömürü düzeni tıkır tıkır işlerken savaş çıkarmazlar.

Dünyanın hâkim güçlerinin köpekler kadar akılları yok mu?...


Yazarın Diğer Yazıları