Eli alışık olanlar göz kararı çok güzel pilav yapabiliyor ama bazen ne yaparsak yapalım pirinç pilavının ayarı tutmuyor. Peki, tane tane dökülen pirinç pilavı yapmak gerçekten zor mu?
Pirinç cinsi önemli!
Pirinç pilavı tarifi verilirken hep aynı ölçü veriler. Bir bardak pirince 2 bardak sıcak su eklenir ve kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleniyor. Bu ölçü pirincin cinsine göre değişiyor, pilav her seferinde farklı kıvamda pişiyor.
İşin ustaları nasıl yapıyor?
Pirinç pilavı pişirilirken çok önemli ipuçları var. Pilavın parlak ve tane tane olmasını istiyorsanız mutlaka bu ipuçlarını uygulamalısınız. Belli taktikleri kullanarak siz de çok lezzetli pilavlar pişirebilirsiniz.
Pirinci nişastadan ayırın!
Tane tane bir pilav istiyorsanız pirinci mutlaka beyaz suyu çıkana kadar yıkamalı nişastasından ayırmalısınız. Tencereye almadan önce yıkanmış pirinç yarım saat kadar süzgeçte bekletilirse suyundan ve nişastasından kurtulacağı için lapa olma ihtimali ortadan kalkacaktır. Pilavın suyunu ve tuzunu ekledikten sonra kapağını hiç açmaz, kısığa alacağınız ocağın ısısını değiştirmezseniz tane tane dökülen bir pilav pişirmiş olursunuz.
Birkaç damla ekleyin!
Pilav yaparken pirinci doğru kıvamda kavurmak çok önemli… Pirinci kavurduktan sonra suyuna bir tutam şeker (4 kişilik pilav için 1 küp kadarı yeterli olur) ve suyuna birkaç damla limon eklerseniz pilavınız hem daha lezzetli ham da daha parlak olacaktır.