Kızartması, oturtması, su yemeği, etlisi, tavuklusu, salatası derken onlarca çeşit yemeği yapılan, hamur işlerinin değişmez malzemelerinden biri olan patates, Türk mutfağının en çok kullanılan sebzelerinin başında geliyor.
Patatesin Faydaları neler?
Patatesin yemekleri de faydaları da saymakla bitmiyor.
Bol potasyum içeren patatesin kabuğu kan basıncını dengeliyor.
Çarpıntı riskini azaltan patates kalbi de yormuyor.
Cilt dostu olan patates morlukların üzerine konulabiliyor ayrıca yuvarlak yuvarlak doğranıp konulduğunda güz bölgesindeki yorgun görünümü kaybediyor.
Hafif yanık ve ciltteki kızarıklara da uygulanan patates mutfaktaki en kullanışlı sebzelerden biridir.
Sindirimi kolay olan patates mide gazı ve asitleri gideriyor. Vitamin ve mineral zengini olan bu yeraltı sebzesi sindirim sistemini düzenliyor.
Magnezyum içeriği ile cilde iyi gelen patates yine içeriğindeki selenyum ile tiroide, fosfor ile de cinsel sağlığa faydalı bir sebzedir.
Kuru ciltleri nemlendiren patates, hafif güneş yanıklarını da iyileştiriyor ve lekeleri gideriyor.
Patatesin özellikle annelerin en çok sık kullandığı özelliği de isal giderici etkisidir. Haşlanmış patates isale bire birdir.
Stres ve kronik yorgunluğa da iyi gelen patates anne sütünü artırır.
Yeni hücre oluşumunu destekleyen patates bu özelliği ile kanser riskini önlemede de görev alıyor.
Patatesin suyu da saç ve saç derisi hastalıklarına, dökülmelere karşı kullanılıyor.
Vücuda kuvvet veren, tok tutan patates aynı zamanda C vitamini deposudur.
Patatesin zararları!
Patatesin Zararları Nelerdir?
Patatesin faydaları listesi kadar uzun olmasa da zararları da vardır.
Patates kızartmasının sık tüketilmesi mutfağımızdaki en büyük sorunlardan biridir. Çocukların ve gençlerin asla hayır demediği patates kızartması kilo alımının öncelikli sebeplerinden biri haline geldi.
Sık tüketilen patates kızartması kalp sağlığına da çok zararlıdır. Patates ile birlikte aldığımız tuz ve yağ; mide, bağırsak, cilt ve mide hastalıklarını tetikliyor.
Yüksek miktarda nişasta içeren patates diyabet hastalarının da dikkatli tüketmesi gereken bir sebzedir.
Patates zehirlenmesi de uzmanların sık sık yaptığı uyarılar arasındadır.
Üzerinde yeşil renkli bir tabaka oluşan patateste oluşan solanin maddesi, baş dönmesi ve ishal gibi belirtiler göstererek zehirlenmeye yol açıyor.
Patates diğer tüm gıdalar gibi alerjik bünyelere zararı dokunabilir. Patates tüketimi sonrasında vücudunuz alerjik reaksiyon veriyor ise mutlaka bir uzmana danışmalısınız.