Pişi denilen hamur işi çeşitli şehirlerde ve bölgelerde farklılık gösterebilir. Genelde maya, un, su ile yapılır. Hamur mayaladıktan sonra küçük parçalara ayırılarak pişirilir ve kızartılır.
İsteğe göre ( peynir, çikolata, sade) şeklinde yapılabilir. Peki, evde kolay pişi nasıl yapılır, pişinin püf noktaları nelerdir?
Evde kolay pişi malzemeleri nelerdir?
- 1 büyük su bardağı ılık süt
- 1 büyük su bardağı ılık su
- Yarım bardak çok dolmayacak şekilde sıvı yağ
- 1 büyük yumurta
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı (çok olmayacak) tuz
- 1 paket maya( kuru veya yaş)
- Alabildiğince un (5,5.5) yeterli olacaktır
- İsteğe bağlı iç harcı (peynir, çikolata, sucuk, zeytin)
Evde kolay pişi yapılışı;
- Bir kaba ılık süt ve ılık suyu ekleyin daha sonra karıştırın.
- Mayanın kabarması için 2-3 dakika bekleyin.
- Geniş bir kap alın ortasını yuvarlak şekilde açın.
- Kabarmış mayanın içine sıvı yağ, tuz yumurtayı ekleyin. Tekrar karıştırın ve yavaş yavaş un ilavesi yapın.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmeye çalışın.
- Hamurunuzun üzerini bir bez ile örtün 1 saat kadar mayalamasını bekleyin.
- Daha sonra hamuru mandalina büyüklüğünde koparın. Avuç içiyle açın ve daha sonra tepsiye dizin.
- Üzerini tekrar bez ile örtün. 20-25 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Bir tava alın ve yağı kızartmaya başlayın. Yaptığınız hamurları tavaya atın iki tarafını da kızarmaya bırakın.
- Kızarılan pişileri alın ve içini doldurmaya başlayın.
- Sıcak servis yapın, AFİYET OLSUN : ) : )
NOT: Kesinlikle hamuru yoğurduktan sonra bir bez ile örtün (Hamur daha hızlı yumuşar)
- Pişileri kızartırken orta sıcaklıkta ateş olsun