Yerli Otomobilin Yeri Konya mı?

Bir önceki yazımızda başbakanlıktaki toplantının birinci gündem maddesinin “yerli otomobili Konya’ya kazandırmak” olduğunu belirtmiş ve bunun önemini anlatmaya çalışmıştım. O kadar çok olumlu tepki aldım ki, konuyu gündemde tutmaya devam etmeyi düşünüyorum. Evet Konyalı konuya çok duyarlı ve otomobil farikasının ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Hem internetten, hem sosyal medyadan hem de şahsıma gelen telefonlardan bunu müşahede ettim. 
 
Özelikle Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’ye teşekkür ediyorum. Kütükçü bizatihi arayarak oda olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.  Bir kısmını bildiğim ama bir kısmını yeni öğrendiğim çalışmalardan memnun kaldım. Kütükçü, ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi. 
 
Herkes elinden geleni yapmalı. Milletvekilleri, vali, belediye başkanları, tüm siyası partiler, sivil toplum örgütleri, bürokratlar, teknokratlar, halk… Öyle ki, yerli otomobil Türkiye’nin gündeminde ne miktarda varsa, Konya’nın da gündeminde o miktarda olmalıdır. Hatta daha fazla olmalıdır. 
 
Konya bunu hak etmektedir. Biz hakkımız olmayanı zaten istemiyoruz. Otomobil yapılması gündemde olan illere bakalım. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, İzmir ve Konya. İstanbul ve Kocaeli daha şimdiden elenmiş durumda. Çünkü bu iki ilde tabiri yerindeyse, bu büyüklükte fabrika kurabilecek yer bile bulmak mümkün değil. İzmir’e bu onurun verilmesi milletin vicdanında makes bulmaz.  Geriye üç il kaldı, Bursa,Sakarya ve Konya. Diğer  iki ilde de sanayileşme had safhada. Sanayiyi ülke sathına yaymak, başka bölgelerin de gelişmede pay almasını sağlamak lazım. Zaten hükümetin Konya, Mersin, Karaman, Antalya dörtgeninde ve hinterlandında yeni bir Marmara Bölgesi oluşturma hedefi var. Ve bu hedef için yerli otomobil fabrikası en ideal yatırım. 
 
Konya’nın Mersin limanına hızlı demiryolu ağıyla bağlanacak olması, Konya’da yapılacak olan lojistik köy, ilimizde bir traktör fabrikasının bulunması ve otomobil yan sanayisinin gelişmiş olması, çok önemli faktörler. Konya lehine oluşturulacak olumlu lobi faaliyetlerinde bu faktörleri iyi kullanmak gerekir. Yani unumuz var, şekerimiz var, sıra helva yapmakta… 
 
Yeni Türkiye kararını verdi. Dünya süper liginde oynayabilmek için üç önemli unsura ihtiyacımız var. Bilgi teknolojileri, ağır sanayi ve kaliteli işgücü. Bunu başaramadığımız takdirde yerimizde saymaya devam edeceğiz. Ekonomistler buna orta gelir tuzağı diyorlar.  İşte bunun için kendi milli tankımızı, kendi milli uçağımızı, kendi milli otomobilimizi, kendi milli füzemizi, kendi milli uydumuzu üretmeye kararlıyız. Biz Konya olarak bunlardan sadece birisini istiyoruz. Yerli otomobili… (Diğerleri de gelirse yok demeyiz)
 
Yerli otomobil, Konya’yı gerçek anlamda bir sanayi kenti yapacaktır. Yatırım sadece tek bir fabrikayla kalmayacak, bu devasa fabrikaya her türlü lojistik desteği sağlayacak yan unsurlarla devasa bir sanayi şehri oluşacaktır. İç ve dış yatırımcıların gözü bu dev fabrikanın yapılacağı şehirde olacak ve beraberinde yeni yatırımlar da gelecektir.  Bu hem Konya’nın hem de ülkenin kaderini değiştirecek hayırlı bir yatırım olacaktır. 
 
Madem ki böyledir… O zaman durma vakti değildir. Herkesi elinden geleni yapmaya davet ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları