Türkiye ne dedi, Konya ne dedi?

Davanın gerçek sahipleri, seçim sonuçlarını doğru analiz edenlerdir. Davanın çakma sahipleri ise, yanlış analizlerle egosunu tatmin edenlerdir. 

Davanın gerçek sahipleri sonuçlardan sonra gereği için kolları sıvayanlardır. Davanın çakma sahipleri ise oturdukları yerde yıkım ekibinin ekmeğine yağ sürenlerdir. 

Davanın gerçek sahipleri yüzde 52.5'e Reis'ten daha fazla sevinenlerdir. Davanın çakma sahipleri ise yüzde 42.5'i gördüklerinde yürekleri sızlamayanlar, bunu iç hesaplaşma malzemesi olarak kullananlardır. 

Gelelim rakamların diline. 

Rakamlar yalan söylemez. Rakamlarla bazı tespitleri yapmak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Bazı Büyükşehirler ile bazı küçük şehirlerin oy oranlarını Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti oyları düzleminde karşılaştırdığımızda şöyle bir durum oluşuyor? Önce büyük şehirlere bir bakalım. 

İstanbul'un Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 50, Ak Parti oyu yüzde 42.7. Aradaki fark yaklaşık yüzde 7.
Ankara'nın Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 51.5, Ak Parti oyu yüzde 40.4. Aradaki fark yaklaşık yüzde 11.
Konya'nın Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 74.2, Ak Parti oyu yüzde 59.4. Aradaki fark yaklaşık yüzde 15. 
Malatya'nın Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 69.2, Ak Parti oyu yüzde 53.9. Aradaki fark yaklaşık yüzde 15
Kahramanmaraş'ın Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 74.2, Ak Parti oyu yüzde 58.5. Aradaki fark yaklaşık yüzde 16
Kayseri'nin Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 70.3, Ak Parti oyu yüzde 50.6. Aradaki fark yaklaşık yüzde 20

Şimdi bir de küçük illere bakalım. 

Rize'nin Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 76.9, milletvekili oyu yüzde 64.8. Aradaki fark yaklaşık yüzde 12
Karaman'ın Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 66.3, milletvekili oyu yüzde 53.5. Aradaki fark yaklaşık yüzde 13
Elazığ'ın Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 70, Ak Parti oyu yüzde 54. Aradaki fark yüzde 16.
Bayburt'un Cumhurbaşkanlığı oyu yüzde 82.1, Ak Parti oyu yüzde 57.5. Aradaki fark yüzde 24. 

Şimdi bir de Türkiye genel oylarına bakalım. Türkiye'de Erdoğan'ın aldığı oylar yüzde 52.5, Ak Parti'nin aldığı oylar yüzde 42.5. Aradaki fark 10.

Bu bizi şu sonuca götürüyor. Erdoğan'ın oylarının yüzde 70'lerde seyrettiği tüm illerde parti oyları yüzde 15 geride. Erdoğan'ın oylarının yüzde 50'lerde olduğu yerlerde ise parti oyları yüzde 10 geride. İstatistik ilmine ve matematiğe göre bu normal bir durum. İller arasında majör bir fark bulunmuyor. Tabii ki, Erdoğan'a verilen oylar aynı zamanda ittifak oyları. İttifak içerisindeki partilerden hangi parti Erdoğan'a ne oranda oy verdi onu bilmek mümkün değil. Bu, ancak yapılacak ciddi kamuoyu araştırmalarıyla ortaya çıkacaktır. 

Partiler arasındaki oy geçirgenliğinin son seçimlerde ittifaklar bazında Cumhur İttifakında Ak Parti'den MHP'ye şeklinde olduğu gerçeğini hiç kimse örtemez. Bu durum gelecek seçimlerde aynı şekilde devam edecektir. Ya Ak Parti'den MHP'ye ya da MHP'den Ak Parti'ye… Birine kızan, diğerine oy verecektir. Özetle sağ partilerin kaderi bundan sonra birbirine bağlı olacaktır. 

İster kabul edin, ister etmeyin. İster kızın, ister bağırın. Hakikat bu. 

Konya'nın Ankara'dan, Malatya'dan, Kayseri'den, Bayburt'tan farkı yok. 

Eğer sonuçlar üzerinde yanlışlarımızı, hatalarımızı, eksiklerimizi göreceksek, büyük fotoğrafa bakmamız gerekecek. Oy oranlarındaki farkın birbirine yakın olması bizi, seçmenin her ilde aynı hata ve yanlışlara tepki verdiği sonucuna götürüyor. 

Şimdi bu hata ve yanlışları doğru tespit edip gereğini yapma zamanı. 

Tek hakikat, sağ blok için vazgeçilmez liderin Erdoğan olduğu hakikatidir. Seçmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı haklı olarak farklı bir yere koymakta, onun niyetinden, samimiyetinden, çabasından şüphe duymamaktadır. Oy dağılımıyla da bazı mesajlar vermektedir. 

Reis balkon konuşmasında "o mesajı aldık” dediğine göre gereğini yapacaktır. 


Yazarın Diğer Yazıları