Konya’nın iki ilçesi. Biri Taşkent, diğeri Kulu. Biri Konya’nın en güneyinde diğeri en kuzeyinde.Bu seçimlerde herkesin gözü bu iki ilçenin üzerindeydi. Çünkü birisi Başbakanın memleketi olan bir ilçe, diğeri HDP’nin yoğun çalışma yaptığı bir ilçe.
Önce başbakanın memleketinden başlayalım. Taşkent, Taşeli bölgesinin küçük bir ilçesi. Siyasi dokusunun evveliyatı bir hayli renkli. İlçe merkezi CHP’liliğiyle, büyük beldelerinden Balcılar ve Çetmi Saadet Partisine bağımlılığıyla bilinir. Diğer belde ve köyleri de eklediğinde MHP’nin de küçümsenemez bir gücü var bu ilçede.
Ne zaman ki, Davutoğlu önce başbakan baş danışmanı, ardından da Dışişleri bakanı oldu, ilçedeki siyasi doku değişmeye başladı. Haliyle Taşkentliler hemşehrilerinin yanında yer aldılar. Ancak yine de kimse Taşkent’ten bu kadar bir değişim belemiyordu. Şöyle bir yakın geçmişe baktığımızda Ak Parti’nin 2011 genel seçimlerinde Taşkent’ten yüzde 66 oy aldığını, 2014 yerel seçimlerinde ise yüzde 42.7 oy aldığını görüyoruz.
Ama ne zaman ki, Davutların Ahmet önce Ak Parti genel başkanı, ardında da başbakan oldu, Taşkent’te durumlar değişti. Taşkent bu seçimlerde hemşehrilerine yüzde 72 oranında oy verdi. Yeterli mi, elbette değil. Ancak 2009 seçimlerinde Ak Parti’nin yüzde 38 oy aldığı ve seçimi kaybettiği bu ilçedeki değişim küçümsenemez oranda.
Ak Parti Taşkent’te 2014 yerel seçimlerinde doğru adayla yola çıktı. Beldelerin kapatılmasının oluşturduğu olumsuz havaya rağmen, (Taşkent’tin iki beldesi olan Balcılar ve Çetmi’nin nüfusunun ilçe merkezinden büyük olması dikkate alınmalı) Çetmi belediye başkanı Osman Arı’yı aday gösteren Ak Parti, ilçedeki direnci başbakanın desteği ve başkan adayının doğru isim olmasıyla kırdı. Ardından da Osman Arı, ilçede hem fiziki olarak güzel hizmetler yaptı, hem de birleştirici rol oynadı. Seçim döneminde de iyi çalıştı. Sonuçta Taşkent Konya ortalamasının 7 puan üzerine çıkarak hemşehrilerini mahçup etmedi.
Bir de Konya’nın en kuzeyine bakalım. Kulu’ya..
Kulu hem Türk hem de Kürt nüfusun yaşadığı bir ilçe. “Ortaanadolu’dan da vekil çıkaralım” amacıyla Konya’ya büyük önem veren HDP’nin Konya’da odaklandığı iki ilçe Cihanbeyli ve Kulu oldu. Cihanbeyli’yi önceki yazımda dile getirmiştim. HDP Cihanbeyli ile birlikte Kulu’da da hezimete uğradı. Ak Parti 2014 seçimlerinde yüzde 48 olan oyunu tam 7 puan artırarak yüzde 54.8’e yükseltti. Hem Cihanbeyli’de hem de Kulu’da istediğini bulamayan HDP böylece Konya’dan vekil çıkaramadı.
Ak Parti’nin Kulu ve Cihanbeyli başarısının altında bölgede doğru aday çıkarmasının büyük rolü var. Dr Abdullah Ağralı bu bölgede sevilen bir şahsiyet. Bölge dokusuna çok uygun bir isim olan Ağralı, hem bölgede hem de diğer bölgelerde parti adına kürt oylarının Ak Parti’ye kazandırılması ile ilgili önemli çalışmalar yapmış bir isim. Bir yıl önceki yerel seçimlerde bizatihi başbakan tarafından Van’da özel görevlendirilen Ağralı, önemli çalışmalar yapmıştı. Ağralı ayrıca Kürtlerin ve özellikle de Kulu bölgesi insanının yoğun yaşadığı Kuzey Avrupa ülkelerinde de parti adına çalışmalar yapmıştı.
Sonuçta yerelde doğru adaylarla yola çıkmanın sonuçlara büyük katkısı bulunmakta. Doğru aday mevzuu, seçim süresince tüm Türkiye’de tartışılan bir konuydu. Ak Parti’de hiçbir dönem bu konu bu kadar tartışılmamıştı. Oyların neden düştüğünü araştıran Ak Parti’nin yoğunlaşması gereken en önemli maddelerden birisi hiç şüphesiz bu.