Konya’da güzel şeyler oluyor. Biz gazeteciler, mesleki reflekslerimizden dolayı çoğu zaman hep olumsuz gelişmeleri görürüz. Bundan dolayı çokça eleştiriliriz. “Dünya’da hiç mi güzel şeyler olmuyor?” diye… Tabii ki güzel şeyler de oluyor. Ama fıtrat olarak biz insanlar çoğu zaman olumsuz gelişmelere veya ilginç şeylere merak duyarız. Güzel gelişmeleri olması gerekenler olarak değerlendiririz.
Konumuz; ne biz gazeteciler, ne de yaptığımız olumlu veya olumsuz haberler. Son aylarda zaten o kadar olumsuz gelişme yaşanıyor ki, içimiz kararıyor. Bu sefer Konya’mızdaki güzel bir gelişmeyi yazalım istedik. Şahsen bana ilk anlatıldığında ciddi manada heyecan duymuştum. Bir de bu güzel gelişmeyi yerinde görelim ve duyalım dedik ve gelişmenin yaşandığı mekâna gittik.
Ankara’ya giderken veya Ankara’dan gelirken belki de birçoğumuzun dikkatini çekmemiştir. Şehirden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta Ankara’ya doğru gidişte sol tarafta bir un fabrikası var. Burası yakın zamana kadar diğer fabrikalardan farkı olmayan bir yerdi. Ancak son aylarda tüm dünyanın gözü bu fabrikanın üzerinde. Konya Yıldızı Un Fabrikası…
Neden mi diyeceksiniz? Çünkü fabrikada Şeker Hastalarının günlük hayatını kolaylaştıracak bir üretim yapılıyor artık. Slimini Diyabetik Un.
Böyle bir unu, Dünya’da ilk defa bir Türk Fabrikası üretmiş. Ve o fabrika da Konya’da. İşte onun için yazının başlığını Konya’nın Yıldızı Parlıyor şeklinde koydum.
Diğer unlardan farkı nedir diye sorarsanız, “çok farkı var” derim. Çünkü bu un kan şekerini dengede tutmaya yardımcı oluyor ve bağırsak sağlığına iyi geliyor.
Glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı %40 daha az, bağırsak sağlığı için gerekli diyet lifleri ise %30 olan diyabetik un, şeker hastaları için büyük önem arz ediyor.
Fabrika’nın başında genç bir Konyalı girişimci bulunuyor. İbrahim Güzel. İbrahim bey’in soyadı gibi yaptığı iş de güzel. Kendisi hem gıda mühendisi hem de değirmen teknikeri. Fabrika’da Türkiye’de benzeri bulunmayan bir laboratuar var.
16 yıllık bir birikime sahip olan İbrahim Güzel, yaptıkları çalışmanın bilimsel tabanını da bize anlattı. Ürün ülkemizin ve dünyanın bu alanda itibar edilen laboratuarlarından ve bilimsel kuruluşlarından onay görmüş bir ürün. Güzel, yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Proje ile TÜBİTAK’a başvurduk ve çalışmamız destek için onaylandı. Bunun üzerine üretimlere devam ettik. Beyaz ekmeğin unu, ürettiğimiz una göre yüzde 65 daha fazla kan şekerini yükseltiyor. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi 100, tam buğday ve kepekli ekmeğin glisemik indeksi 100 iken, bizim ürettiğimiz unun glisemik indeksi ise 61’dir. Lif oranları da diğer ekmeklere göre daha yüksek. Normal beyaz unlarda lif oranı yüzde 2’yi geçmiyor. Bizim ürettiğimiz un beyaz olmasına rağmen yüzde 30 lif içermektedir. Tam buğday unlarındaki lif oranları ise yüzde 10-12 olmasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının piyasadaki ekmekler üzerinde yaptığı analizlerde, en yüksek lif oranının yüzde 6 olduğu görüldü.”
Bu un, Konya’dan Amerika, Almanya, Japonya gibi gelişmiş ülkelere ihraç ediliyor. Sektörün dünya devleri haberi duyar duymaz unu incelemeye almışlar. Unun diyabetik özelliğini anlar anlamaz da hemen devreye girmişler. Milyar dolarlık ortaklıklar önermişler ama Konyalı girişimci İbrahim Güzel, bu tekliflerin tamamını elinin tersiyle geri çevirmiş. Formülü tamamen kendisine ait olan bu unun dünya devlerinin ayaklarının altında heba olmasını ve işin kaymağının onlara gitmesini istemiyor İbrahim Güzel.
Şimdi hem Konya olarak hem de ülke olarak İbrahim Güzel’e sahip çıkma zamanı. Konya’da ve Türkiye’de bin bir güçlükle meydana getirilen güzelliklerin devam etmesini istiyorsak, bu tür buluşlara ve çalışmalara destek olmamız gerekiyor. Bu vesileyle ilgililere ve yetkililere de duyurmuş oluyoruz.