Kimse, başka insanların; boyuna, posuna, yüzünün güzelliğine, güzel konuşmasına, güzel giyinmesine, soyluluğuna, makamına, parasına…itibar etmez.
İtibar; insanın duruşu, bilgi birikimi, ağırbaşlılığı, azmi, sabrı, çalışkanlığı, dürüstlüğü, araştırmacılığı… sebebiyle olur. Devamlı duyduğumuz ve hatta terennüm ettiğimiz bir söz var; “iltifat, marifete tabi” denir. İnsanlara iltifat etmenin yolu; o insanın, bilgisinden, karakterinden, ahlakından, ağırbaşlılığından, gayretli oluşundan, insanlara yararlı hizmetlerde bulunmasından geçer.
Bendeniz, böylesine değerli insanlarla tanışma, sohbet etme, fikirlerinden faydalanma mutluluğuna eriştim. Rabbime şükürler olsun. Güzel insanları tanıdıkça, insanın güzelliği artıyor! Güzel insanlarla sohbet etme şansını yakalayınca; konuşma adabını, konuşma stilini öğreniyor. İcabında bu değerli insanların, susmasında da bir öğüt yüklü olduğunu görüyor! Evet, bu sözünü ettiğim değerli, muhterem insan, Saim Sakaoğlu’dur. Pekiyi, Saim Sakaoğlu Kim? Neler yapmış? Hangi güzelliklere imza atmış, ilim, kültür, edebiyat, fikir dünyasına neler katmış? Birlikte görelim:
Prof. Dr. Saim Sakaoğlu
1939 yılında Konya'nın Fahrünnisa Mahallesinde doğdu. 1951 yılında Hakimiyet-i Milliye İlkokulu'nu, 1955yılında Konya Lisesi'nin orta kısmını ve 1959 yılında ise lise kısmını bitirdi. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden diploma aldı. Ayrıca çabası, üstün gayretiyle Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nu da bitirdi.
İlk görev yeri Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi'dir. Sonra sırasıyla 1977 yılında asistan doktor, 1978 yılında doçent doktor ünvanlarını aldı. 1988 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne profesör olarak atandı. 1988-1994 yılları arasında iki dönem Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı yaptı. 20 Mart 2006 tarihinde yaş haddinden emekli oldu. Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde çalışmaya devam etmektedir.
Çalıştığı Kurumlar ve Eserleri
Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, İLESAM, Folklör Araştırmaları Kurumu, UNİMA gibi kurumların üyesidir. 1983-2001 yılları arasında da Türk Dil Kurumu'nda bilim ve yürütme kurullarında görev yapmıştır. Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında çeşitli bilimsel toplantılara katılmış, bildiriler sunmuştur. Kitapları, makaleleri ve bildirileri İngilizce, Almanca, Fransızca, Makedonca ve Japonca'ya çevrilmiştir. Basılı 43 kitabı bulunan Prof. Sakaoğlu'nun beş kitabı da basım aşamasındadır. Hakkında üç kitap, bir tiyatro oyunu ve iki dergi özel sayısı (Tarla, Milli Folklör) yayımlanan Prof. Sakaoğlu'nun basılı çalışmalarının sayısı 1000'in üzerindedir.
Aldığı Ödüller
1981 yılında Atatürk ve Türkçe konulu eser yarışmasında birinciliğe, 1990 yılında ise Türkiye İş Bankası'nın Büyük Edebiyat Ödülü'ne ve 2004 yılında da ikincisi verilen Karacaoğlan Araştırma Ödülü'ne layık görülmüştür. Prof. Sakaoğlu ayrıca Kayseri Sanatçılar Derneği'nin 1982 yılı için verdiği Yılın Folklörcüsü Armağanı'nı, Folklör Araştırmaları Kurumu'nun 1985 yılında verdiği İhsan Dinçer Türk Folklörüne Hizmet Ödülü'nü, Tarsus Belediyesi 2004 Karacaoğlan Ödülü'nü ve Motif Halk Oyunları Vakfı'nın 2004 yılı Yılın Folklörcüsü ödülünü almıştır.
İyi ki Saim Sakaoğlu hocamı tanımışım. Onun her söyleşisi, her konferansı, şahsen bana yeni ufuklar açıyor. Tanımakta haklı mıymışım? Eğer tanışmamışsanız, tez zamanda tanışmanızı, bilgisinden, görgüsünden istifade etmenizi öneririm. İyi ki varsın Saim hocam! Hürmetler ediyor, ellerinden öpüyorum.