SANAT ve SANATTA İLAHÎ GÜZELLİK

HER KÜLTÜR İÇİN GEÇERLİ: duygusal zeka hakkındaki önemli bulgulardan biri de "her kültür için geçerli” olmasıdır.

Duygusal zeka testlerinde belirlenen başarılı insanların ortak özelliklerinin Nijerya, Hindistan, Arjantin ve Fransa'daki başarılı insanlarla aynı olduğu bulunmuştur.

Duygusal zeka geliştirilebilir. Düşünsel zeka ile duygusal zeka arasındaki en temel fark ise, şüphesiz IQ zor değişirken, EQ nun geliştirilebilir olmasıdır. Bilim adamlarının "duygusal zeka düşünsel zekadan daha güçlüdür ve öğrenilebilir” saptaması duygusal zekaya daha eşitlikçi bir nitelik kazandırmaktadır. Duygusal zeka, kendimizle başkalarıyla ve çevreyle barışık olmayı, yaşama amaçlarını gerçekleştirmeyi ve zorluklarla başa çıkabilmeyi kolaylaştıran bir beceridir. Yani "duyguları tanıma, anlama ve etkin bir biçimde kullanma becerisi”dir

Gözden kaçırmamamız gereken bir nokta, düşünsel ve duygusal zekanın birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olduğudur. Bunu akıl – duygu birliği olarak da tanımlama mümkündür. Akıl duygusal zeka olmadan verimli çalışmaz. Akıllı kararlar için duygular vazgeçilmez. Mantıklı olmak, duyguların farkında olmakla mümkündür. Sosyal ve siyasal ortamı doğru kavrayabilmek ve yaşam amacına uygun davranabilmek için gerekli olan gücümüz, duygusal zekada vardır.

Değişim, alabildiğine hazırlanırken ve beklenmedik gelişmeler insandan sürekli daha üstün bir bilişsel yeterlilikler talep ederken, gittikçe önemi artan duygusal zekanın geliştirilebilir olması, herkesin öğrenebileceği ve geliştirebileceği yetkinlikleri içermesi, bize gerek bireysel tahminimiz gerek iş başarımız adına kaçırılmaması gereken yep yeni olanaklar sunmaktadır.

Özetle yaşama sanatın anlamı ve gücü zeka türlerimizin sinerjisinde gizlidir. Beş temel özellik:

KENDİNİ TANIMA VE YÖNETME BECERİSİ: Bu becerinin geliştirilmesi, kişinin duygularından haberdarlığıyla, kazanılmış güvenli davranışıyla, kendine saygısıyla, bağımsızlığıyla ve kendisini gerçekleştirme girişimleriyle bağlantılıdır.

İNSANLAR ARASI İLİŞKİLE BECERİSİ: Kişinin yakın çevresi ve sosyal dünyayla sempati ve sosyal sorumluluk anlayışı içinde ilişki kurmasını sağlar. Diğer insanlara yol gösterme ve destek olma şansı verir.

UYUM SAĞLAMA BECERİSİ: geliştirici gerçeği anlama ve arama sorular karşısında yeni yollar bularak problem çözme ve esneklik özelliklerinin var olmasıdır. Kişi değişimin artan ivmesindeki en yararlı desteği duygusal zekanın bu özelliğinden alır.

STRESLE BAŞA ÇIKABİLME BECERİSİ: stresler karşısında hoş görülü olmayı ve amaca dönük seçilmiş tepkileri düzenlemeye sağlar.

GENEL DUYGU DURUMU: huzur ve mutluluk içeren bir iyimserlik halinin kişiye hakim olmasıdır. Enerjisini iyiden ve olumludan yana kullanır.

 


Yazarın Diğer Yazıları