HAKİKİ VUSLAT ÖLÜMLE MÜMKÜNDÜR
Araç satışında yetki belgeli esnafımız bu sistemden muaf olsun
Ticari ahlaksızlık enflasyondan daha hızlı yükseliyor
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
İman-Hikmet-Gayret-Tevekkül
ÖZGÜRLÜĞE SELAM SURİYE
AKILSIZ TELEFON
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -2-
YAŞASIN ÖZGÜR SURİYE VE SURİYE HALKI
VAKT-İ MUHABBET
SURİYE’NİN YENİ DÜZENİ İÇİN TAVSİYELER
Nasrettin Hoca’nın İzinde:AKŞEHİR
Hainliğin kitabı yeniden yazılıyor
Merhaba Yeni Suriye
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Lale-i Münevveran
Lale'nin yaydığı ışık ve yapan sanatçısının adıyla da anılan bir dizi İstanbul lalesine günümüzde Dr. Münevver ÜÇER'in verdiği isim olan lale-i münevveran, değişik kağıt, zemin, boyama teknikleri kullanılarak yapılmış tezhip çalışmalarıdır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte duraklamaya girmiş olan Türk tezhip sanatında, 18. yüzyıldan bu yana tarama tekniği ve tezhip tekniğinin bağdaştırılarak ve de güncel bir yorum katılarak yapıldığı ilk lale serisi tezhip çalışması olma özelliğini taşımaktadır. Yaklaşık iki yıldır süren İstanbul Laleleri serisinin yapıldığı tezhip çalışmaları 30 adedi bulmuştur. Bu eserlerin kitaplaştırılma çalışmaları halen devam etmektedir. Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi, Güzel sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip dersi Öğr. Gör. Dr. Münevver Üçer tarafından yapılan bu çalışma ile yok olmaya yüz tutmuş olan lale ve tasavvufi manadaki yorumları gün yüzüne çıkarılmakta, tezhipten akan gizli güç ile sanat sevenlerle tekrar buluşmaktadır. Genç nesil arasında pek bilinmeyen altmışaltı (66), Allah, Hilal, Lale espirisininde vurgulandığı müzehhibe Münevver Üçer'in lale çalışmalarında, sanatın yanında, tasavvufi yaklaşıma da yer verilmiştir. 18.yüzyılın ince tarama tekniği 16. yüzyılın en ince tezhip teknikleri günümüz yorumlarıyla harmanlanarak gelecek yüzyıllarda geriye dönüp bakıldığında, işte 21. yüzyılda da bu tarz çalışılmış denecek kadar yenilikçi bir o kadar da tezhipin özünü koruyarak yapılmış olan çalışmalardır.
Bir başka özellik ise tezhibin yüzyıllardır süregelen yazısının elbisesidir lafsasına da, yapılan çalışmalarla nokta koymuş olmasıdır. Yeri geldiğinde bir lale için bir hafta, yeri geldiğinde bir ay gibi sürelerde fırça sallayan sanatçımız Münevver Üçer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Bölümü'nde verdiği derslerin yanı sıra, 2005-2006 eğitim sezonunda Kadıköy Hasanpaşa ISMEK'te ve Caddebostan'da yer alan Atölye isimli çalışma atölyesinde tezhip sanatına ilgi duyanlara ve meraklılarına bu sanatı öğretmekte ve sanatçılar yetiştirmektedir.
KAYNAKÇA
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Kalem işi Öğretim Görevlisi,İSMEK,2006, İstanbul
75. YILLIK GAZETECİLİK İLGİM VE YENİ KONYA GAZETESİ
TÜRKİYE SELÇUKLULARI VE KONYA KİTABI
YILDIZ PORSELEN FABRİKASI (ÇİNİ FABRİKA-İ HÜMAYUNU)
YILDIZ ŞELALE
KONYA’DA MODELİSTLİK – STİLİSTLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI
KONYA VE ANADOLU’DA ÇİNİ ve LÜLECİLİK SANATI