ESKİMİŞ VE ESKİMEYE BAŞLAMIŞ MESLEKLER

Doyurma anlamına gelen aharlamada nişasta ya da yumurta akı kağıdın üstüne sürülerek düzgünce bir yüzeyelde edilir; aharı kağıda iyice sabitlemek, bütünüyle düzgün bir yüzeyelde etmek için de cam ya da çakmak taşından yapılmış mühre pesterek denen mühre tahtası üstünde serili kağıt üzerinde sıkıca gezdirilirdi. 

Mührelenen kağıtlar üstüste dizilip, kıvrılmamaları için üzerlerine ağırlık konularak bir yıl bekletilirdi. İşte usta bir hattatın kullanabileceği kağıt ancak bir yılda hazır hale gelirdi. 

Son olarak da mürekkepten söz etmek gerekir. Osmanlı döneminde yaygın biçimde siyah, kırmızı (la'lı), sarı ve zer (altın) mürekkep kullanılmıştır. Siyah mürekkebin temelini balmumu, zeytinyağı, beziryağı, çıra gibi yağlı maddelerin içi oluşturduğundan is mürerkebi de denirdi. İsin zamk-ı arabı ve saf su ile terbiye edilmesiyle elde edilen is mürekkebi kolay yazılması, kağıda hemen sabitlenmemesi özelliğiyle yani yazıdaki kusurları düzeltmeye elverişliliğiyle tercih edilmiştir. Düzeltme işlemi kimi zaman dil ucuyla da yapıldığından Türkçe'ye "mürekkep yalama" deyimini de miras bırakmıştır. 


Yazarın Diğer Yazıları