68 YIL BİTİP, 69. YILA GİRDİĞİM GAZETECİLİK İLGİM

(1 Haziran 1949 - 1 Haziran 2016)

(BİR ÖMÜR BOYU SÜREN İLGİM)

1 Haziran 1949 günü 5 kuruştan Yeni Konya Gazetesi satışıyla başlayıp bugünlere geldiğim ve bana her zaman arkadaş olan gazetecilik ilgim büyük bir yaşam sevinci içinde Yeni Konya Gazetemle devam etmektedir (Kalemin gücü ve siyah Nur'un hikmetiyle).

Yeni Konya Gazetesi'nin 41. Yıl Kutlamalarına Dağcıların Takkeli Dağ'da (Arkada görünen dağlar Loras Dağları) Yeni Konya Amblemli Flamayı Dağa Çıkarmaları (Recai Kıcıkoğlu, Necip Mutlu ve Rüşti Özdil)

Köprübaşı İlkokulu'nda 8 yaşımdayken akrabamız ve sonradan benim evlenmemde dünürbaşı olan rahmetli Mustafa Naci Gücüyener, dedemle haber göndererek yaz aylarında gazete satmamı istemesi üzerine 1 Haziran 1949 Yeni Konya'nın ilk satışı için önce 10 gazete verip akşama kadar bitirdiğimde kendilerine 5 kuruştan 10 gazete parası 50 kuruş verdiğimde bana her seferinde 5 kuruş vermeleri uzun bir zaman devam etti. Devamlı gidip gelmemle rahmetli Enver Çelikmasat'tan ve sonraları Derviş Hasan Yörük'ün babası rahmetli Derviş Yörük amcamızdan mürettipliği öğrendim. Daha sonra 1956 yılı, yazı hayatına başladım (Mesken ve İnsan).

 (Gazeteler Konya'ya bir gün sonra gelirdi. Halk meraklıydı). Sol arkadaki bina Yeni Konya matbaası ve gazete basım binası.

1966'da Konya'daki bütün gazeteler Yeni Konya'da bir araya gelip Yeni Konya Gazetesi'nde birleştiler. 60'lı yıllardaki Fevzi Halıcı, Celâlettin Kişmir, Mustafa Ataman ve Ramiz Arda ile birlikte, "karınca kararınca” yazdığım diğer yazarların bulunduğu "gaye ve paye” arasında sallanan "ömrüm kâinatın dili olan dualarımla yenilik ve ilerlemelerle dolu yıllara”…

Konya'mızda basın hayatı Vali Ahmet Tevfik Paşa zamanında başlar. 1869'da vilayet, iki litoprafya, bir de tipograf makinesi getirerek ilk matbaayı kurmuştur. Burada Konya Vilayet Gazetesi 1870'de yayın hayatına girmiştir. 1876 yılında Tasvir-i Efkar Gazetesi çıkmıştır. II. Meşrutiyetin ilanı ile gelen serbest düşünce üzerine; 1908'de Viyokoli'nin "Rehber'i” 1909'da Hacı Osman Efendi'nin "Meşrık-İrfân'ı” 1910'da Yusuf Mahzar'ın "Babalık'ı”, 1919'da Islah-ı Medaris Cemiyetinin "Islah-ı Medaris'i”, 1920'de Mehmet Emin Bolay'ın "İbret'i”, 1922'de Müftüzâde Tevfik'in "Halk” matbaası bunlardandır. Cumhuriyet döneminde 1928'de kurulan Erkek Muallim Mektebi Matbaasından günümüze gelinceye kadar pek çok basımevi faaliyete geçmiştir.

Bunlardan Yeni Konya Matbaası ve Gazetesi:

1 Haziran 1949 tarihinde Mustafa Naci Gücüyener tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde yayınını sürdüren en eski gazetedir. 1997 yılı başında Gücüyenerler gazeteyi, Hüseyin Oğuz'a devrederek yayıncılıktan çekilmişlerdir. Bundan sonra gazete için inişli çıkışlı günler başlamıştır. 1 Mayıs 1997-31 Aralık 2001 tarihleri arasında Endüstri Holding'in bünyesine katılan gazete, 9 Ağustos 2002 tarihine kadar 220 gün yayın hayatına ara verdikten sonra Hüseyin Oğuz'un yönetiminde, DYP Genel Başkan Yardımcısı Mümtaz Yavuz'un mali desteğiyle yeniden yayınlanmaya başlamıştır. 2005 yılı sonlarında bir süre Anadolu Tıp Merkezi sahibi Ömer Faruk Pekcan'ın desteğiyle bir süre yayınlanan gazete, içine düşülen mali sorunların aşılamaması sonrasında Anadolu Medya Grubu (ANMEG)'na satıldı. 24 Şubat 2006 tarihinde ANMEG tarafından devralınan Yeni Konya Gazete'miz 1 Mart 2006 tarihinden itibaren farklı içeriği ve mükemmel görünümüyle okurlarıyla buluşmaya devam etmektedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (Mühendishane-i Berr-i ve Bahri-i Hümayun 1773 / mezuniyetimin bu yıl 54. yılını kutladığım (İTÜ'nün 244. yılı dolayısıyla) sonsuz Allah'ıma sonsuz şükürlerimle Yeni Konya Gazetemizin yazı hayatında (Kalemin Gücü ve Siyah Nur'un Hikmetiyle) nice sağlıklı ve yaşam sevinci dolu yıllara… Tevfik ve inayet ALLAH'tandır.

Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın bir şiirindeki "yaşamak” sözcüğünü "YENİ KONYA GAZETEMİZ” olarak değiştirerek buraya almak istiyorum:

Söyle sevda içinde türkümüzü,

Aç bembeyaz bir yelken,

Neden herkes güzel olmaz,

YENİ KONYA GAZETEMİZ bu kadar güzelken…

Dua ve niyaz ile nice yıllara…
 


Yazarın Diğer Yazıları