ÖZBENLİĞE UZUN YOLCULUK: SİMURG


Bu hafta, bana da okuduğumda ilham veren benliğe ulaşma hikâyesi olan "Simurg Efsanesi” ni anlatacağım size…
Karantina günlerinde ve Ramazan'a dair ayrı bir anlamı olduğunu düşünmüyorum.
Farsça da "si” otuz, "murg” ise kuş demektir. 30 kuş hikayesi...
 
Efsaneye göre, kuşların hükümdarı ve her şeyi bilen Simurg Kaf Dağı'nın o eşsiz tepesinde, bilgi ağacında yaşarmış. Öleceğini hissettiği an ağaç dallarından bir yuva yapar, güneşin ateşi dalları yaktığında da dallarla birlikte yanar ama küllerinden yeniden doğarmış.
Bütün kuşlar, zorda kaldıklarında onları Simurg'un kurtaracağına inanır, onu bekler dururlarmış. Ancak içlerinden onu gören hiç olmamış.
Göremedikleri için kuşlar artık ondan umudu kesmişler. Ta ki kuşlardan biri uzak bir ülkede Simurg'un kanadından bir tüy bulana kadar. Onun var olduğuna inanan bütün kuşlar toplanmış ve Simurg'u bulup yolunda gitmeyen şeyler için ondan yardım istemeye karar vermiş. Kaf Dağı'na ulaşmak için yola çıkmışlar, ancak 7 dipsiz vadiyi geçmeleri gerekiyormuş. Bu 7 vadiyi geçmek öyle kolay değilmiş.
Yolda bir sürü kuş kaybolmuş!
Bu 7 dipsiz zor vadi şunlarmış;
 
1. İSTEK VADİSİ
Bu vadide, kuşların isteyebileceği her şey varmış. Her şeye sahip olabilmenin büyüsüne kapılan kuşların bazıları bu vadide kaybolup gitmiş.
 
2. AŞK VADİSİ
Bu vadide, kuşların sisten gözleri görmüyormuş Öyle güzel kuğular ve sülünler varmış ki gözleri kör olmuş, burada da birçoğu kaybolmuş.
 
3. CEHALET VADİSİ
Bu vadide gözlerine her şey çok güzel görünüyormuş. Buradan geçerken bazı kuşlar hiçbir şeyi önemsememeye başlamış, önemsemedikçe düşünmemiş, düşünmedikçe unutmuşlar, Simurg'u bile unutmuşlar, unuttukça yükleri hafiflemiş ve gülümsemeye başlamışlar…
 
4. İNANÇSIZLIK VADİSİ
Bu vadide gittikleri yolun, amaçlarının anlamsız göründüğünü düşünmüşler. Umutsuzca Simurg'u bulamayacaklarını, yolda öleceklerini düşünmeye başlamış. O kadar yolu boşuna gittiklerini düşünen kuşlardan bazıları geri dönmüş.
 
5. YALNIZLIK VADİSİ
Bu vadide bazı kuşlar kendini yalnız hissetmeye başlamış. Yalnız kendini düşünen, kendi başlarına hareket edenler yönlerini kaybetmişler. Acımasız hayvanlara yem olmuşlar.
 
6. DEDİKODU VADİSİ
Bu vadide Simurg hakkında birçok dedikodu yayılmaya başlamış. Bazıları Simurg'un toprak olduğu, gitmelerinin bir anlamı olmadığı söylenmiş. Kulaktan kulağa yayılmış Bunu duyan birçok kuş doğru olup olmadığını hiç önemsemeden, yolundan vazgeçip geri dönmüş.
 
7. BEN VADİSİ
Bu vadide her kafadan bir ses çıkmaya başlamış, biri diğerinin kanadını beğenmemiş, biri her şeyi bildiğini iddia etmiş, biri yolun yanlış olduğunu söylemiş… Hepsi kendisinin doğru olduğunu iddia ediyor, lider olmaya çalışıyormuş. Böylece vadiyi geçip "ben” düşüncesinden uzaklaşana kadar en öne geçmek için birbirlerini ezip durmuşlar.
 
Nihayet Kaf Dağı'na vardıklarında sadece 30 kuş vadiyi aşmayı başarmış. Bu 30 kuş yuvaya vardıklarında sırrı çözmüş. Aradıkları aslında hepsinin kendisiymiş. Bilgeliğe giden yol, aslında kendilerine yaptıkları bir yolmuş.
Feridüdin Attar'ın eserindeki, 7 vadi bizim de hayatımızda karşılaştığımız birçok zorluğu temsil ediyor. Başarıya ulaşmak için, nefsine hâkim olup, körü körüne bağlanmadan, düşünen ve kendini geliştiren, başaracağına dair inancını kaybetmeyen, birlik olmayı bilen, sorgulayan ve en önemlisi egosundan uzaklaşan herkes, küllerinden doğan Simurg olabilir.
 

Yazarın Diğer Yazıları