AHİRETİ ÖNCELEYEREK DÜNYA NİMETLERİNDEN FAYDALANMAKTA BİR SAKINCA YOKTUR
Sınırları Zorlarken 2025 Mesajı
Öğretmenlik Akademisi eğitim fakültelerine anlatılmalı
DELİLER, DAHİLER, KAPILAR, KÖPRÜLER SEN BEN O
Fedakârlık sırası yüksek gelir gruplarında…
DÜNYA EDEBİYATLARINDA ŞEHİR VE ŞEHİRLİ İNSAN
KAİNATIN AŞKI
Kaybedilen İki Puan
Zahmetten Kaçarak Rahmete Ulaşılabilir mi?
İnce Minaremizi İsteriz
İNSANIN KÖLELEŞTİRİLMESİ VE YENİDÜNYA DÜZENİ
KURTULUŞ İSLAM’DADIR…
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Alfa Romeo Junior
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Anadolu'nun her köşesi bir başka güzel. Hele bir de binlerce yıllık geleneklerin içinde bulunca kendini, insanın yüreği kıpır kıpır oluyor. İşte, geçtiğimiz günlerde Konya'nın Kızılören beldesinde tam da böyle bir anı yaşadım. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, Bizans öncesi kalıntılara ev sahipliği yapan, asırlık ormanlarıyla ünlü Kızılören, "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğiyle coşkulu bir güne ev sahipliği yaptı. Ne güzel ki, bu kadim Anadolu geleneği, kuşaklardan kuşağa büyük bir bağlılıkla yaşatılmaya devam ediyor.
Haziran ayının başında, beldenin özel mağaralarına bırakılan tulum peynirleri, ekim sonlarında o eşsiz tatlarına kavuşarak sahiplerine teslim ediliyor. Peynirler, mağaraların serin ve nemli havasında beş ay boyunca bekletiliyor. Nemli ortam ve dışarıdaki ılık hava akımı, mağara içinde öyle bir sirkülasyon yaratıyor ki, deri tulumlarda dinlenen peynirler, kendine has kokusuna, aromatik lezzetine ve olgunluğuna ulaşıyor. Bu özel peyniri tattığınızda, emekle yoğrulmuş bir geleneğin ve doğanın armağan ettiği o özgün lezzeti damağınızda hissediyorsunuz.
Kızılören'de asırlardır devam eden bu gelenek, günümüzde Peynir Şöleni olarak adlandırılıyor ve büyük bir coşku içinde kutlanıyor. Genç, yaşlı, çocuk, kadın herkes o meydandaydı. Çalışan kadınlar, elleriyle yoğurdukları geleneksel lezzetleri ve emekleriyle adeta bu şölenin ruhunu temsil ediyorlardı. Köylülerle sohbet etmek, onların içten samimiyetine ortak olmak gerçekten büyük bir keyifti.
Şölenin en güzel anlarından biri de, peynirlerin mağaraların önündeki meydanlıkta satışa sunulmasıydı. Yöre halkı için bu peynirler, sadece sofralarının lezzeti değil, aynı zamanda ekonomilerine de katkı sağlayan bir geçim kaynağı.
Bu kadim geleneğe tanıklık ettikten sonra, "İyi ki Anadoluluyum, iyi ki Konyalıyım," dedim. Konya'nın gezilip görülecek o kadar çok yeri var ki... Tüm bu değerleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak biz gazeteciler için de büyük bir görev.
Bu güzel günü belleklerimize kazıdık, en özel anlarını kaydettik. Peynir Şölenine gidemeyenler üzülmesin Bu hafta Perşembe akşamı 18.00'de KONTV'de "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğini yayınlayacağız. İzleyemeyenler, KONTV ve Ayşegül Şencan YouTube kanalından da tekrar izleyebilirler. Anadolu'm, sen ne güzelsin! Geleneklerin hep yaşasın...
Sınırları Zorlarken 2025 Mesajı
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
En Uzun Yolculuk Bir Adımla Başlar
HAİNLERE İNAT ÇALIŞACAĞIZ!
Güneşin Tuzla Dansı
Konya’da Sazın Hayat Bulduğu Atölye
Değişim Yok, Sen Varsın!
Sinemanın Kalbi Nerede ?
SAHTE ÜSTÜNLÜK
Velivizyon: Eğitimde Ailenin Gücü