ŞARA-MAZLUM ABDİ ANLAŞMASI VE AKLA TAKILAN SORULAR
SANA DÜN ALAADDİN TEPESİNDEN BAKTIM AZİZ KONYA
Yusuf Tekin’in mücadelesi
BUHARİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDE İFTAR
KUR’AN-I KERİM’İ OKUYUP, ANLAYIP, HÜKÜMLERİNE UYGUN YAŞAMALIYIZ
Altın ekonomik belirsizliklere karşı koruma kalkanı olabilir
AH! YETSİN..
Kim neden bir suçlu arıyor?
Neyi Çekiyorsunuz? (Rezonans-Çekim Yasası)
Konyaspor’da Kötüye Gidiş Sürüyor
Kadın Çiçek Değil, Kadındır
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
TERÖR VE TERÖRİZM
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
KIZILDERELİ KATLİAMI
Acı nedir bilir misiniz?
Honda Civic Yenilendi
Futbol hatalar oyunu derken bunu kastetmemiştik
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Anadolu'nun her köşesi bir başka güzel. Hele bir de binlerce yıllık geleneklerin içinde bulunca kendini, insanın yüreği kıpır kıpır oluyor. İşte, geçtiğimiz günlerde Konya'nın Kızılören beldesinde tam da böyle bir anı yaşadım. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, Bizans öncesi kalıntılara ev sahipliği yapan, asırlık ormanlarıyla ünlü Kızılören, "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğiyle coşkulu bir güne ev sahipliği yaptı. Ne güzel ki, bu kadim Anadolu geleneği, kuşaklardan kuşağa büyük bir bağlılıkla yaşatılmaya devam ediyor.
Haziran ayının başında, beldenin özel mağaralarına bırakılan tulum peynirleri, ekim sonlarında o eşsiz tatlarına kavuşarak sahiplerine teslim ediliyor. Peynirler, mağaraların serin ve nemli havasında beş ay boyunca bekletiliyor. Nemli ortam ve dışarıdaki ılık hava akımı, mağara içinde öyle bir sirkülasyon yaratıyor ki, deri tulumlarda dinlenen peynirler, kendine has kokusuna, aromatik lezzetine ve olgunluğuna ulaşıyor. Bu özel peyniri tattığınızda, emekle yoğrulmuş bir geleneğin ve doğanın armağan ettiği o özgün lezzeti damağınızda hissediyorsunuz.
Kızılören'de asırlardır devam eden bu gelenek, günümüzde Peynir Şöleni olarak adlandırılıyor ve büyük bir coşku içinde kutlanıyor. Genç, yaşlı, çocuk, kadın herkes o meydandaydı. Çalışan kadınlar, elleriyle yoğurdukları geleneksel lezzetleri ve emekleriyle adeta bu şölenin ruhunu temsil ediyorlardı. Köylülerle sohbet etmek, onların içten samimiyetine ortak olmak gerçekten büyük bir keyifti.
Şölenin en güzel anlarından biri de, peynirlerin mağaraların önündeki meydanlıkta satışa sunulmasıydı. Yöre halkı için bu peynirler, sadece sofralarının lezzeti değil, aynı zamanda ekonomilerine de katkı sağlayan bir geçim kaynağı.
Bu kadim geleneğe tanıklık ettikten sonra, "İyi ki Anadoluluyum, iyi ki Konyalıyım," dedim. Konya'nın gezilip görülecek o kadar çok yeri var ki... Tüm bu değerleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak biz gazeteciler için de büyük bir görev.
Bu güzel günü belleklerimize kazıdık, en özel anlarını kaydettik. Peynir Şölenine gidemeyenler üzülmesin Bu hafta Perşembe akşamı 18.00'de KONTV'de "İnlerden Peynir Çıkarma" geleneğini yayınlayacağız. İzleyemeyenler, KONTV ve Ayşegül Şencan YouTube kanalından da tekrar izleyebilirler. Anadolu'm, sen ne güzelsin! Geleneklerin hep yaşasın...
Kadın Çiçek Değil, Kadındır
BEREKET, HUZUR, UMUT...
BİR ŞEHİR BİN HİKAYE MALATYA
Neye İnanırsan Ona Dönüşürsün!
Osmanlı’nın Diriliş Şehri:Bilecik
FACİALAR KADER DEĞİL
ÂRİF OL, ZARİF KAL
Kazandım Sananlar
HATIRAN YETER
2024’ün Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık