Üzerimize boca edilen kötü haberler
“KEŞKE” DEMEMEK İÇİN
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
2025 yılında döviz kurlarında dalgalanmalar(volatilite) yaşanır mı?
Ebu’l-Ala el-Ma’arri’nin Risaletu’l-gufran Adlı Eseri
Beyşehir Gölü’nde Suyun ve Emeğin İzinde
AK EYLESİN
ABD’nin Ortadoğu Haritası
Hak Yok Vazife Var; Fert Yok Cemiyet Var
25. EVREN DENEYİ VE İNSANLIĞIN KARANLIK GELECEĞİ
KONSERLERE AKITILAN MİLYARLAR
500’ünü yıktık daha da yıkacağız
NAMAZ; İSLAM DİNİNİN DİREĞİDİR
Alfa Romeo Junior
Organize İşler
Konyaspor Sezonun En İyi Oyununu Oynadı
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Büyük devlet adamları büyüklüklerini, yaptıkları olumlu işler ve bıraktıkları eserler ile elde ederler. Mesela Neron, şehri yakmış? Ne kadar büyük bir devlet adamı ? Halkını ve dünyayı felakete sürükleyen hasta ruhlu Musolini ve Hitler ne kadar büyük? Ekmek doğrar gibi insan doğrayan kasap Stalin'in büyüklüğü ne kadar? Birde vefatında Türklerin yanında Ermenilerin bile gözyaşı döktüğü adil Sultan Melikşah, altmış bir sene yurdunu ilim ve fende orta çağın zirvesine taşıyan Sultan Sencer, İstanbul'u gülzar eyleyen Fatih Sultan Mehmet ve daha sayamadığımız bir çok ecdat gibileri ne kadar büyük?
Kimi devlet adamı devlet kurma şerefine nail olur; Kutalmışoğlu Süleyman Şah gibi. Kimi devlet adamı vardır kurulan devletin yurdunu tescil ettirmiştir; 1176 senesinde Miryakefelon Savaşı ile 2. Kılıçarslan gibi.
İşte bu büyük devlet adamlarından Türkiye Selçuklu Devleti'nin Sultanı 1. Alâeddin Keykubat'tan bahsetmeye çalışacağım. Sultan Alâeddin, ceddi Kılıçarslan gibi Selçuklu Devleti'ne karşı büyük bir ordu toplayan Celalettin Harzemşah'ı 1230 senesinde Yassı Çemen Savaşında yenmiş, tarihe vatanını ve devletini koruyan bir adım atmıştır.
Anadolu tarihine bakıldığında bu coğrafyada her zaman birden çok devlet hüküm sürmüştür. Osmanlı Devleti Anadolu'yu bir uçtan bir uca Türk yurdu yapmıştır. Ancak, Sultan 1. Alâeddin'i büyük yapan hasletlerden bir tanesi de daha o yıllarda Anadolu coğrafyasını tek bir hâkimiyetin altına toplaması ve bunda kısmen muvaffak olmasıdır. Şöyle ki, 1228'de Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ bölgelerinde hüküm süren Mengücek Devleti'ni ortadan kaldırdı, Erzurum'u alarak Saltuklular hakimiyetini bitirdi, 1232'de Bitlis ve Ahlat şehrini alıp Artuklular egemenliğine son verdi, Antalya ve Sinop zaten Selçuklu şehri idi. Alanya'yı alarak Akdeniz sahili tamamen Selçuklu hakimiyetine girdi. Urfa ve Harran'ı da alan Alâeddin Keykubat, hemen hemen bugünkü Doğu sınırlarımıza ulaşmış oldu.
Selçuklu tarihini az çok okuyan kişiler bu birlikteliğin sağlanmasının kolay olmadığını görecekler. Zira karşınızda Bizans yok. Bizans olsa iş kolay. 1071'de askeri olarak girdiğimiz Malazgirt'ten sadece dört yıl sonra 1075'te İznik dahil fethetmiştik. Ama daha sonra bu topraklar Türkmen beyleri tarafından pay edildi. İşte Büyük Sultan Alâeddin Keykubat, çoğu mücadelesini bu hak sahibi olduğunu iddia eden -ki kısmen haklılar- Müslüman Türk beylerine karşı yaptı.
Yukarıda da bahsettiğim gibi Anadolu her zaman birçok devlet tarafından yönetildi. Örnek verecek olursak Lidya, Urartu, Frigya ve İyonya Krallıkları bunlardan bir kaçıdır. Sultan Alâeddin Keykubat'ın Anadolu Türk hâkimiyeti tarihinin şerefli sayfasında yerini alması, vatan birliğini sağlamasındandır. Bu tohum Anadolu'nun makûs talihini değiştirecek ve Osmanlı'dan itibaren bir daha dışardan saldırıya maruz kalmayacaktır. Eskiden hallaç pamuğu gibi herkesin üzerinden geçtiği adeta yolgeçen hanına döndüğü büyük medeniyetlerin izlerini taşıyan Anadolu, Türklerin hâkimiyetinden sonra rahat bir nefes almış, en son İstiklal Savaşımızda dahi bizi sinesinden atmamıştır. Anadolu bizimdir, biz Anadolu'yuzdur. Yedi düvele karşı İstiklal Harbi verdik, Anadolu bizi biz Anadolu'yu bırakmadık. Ekonomik ve kültürel yönden kalkınmaya hız verirsek ve teknolojik olarak Dünya'da söz sahibi olursak yarın NATO bizi yarı yolda bıraksa dahi yine yurdumuzu Sultan Alâeddin'in sağlamlaştırdığı Anadolu'muzu terk etmemiş oluruz.
İHA'larla SİHA'larla savunma sanayimizde atak yaparken, savunmada en büyük sermayemiz olan nüfus gerçeğini de göz ardı etmemeliyiz. İki dünya savaşına katılan ve bugün sanayi ve teknolojide Dünya'nın söz sahibi devletlerinden olan Japonya'nın yüz ölçümü 377 bin kilometrekaredir. Yani 783 bin kilometrekare olan Anadolu'muzun yarısı kadardır. Ancak Japonya'nın nüfusu 126 milyondur. Bizim yarımız kadar toprağa sahip, Hiroşima'da iki defa atom bombasına maruz kalmış Japonya, nüfus olarak bizden daha fazla. Rızık konusunda Hz. Allah'a tam itimat eden bizler, çok geç olmadan gereken aksiyonu almamız gerekir. Avrupa'nın yaşlı ve köhnemiş nüfusu hepinizce malumdur.
Unutmayın Tarih, geçmişten zamanımıza ve gelecek zamana çevrilmiş bir projektördür.
Sözlerime son verirken Oğuz Kağan soyundan, Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu Selçuk Bey'in torunlarından, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Alâeddin Keykubat'ı rahmet ve minnetle anıyorum.
Selam ve dua ile.
Vakıflar
Dört Kazığın Üstüne İnşa Edilen Kılıç Ali Paşa Cami
ATALAR SÖZÜ
Milli Eğitimde İstikrar Var Mı?
Korsanlıktan Sultanlığa Barbaros Hızır Hayrettin Paşa
Selçuklu Devleti’nde Tiyatro
Tarihte İlk Uçuş Denemesi Yapan Türk
13. Asırda Konya’da Hayat
Bir Türkler Bir de Dolar Gördüğü Yeri Unutmaz