TOPAL VEYİS (VEYSEL) HİKÂYE VE ROMAN KİTAPLARI

Topal Veyis (Veysel) namıyla tanınan Akören'imizi köy konumundan kurtararak idari yapılanmasını sağlayan, önce nahiye sonrada Belediyelik yapan ve İlk Belediye Başkanı olarak görev yapan amcamız ile ilgili olarak Babamdan, amcalarımdan, yakın akraba ve tanıyanlarından çileli, bir o kadar da değerli hikâyesini defalarca dinlemiştim. Kısa ömrüne bir çok güzellikleri, başarıyı sığdıran büyüğümüze bir vefa borcu olarak hayatını geleceğimizin teminatı yavrularımıza Topal Veyis (Veysel) isimli çocuk hikâye kitabımı yaklaşık beş yıl önce yazmıştım. Hazır olan ‘Topal Veyis (Veysel)' isimli kitabımı Akören Belediyesi 2021 yılı nisan ayında yayınlamıştı. Belediye Başkanı Sayın İsmail Arslan Bey ile yaptığımız basın açıklaması ile de tanıtımını yapmıştık. Çocuk hikâye kitabım vesilesiyle çok olumlu geri dönüşler almıştım.

Şimdi de amca oğlu Salih Sedat Ersöz ‘Akviranlı Topal Veyis' isimli Romanını yazarak amcamızın ve Akören'in ayrıntılı olarak tanıtımına katkı sunmuştur. Amcaoğlu Salih Sedat Ersöz'ün romanının da basımını Akören Belediyesi geçtiğimiz günlerde Eylül 2022 yılında gerçekleştirmiştir. Geçtiğimiz hafta sonu Akören de bulunduğum günlerde romanı büyük bir zevkle okudum. Konuyu bilen biri olduğum halde çok akıcı ve güzel bulduğumu ifade etmek isterim. Amcaoğlunu bu güzel romanı vesilesiyle gönülden tebrik eder, okunmasını hassaten belirtmek isterim.

Konya'mızın Akviran köyünde (Akören İlçesinde) 1887 yılında doğan Veyis (Veysel) amcamız, adını aldığım babamın babası Ömer dedemin kardeşidir. Değerli okuyucularım, tabii ki İslam'ı yaşamadıktan sonra Peygamber çocuğu da olsan bir önemi yoktur. Bu ana ilkeyi belirttikten sonra kısaca soyumuzun nereden geldiğini de belirtmek isterim. Babam Seyyid Mehmet Hoca Efendidir. Seyyid; Soyu Peygamberimiz Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem)' den gelenlere verilen isimdir. Soyumuz Seyyid Harun Veli'nin babasına, oradan da İmam Musâ el-Kâzım'a, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'e, dayanmakta dır. Ayrıca Seyyid Harun Veli'nin annesi tarafından da Yemenli asıl adı Üveys olan Veysel Karaniye dayanmaktadır. Onun içindir ki amcamıza Veyis (Veysel) ismi verilmiştir.

Anadolu'nun Müslümanlaşmasında, Horasan erlerinin çok büyük katkıları olmuştur. Seyyid Harun Velî hazretleri de aldığı bir manevi emirle, 13. yüzyılın sonlarına doğru Horasan Bölgesi emirliğini bırakarak yakınlarından oluşan yaklaşık 40 (kırk) kişilik kafile ile Seydişehir'i kurmak üzere hicretini gerçekleştirmek için yola çıkmıştır. Kafile Seydişehir topraklarına varmadan önce Akviran topraklarında bir süre konaklar. Akviran topraklarında konakladıkları dönemde Seyyid Harun Veli hazretlerinin kardeşi Seyyid Bedrettin hastalanarak vefat eder. Merhum Seyyid Bedrettin Akören'e bağlı eski belde şimdilerde mahalle olan eski adı May yeni adı Kayasu olan topraklara defnedilir. Seyyid Harun Veli hazretleri kardeşini defnettiği yere ‘Buranın adı kıyamete kadar Kabri Seyyid olarak kalsın' der. Seyyid Bedrettin vefat ettiğinde oğlu Seyyid Musa küçük yaşta, körpe olarak yetim kalır. Babası vefat eden körpe Seyyid Musa'nın her türlü ihtiyacı amcası Seyyid Harun Veli tarafından karşılanır. Amcası ile birlikte Seydişehir'e gitmiş olmasına rağmen babasının metfun olduğu Akviran toprakları ile de ilişiğini hiç kesmemiştir. Seyyid Musa'nın da vefatında babasının yanına defnedildiği , hatta 5-6 Seyyid kabrinin bulunduğu bilinmektedir. Kabri Seyyid, ismi zamanla halk dilinde Körpe Seyyid olarak da isimlendirilmiştir. Onun içindir ki bahse konu bölgeye körpe Seyyidler de denilmektedir.

Dönemin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit Han tarafından, Anadolu'daki zeki öğrencilerin İstanbul'a getirilerek eğitimlerinin Saray'ın gözetiminde çok güzel bir şekilde verilmesi kararlaştırılır. Anadolu'daki şehirlerden öğrencilere maddi destekler sağlayıp, okutup şehirlerinin kalkınması için geri gönderilmeleri planlanır. Binlerce zeki Öğrenciye güzel bir eğitim verildikten sonra memleketlerine, şehirlerine, ilçelerine, beldelerine gönderilmeleri hedeflenir. Bu sayede Anadolu'nun kalkınması için çok önemli bir öngörüde bulunulmuştur. Gerçekten de eğitime verilen bu güzel destek çok olumlu sonuçlar vermiş, başarıya ulaşılmıştır. Bu proje kapsamında İstanbul'un zenginlerinden bir kişi Saray'ın bilgisi ve isteği doğrultusunda Konya'ya gelerek Konya Valiliğinden kendisine, ilkokul mezunu olan 3 (üç) öğrenci verilmesini ister. Konya Valiliği yaptığı araştırmalar sonucunda 3 (üç) zeki öğrenciyi belirler. Konya'mızdan seçilen 3 öğrenciden birisi de amcamız Veyis (Veysel)'dir. Amcamız ilkokul da zekası ile göz doldurmuş, başarılı olduğu için de İstanbul'a seçilip götürülmüştür. Dini ve pozitif ilimler alanındaki eğitimini, hafızlığını Saray'ın gözetiminde Medresede tamamladıktan sonra II. Abdülhamit Han'ın yakınında Saray da çalışmaya hukukçu, istihbarat görevlisi olarak başlar. Genç yaşta çok güzel hizmetlere imza attıkları bir dönemde1909 yılında 31 Mart vakası olarak bilinen ayaklanma, darbe baş gösterir. Topal Veyis amcamız isyancılara karşı II. Abdülhamit Han'ın yanında yer alır. Saray içinde bacağına kurşun sıkılır. Çok yoğun kan kaybı olur ayağı morarır ve kurtarılamadığı için bacağı kesilir ve tahta bir bacak takılır. Tahta bacak takıldıktan sonraki dönemde Topal Veyis (Veysel) olarak anılır ve tanınır. II. Abdülhamit Han tahttan indirildikten sonra, amcamız İstanbul dan ayrılarak Akviran'a dönmüştür.

Osmanlı sarayında yetişip, hem dini ilimleri, hem de fen bilimlerini öğrenerek eğitimini tamamlayan, donanımlı amcamız Topal Veyis (Veysel); yaptığı takdire şayan çalışmalarla köy konumundaki Akviranımızı Bucak konumuna getirip 04 Ağustos 1914 tarihinde Belediye Teşkilatını Kurarak akabinde Belediye Başkanı olmuştur. Altı yıl, çok başarılı bir şekilde Akören Belediye Başkanlığı görevini yürütmüştür. Nahiye Müdürü ile yaptığı bir toplantı sonrası gece vakti evine dönerken kim oldukları bilinmeyen fitneci katiller tarafından 33 yaşındayken defalarca bıçaklanmış, bıçaklandıktan yaklaşık 15 gün sonra 30 Aralık 1920 yılında vefat etmiştir. Cenazesi Akören Kadı Burnu mezarlığına defnedilmiştir. Rabbimiz, rahmetiyle muamele eylesin. Mekanı cennet, makamı âli olsun.

Çocuk kitabım ile öncelikle geçmişimizle geleceğimizi başarılı bir şekilde buluşturup okuma alışkanlığı kazandırarak, yarınlarda yeni icatlara imza atacak, geçmişini, değerlerini bilen gençleri yetiştirmeye destek ve öncü olmayı amaçlamıştım. Geçmişte imkanların çok az olduğu dönemlerde nasıl ki ecdadımız çok başarılı olmuşlarsa geleceğimizin teminatı yavrularımızın da çok başarılı olabileceklerinin mesajını vererek onlara yol göstermeye gayret etmiştim. Bu girişimlerin meyve vereceğine olan inancımı belirtip bu günlerde ekeceğimiz tohumların yarınlarda yeşereceği, meyve vereceği konusunda hiç şüphemin olmadığını ifade etmiştim. Amcaoğlunun romanı ile de bunu bir kez daha teyit etmiş olduk.

Topal Veyis (Veysel) çocuk kitabımı ve amcaoğlu Salih Sedat Ersöz'ün ‘Akviranlı Topal Veyis' isimli romanını kültür yayını olarak geleceğimizin teminatı yavrularımıza sunmuş olan Akören Belediye Başkanı Sayın İsmail ARSLAN Bey'e destekleri, vefa örneği gösterdikleri için bir kez daha kalb-i şükranlarımı sunarım. Ufuk açıcı, faydalı, yeni eserlerde buluşmamız duâsıyla sıhhat ve afiyetler dilerim

omerlutfiersoz@gmail.com

 


Yazarın Diğer Yazıları