MAHKEME-İ KÜBRADA BERÂT ETMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
GÜCÜN AYARTICI CAZİBESİ
Doların gücü Gazze’yi satın almaya yetmez
Ortadoğu’da Yeni Oyun: Silahla Olmadı, Parayla Dene
ALARM!!!!
Mikrofonla Ezan Okunurken Sağa/Sola Dönülür mü?
Alenen Rezalet!
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
Osmanlı’nın Diriliş Şehri:Bilecik
TARİHİ BULUŞMADAN NOTLAR
ALTI ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
KIZILDERELİ KATLİAMI
Acı nedir bilir misiniz?
Honda Civic Yenilendi
ARAP EDEBİYATÇILARININ TÜRKİYE VE TÜRKLERE BAKIŞI 2
Eğitim de denetim de şart
Futbol hatalar oyunu derken bunu kastetmemiştik
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Dünya imtihanımız kazanmak için İslam'a uygun güzel ahlaklı bir hayatı yaşamalıyız. Dünya mahkemelerinde berat etmekte önemli olmakla birlikte bazı davalarda menfaat karşılığı yalancı şahitlerle haklılar haksız, haksızlar haklı olabilmektedir. Ancak Mahkeme-i Kübra da; kişinin ayakları şahitlik edip elleri konuşacağından İlahi adalet en doğru şekilde tecelli edecektir. Esasında bu anlamda; Mahkeme-i Kübra da Berât etmek için çalışmalıyız.
Berât, Arapça berâe / berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berât, kişinin bir yükümlülükten kurtulması, yükümlüğünün bulunmaması, sıkıntıdan, borçtan, suç ve cezadan beri olmak anlamına gelir. Müslümanların Allah (c.c.)'ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye berât gecesi denmiştir.
Berât gecesinde, günahlardan, işlenen manevi suçlardan kurtuluşumuz için ibadet-taat, duâ ile en güzel bir şekilde değerlendirmeliyiz. Hayatımızın her dönemini kulluk görevimizin şuurunda olmalıyız. Sadece önemli gün ve gecelerde değil, her zaman ibadetlerimizi yapmalıyız. Berât Gecesinde, mağfirete ermek ve günahlardan temizlenmek için duâlarımızı artırmalıyız. Allah (c.c.)'ın bu gecede, dili ve kalbi ile kendisine yönelenleri, kendisinden bağışlanmalarını isteyen Mü'minleri, affedeceğini, bağışlayacağını ümit ediyoruz. Yeter ki, Müslüman tam bir dil ve gönül bağı ile Allah (c.c.)'a yönelmiş olsun.
Çok feyizli, bereketli olan Berât gecesini de uyanık bir şekilde geçirmeliyiz. Gecesini ibadetle ihya eder, gündüzde de Oruçlu olursak güzel olur. Hatta Perşembe ve Cuma günleri oruçlu olabilirsek daha efdal olur. Rabbimizden, bağışlanma, helâlinden geniş rızık, hastalıklarımıza şifa ve başka ne gibi dileklerimiz varsa duâlarımızla istemeliyiz. Önemli gün ve gecelerde diğer günlerden daha fazla bir şekilde farzlara ilave olarak, nafile ibadetlerle de Allah (c.c.)'a yalvarıp kurtuluşa ermek için çalışmalıyız. Kuran-ı kerim okuyarak, namaz kılarak, duâ ederek, Yüce Allah'ımızdan bağışlanmamızı dileyerek geceyi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Aynı zamanda bu gece bir Muhasebe gecesidir. Bütün sene içinde işlenen sevap ve günahların muhasebesini yapmalıyız. Bunun için bu mübarek geceyi tövbe ve istiğfar, ibadet ve taât içinde geçirmek kazançlarının en iyisidir.
Bu Mübarek gecede; "Allah'ım azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir…” (Et-Terhib ve't -Terğib, C.2, S.119) diye duâ edilmelidir. Ayrıca fakirlere, darda kalmışlara, yetimlere, ihtiyaç sahiplerine yardım elimizi uzatmalıyız. Ölülerimizi rahmetle anmalı, okuduğumuz Kur-an'ı Kerimden hâsıl olan sevabı göndererek ruhlarını şad etmeliyiz.
Âyet-i Kerîme ve Hadis-i Şeriflerden öğrendiğimiz emirleri yapıp, yasaklananlardan da kaçınmak zorundayız. Müslüman şirk koşmamalı ve kul hakkına girmemelidir. İçki müptelası olup, terk etmeyenler, akraba ile irtibatı kesenler, ana babaya asi olanlar, bu yanlışları devam ettirdikleri sürece affa kavuşamayacaklar, işledikleri amellerin sevap ve günahlarının hangisi daha çoksa ona göre mükâfat veya ceza göreceklerdir.
Mübarek gecelerle ilgili diğer günlerden hiçbir farkları olmadığı, o gecelerde yapılacak ibadetlerinde bid'at olduğunu ifade eden kişiler bulunmaktadır. Hâlbuki Allah (c.c.), bazı geceleri diğer gecelere üstün kılmıştır. Kadir Sûresinde Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade buyrulmuştur. Bazı günler diğer günlerden üstün kılınmıştır. Cuma Sûresinde Cuma gününün önemi vurgulanmıştır. Cuma günü diğer günlerden üstündür. Bazı aylar, diğer aylardan üstün kılınmıştır. Kendisinde Kur'an-ı Kerîm'in indirildiği Ramazan ay'ı diğer aylardan üstündür. Bazı mekânlar diğer mekânlardan üstün kılınmıştır. Mesela: Mekke, Kâbe-i Muazzama, Medine, Ravza-i Mutahhara, Arafat, Kudüs, Mescid-i Aksa v.b. yerler, diğer yerlerden, şehirlerden, mekânlardan üstün kılınmıştır. Bu çok önemli gün ve geceleri kurtuluşumuz için değerlendirmeliyiz. Berât gecesini fırsat bilerek, Allah (c.c.) ve Resulünün emirlerini yapıp nehiylerinde de kaçınmalı, günahlarımız sebebiyle pişman olup tövbe ederek, affedilmemiz için çalışmalıyız.
Bahsettiğim bu hakikatler Kur'an-ı Kerimde açıkça ifade buyrulmuştur. Ayrıca, önemli gün ve gecelerle ilgili olarak hadis-i şeriflerde de birçok bilgi ayrıntılı olarak verilmektedir. Bunlar tartışılamaz dini hakikatlerdir. Okuyucularımız bu önemli gün, ay ve geceleri bu bakış açıları ile değerlendirirlerse daha isabetli davranmış olurlar diye düşünüyorum. Rabbimiz, biz günahkâr kullarını affetmek için bazı gün ve geceleri kurtuluşumuza vesile kılmaktadır.
Berât Gecesi, Kameri takvimin 8. ay'ı olan Şaban'ın 15. gecesidir. 13/14 Şubat Perşembeyi Cumaya bağlayan gece, Berât Kandilidir. Allah (c.c.), bizlere berât gecesini de gereği gibi ihya etmeyi, yapılacak duâlar hürmetine Berât eden Mü'minlerden olmayı nasip eylesin. Bu gecenin Âlem-i İslam'ın kurtuluşuna vesile olmasını Allah (c.c.)'tan niyaz eder, sıhhat ve afiyetler dilerim.
MERHAMET ETMEYEN KİMSEYE MERHAMET OLUNMAZ
HER NEFİS ÖLÜMÜ TADACAKTIR
NAMAZ MÜ’MİNİN MÎRACIDIR
İSLAM VE SAVAŞ
OSMANLI’DA ADALET VE BİZANS PAPAZLARININ MÜSLÜMAN OLUŞLARI
DOĞALGAZ KULLANIMINDA DA İSRAFI ÖNLEMELİYİZ
MÜBAREK ÜÇ AYLAR VE REĞAİB KANDİLİ
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
‘DİNDE ZORLAMA YOKTUR’ U NASIL ANLAMALIYIZ?
HAKİKİ VUSLAT ÖLÜMLE MÜMKÜNDÜR