Selefi Salih’inden Altın Öğütler

   Değerli okuyucularım, bu yazımda, şahsi düşüncelerimi değil, Selefi Salih’inden Altın Öğütleri aktarmayı uygun buluyorum. Ümit ederim ki yararlı olur.
     “Amelsiz dua eden, yaysız ok atan gibidir.” (Vehb b. Müneb-bih) “Amelsiz ahireti isteyenlerden ve olmayacak şeyleri temenni edipte sonra tevbe edenlerden olma.” (Hz- Ali) “Gerçekleştirebileceğin hususunda kendine güvenmediğin biç bir sözü sakın verme!” (İmam Zühri)
     “Dünya, amel etme; ahiret, karşılık alma mekânıdır. Kim dünyada amel etmezse ahirette pişman olur.” (Ahmed b. Hambel) “İnandığınız gibi yasamazsanız, yasadığınız gibi inanmaya baslarsınız.’’ (Hz- Ömer)
     “Biz öyle bir topluluk gördük ki az konuşur, çok iş yaparlardı. Şimdi ki insanlar ise az amel ediyor takat çok konuşuyorlar.” (Hasan Basri)
     “İlim çok bilgi sahibi olmak değildir. Asıl ilim Allah’tan korkup sakınmaktır.” (İbn-i Mesud)
     “Pişman olmadan önce, düşünün ve amel edin, Dünyaya aldırış etmeyin, zira onun sağlıklısı hastalanır, yenisi eskir, nimeti tükenir, genci yaşlanır.” (Fudayl b. Iyaz)
     “Kendini hak ile meşgul etmezsen, batıl seni işgal eder.” (İmam Şafi) “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin, ölmeden önce ölün.” (Hz. Ömer)
     “Muttaki kimse, kendini, zalim bir sultandan ve cimri bir ortaktan daha sıkı hesaba çeker.” (Meymun b. Mihran) “Âlim ölse de diridir, cahil diri olsa da ölüdür.” (Hz- Ali)
     “Dünya ahire te götüren köprüdür. Onun üzerinden geçin,ama üzerini imar etmeyin.” (Yahya b. Muaz) “Dünya ve ahiret, iki kuma gibidir. Birini razı edersen diğerini kızdırırsın.” (Vehb b. Münebbih)
     “Öğrendiğin ilimle amel etmedikçe âlim olamazsın.” (Ebu’d Derda)  “Dünya üç gündür. Dün, bugün ve yarın. Dün, içindekilerle birlikte geçip gitmiştir; yarına belki ulaşamayacaksın, bu gün ise senindir. O halde onu iyi değerlendir.” (Hasan Basri) “Sana faydası olmayan ilim sapıklıktır. Sana fayda vermeyen mal da vebaldir.” (Hz- Ali) “Bilmeyene bir defa, bilip de amel etmeyene yedi defa yazıklar olsun.” (Ebu Derda)
      “Eğer kendi kusurlarımı bilmeseydim, insanlardan nefret ederdim.” (Mutarrıf b. Abdullah) “Bir Müslümanı seversen, onunla münakaşa etme, onu olaya alıp mizahta bulunma.” (Muaz b. Cebel)  “Kim Allah’a hizmet etmekten dolayı mutlu olursa her sey ona hizmet etmekten dolayı mutlu olur. Kimin Allah ile içi ferahlarsa, ona bakan herkesin içi ferahlar."(Yahya b. Muaz)
     “Ey insanlar! Dünyadan uzaklaşmakta, ahirete doğru yaklaşmaktasınız. Her birinin insanları vardır. Siz ahiret insanlarından olun, dünya insanlarından olmayın. Bu gün çalışma günüdür, hesap yoktur. Yarın ise hesap günüdür, çalışma yoktur.” (Hz. Ali)
     “Üç şey cehaletin alametidir; kendini beğenmek, kendisini ilgilendirmeyen şeyleri konuşmak, insanlara yasakladığı şeyi yapmak.” (Ebu Derda)     “Haksızlığın önünde eğilmeyiniz zira hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz.” (Hz- Ali)  “Nasihatçi istiyorsan, ölüm sana yeter!” (Hz- Ömer)“Kabre azıksız giren kişi, denizde gemisiz yolculuğa çıkmış gibidir.” (Hz- Ebıı Bekir) “Hikmet sahibi kişi dünyayı ahirete tercih etmez.” (Yahya b. Muaz)
     “Üç şey, üç şeyle elde edilmez: Zenginlik, arzu etmekle, Gençlik, makyaj yapmakla, Sağlık, ilaç kullanmakla (Hz- Ebu Bekir) “İnsanlarla iyi geçinmek aklın yarısı, iyi soruda ilmin yarısıdır.” (Hz, Ömer) “Biz hadisi aklımızda tutabilmek’ için onunla amel ederdik.” (İmam Şa’bi) “Hakkı dile getiriniz ki, hak ile tanınasınız.” (Hz. Ali) “İyilik  yaptığın kimsenin efendisi, iyiliğini gördüğün kimsenin kölesi, iyiliğine tenezzül etmediğin kimsenin dengi olursun.” (Hz. Ali) “Kanaatkâr aç olsa da zengindir.” (Vehb b. Münebbih) “Kıskanç kişinin rahatı, yalancının itibarı yoktur.” (Ahmet b. Kays)
     Hayatımızı, İslâm’a uygun yaşayanlardan olmamız duası ile sıhhat ve afiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları