Bu dünya ya gönderilişimizin bir gayesi vardır. İmtihan için gönderildik. Hayatımızın her döneminde, İmanlı olarak yaşayıp, haramlardan kaçınarak helaller dairesinde, emredilenleri yaparak, ahlaklı, dürüst kişilik sahibi insanlar olmamız, Rabbimizin bizler için emrettiği hususlardır. Doğumumuzdan ölümümüze kadar, bizleri üzen, sevindiren birçok konu söz konusu olmaktadır. Önemli olan nerede, nasıl davranabileceğimizin şuurunda olmaktır.
“Andolsun ki, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihana çekileceksiniz; sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve müşriklerden birçok üzücü sözler işiteceksiniz. Eğer sabreder ve takvâ gösterirseniz, muhakkak ki bu, (yapılacak) işlerin en değerlisidir.” (Al_i İmran Sûresi âyet:186)
Biz Müslümanlar, Nefs Muhasebemizi hiç bir zaman ihmal etmemeliyiz. Hayatımızı Kuran ve Sünnet'e uygun olarak yaşamakla yükümlüyüz. Her zaman nefsimizle hesaplaşarak, hayatımızı güzel ahlak sahibi olarak yaşamalıyız. Günlük hayatımızdan ehemmiyetsiz kabul ettiğimiz birçok şeyi planlayıp hesaplamak suretiyle gerçekleştirmekteyiz. Meselâ: Küçük bir ticarethane sahibi bile elindeki sermayeyi, borç ve alacak dengesini korumak için sürekli muhasebesini yapar. Bunu asla ihmal etmez, bilir ki hesabın ihmali, iflasın işaretidir. Gerçek âlemde hesaba çekildiğimizde iflas etmek istemiyorsak, Kulluk görevimizi hiçbir zaman ihmal etmeden en iyi şekilde yerine getirmeliyiz.
İnsanın yaratılıp dünyaya gönderilmesinin ana gayesi kulluk yapması içindir. Kulluk yapmak için de mallarımızı ve canlarımızı gerektiğinde hiç çekinmeden, Allah (c. c.)’ın Rızası için seferber edebilmeliyiz. İbadetlerimizi en güzel şekilde yapmak için çalışmalıyız.
Savaşı arzu etmemiş olmamıza rağmen, Ülkemizi korurken üzerimize gelen düşmanlardan da çekinmeyeceğimizi, bütün dünya çok iyi bilmektedir. Maddi imkânsızlıklar içerisinde olmalarına rağmen, inançlarının şuurunda olan ecdadımız Çanakkale geçilmez diyerek çok büyük bir destan yazmışlardır. Ülkemiz son günlerde adeta yeni bir destan yazmaya zorlanmaktadır. Rusya’nın uçağını düşürdüğümüz gibi, gerektiğinde Ülkemize ihanet etmeye çalışanların gücüne, büyüklüğüne bakmadan da aynı şekilde mukabele edeceğimiz aşikârdır. Allah (c. c.)’tan başka hiçbir güçten korkmadığımızı dünyaya haykırmaktayız. Söylemlerimizin barıştan yana olması korkaklığımızın değil, İslami ve İnsani özelliğimizin bir ifadesidir. Bu özelliğimizi anlayamayanlara tarihimize bir bakmalarını hatırlatıyorum. Yedi düvele karşı yaptığımız zaferlerle sonuçlanan mücadeleleri de bütün dünya çok iyi bilmektedir. Sakın ola, yeniden test etmeye kalkmasınlar. Yeniden test ederlerse bilsinler ki; Allah’ın yardımı ile tarihteki başarılarımız yeniden tekerrür eder.
Bu dünyaya imtihan için gönderilmiş bulunmaktayız. İmtihanda olduğumuzu her zaman hatırlamalı, İbadet ve taatımızı yaparak kulluk görevimizin farkında olmalıyız. Âyet-i Kerimelerde: “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Sûresi âyet:56) “O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.” (Mülk Sûresi âyet:2) buyrulmuştur.
Hiçbir kimsenin kimseye fayda sağlamayacağı o hesap gününde kurtuluşa ermek istiyorsak, bu imtihan dünyasını çok iyi değerlendirmeli, Allah (c. c.)’ın ve Resulü Hz. Muhammed ( s. a. s.)’in emirlerini yapıp, yasaklarından da kaçınmalıyız. Ancak, bu sayede huzurlu ve mutlu olup, kurtuluşa erebiliriz. Biz Müslümanlar; ifrat ve tefritten uzak durarak, hayatı dengeli bir şekilde İslâm’a uygun olarak yaşamak durumundayız. Tabi ki, sıkıntılar çekip ağlayacağımız, huzur ve mutlulukla tebessüm ettiğimiz anlarımız da olabilir. Başımıza gelenlere karşı sabır ve metanetler yaklaşmalı, takva sahibi olmak için çalışmalıyız.
Her birimiz, her an Nefis Muhasebemizi yapmalıyız. Ölmeden önce ölebilmeli, hayatın bir İmtihan olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Rabbimizden hakkımızda hayırlı olacakları istemeliyiz. Hz. Ali (r. a.) : ”Rabbim, gönlümde olanları hakkımda hayırlı, hakkımda hayırlı olanları da gönlüme razı eyle” diyerek yaptığı güzel duayı bizlerde yapmalıyız. Başımıza ne gelirse gelsin sabır ve metanetle karşılayıp imtihanda, başarılı olmalıyız. Kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz ve bütün insanlık için faydalı olmaya çalışmalıyız. Nefis muhasebemizi yaparak, İslâm’a uygun bir hayat yaşayıp, bu dünya İmtihanını kazanmamız duası ile sıhhat ve afiyetler dilerim.