Murat Hüdavendigar’ın Türbesini ziyaret ettikten sonra, İskender’i, futbolcu Prakazinin de köyü olan Adem Yaşar inin Şehid edildiği mekâna ulaştık. 1998 Yılında Sırpların yaptığı katliamı yerinde gördük ve hüzünlendik. Bir Ramazan günü, ailesi Adem Yaşariye bugün yoğun saldırı olabilir, isterseniz Oruç tutmayalım su içmeye ihtiyacımız olur dediklerinde, en yakınlarına bizim Allah ile bir problemimiz yoktur. Bizim problemimiz Sırplılarladır diyerek Oruç’a niyetlenmişler, Sırpların saldırılarında aileden 57 kişi şehid edilmiş, sadece bir oğlu ve bir kızı kurtulabilmiştir. Yaşadıkları evleri korumaya alınmış, aynı zamanda bir Şehitlik oluşturulmuştur. Şehitlikte; Konya İl Müftümüz Prof. Dr. Ali Akpınar, Kur’an-ı Kerîm okuyup, dua ederek bağışlamıştır.
Şehidlikten sonra İstiklâl Marşımızın yazarı Merhum Mehmet Akif Ersoy’un Ata yurdu İpek ulaştık. Öğle namazımızı orada eda ettikten sonra Jakove şehrine gidip orada, Bektaşi Tekkesini, Hadumi Cami'ini ve Kur’an Kursunu ziyaret ettik. Jakoveden ayrılıp Prizen’e giderken Kuruşe’den geçtik. Kuruşedeki bütün Erkekler öldürülmüş olduğunu öğrenincede büyük bir hüzün hâkim oldu. O bölgeleri Kadınlar çalışıp bu günlere getirmiş olduklarını öğrendik. Acı içinde acıların yaşandığı bir coğrafya… Osmanlı yıkıldıktan sonra, Osmanlının sahip olduğu coğrafyalarda 64 Ülke kurulmuş ve herbirine farklı farklı zulümler uygulanmış, kardeşin kardeşle buluşması önlenmiştir.. Ama artık bütün zalimlere dur diyen bir Türkiye var.
Yedi düvel, zulümde birleşseler ne çıkar;
Zâlimlere “dur !” diyen, yeni bir Türkiye var. Cengiz Numanoğlu
Bu ve diğer coğrafyadaki kardeşlerimiz bizlerden büyük beklentileri bulunmaktadır. Yüzyıllık ayrılıktan sonra yeni bir seferberlikle özümüze dönmeye başladığımızın adımlarını görmenin mutluluğunu yaşadık. Hakikaten birçok Osmanlı eserinin TİKA, STK, Belediyeler v.b. kuruluşlarımızın yaptıkları güzel çalışmalar ile restore edilip, hizmete açıldığını gördük. Rabbimiz, emeği geçenlerden razı olsun. Bu güzelliklerin artarak devam etmesi en büyük arzumdur.
Aynı gün ikindi sonrası 37 otuz yedi Camisi bin beş yüz civarında tescilli eseri bulunduğu bildirile, Kosova’nın gerçek anlamda Osmanlı Şehri olan, Prizsen’e ulaştık. Tam ortasından geçen Bistriça veya Akdere, Ak Drin nehrinin bir koludur. Ak Drin’den ayrılan Bistriça, Prizren’in ortasından geçmektedir. Kale bütün ihtişamı ile kendini göstermekte ve hissettirmektedir. Sinan Paşa Cami imamı Alı Birisha’nın muhteşem kıraatini dinleyerek, akşam namazını eda etme imkânı bulduk. Kılınan namazdan sonrası bütün kardeşlerimizin mutluluğu adeta gözlerinden okunuyordu. Cami yakınındaki Kıraathanelerde bizlerin usulünde ve damak zevkimize uygun çaylarımızı yudumlarken de büyük keyif aldık. Adeta Konya daydık. Gece geç saatlerde Prizen’den Priştinaya döndük. Aynı gece düzenlenen programda katılımcı kardeşlerimizin her birine katılım sertifikaları verilmiştir.
23 Mayıs Pazartesi günü saat:10.00 da Otelimizden ayrılarak Otobüslerle Makedonya’ya hareket ettik. Makedonya’nın Tetova, Osmanlıdaki İsmiyle Kalkan Delen şehrindeki Süslü veya Alaca olarak isimlendirilen Cami’yi ziyaret edip namazlarımızı eda ettik. Dış cephesi süslerle tezyin edilmiş, iç kubbesin de, hiç görmeden o zamanın şartlarında okudukları ve duyduklarını, motiflerle İstanbul mimarisini tasvir ederek, Kubbeye nakşetmişlerdir.
Aynı gün Makedonya’nın Başkenti Üsküp’e gidip, gezme imkânına sahip olduk. Üsküp kalesinden bütün şehir çok güzel görünmektedir. Şehrin güney doğusunda ecdadın çok yoğun eserleri bulunmaktadır. Gazi İssa Bey Cami’inde ikindi namazını kılıp, gençlerle sohbet ettik. Sağ olsunlar çok samimi misafirperver insanlar. Esnaflık yapan kardeşlerimiz çay içmeye davet ettiler onlarla muhabbet etme fırsatı buldum. Türkiye’yi çok seviyorlar. Bu sevgi selini bütün gittiğimiz şehirlerde gördük. Ne kadar şükretsek azdır. Ayrılık vakti gelmişti. Temiz havası, yeşil coğrafyası, ecdad yadigârı güzel insanlar, kardeşlerimizi, yeniden gidip görebilmek duası ile helâlleşerek büyük bir hüzünle ayrıldık. Üsküp şehir merkezinden akşam saatlerinde havaalanına gittik. Uçağımız, akşam saatlerinde Üsküp’ten kalkıp, Konya havaalanına indi.
İlk kez Türkiye dışında Organize edilen Programa, Türkiye'nin yanı sıra, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinden de temsilcilerin katıldığı, 13. Ufuk Turu Toplantılarının düzenlenmesinde emeği geçen, başta Konya STK Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil olmak üzere, O’nun şahsın da Yönetim kuruluna, emeği geçen bütün kardeşlerimize kalb-i şükranlarımı sunuyorum. Rabbimiz, Razı olsun. Daha nice uzun yıllar Ufuk Turu Programlarında buluşmak dileği ile sıhhat ve afiyetler dilerim.