Kadir Gecesi, Bir Ömre Bedeldir

Ramazan'ın son on günü içinde gizlenmiş olmakla birlikte, Âlimlerin çoğunluğu, Bir Ömre Bedel Kadir Gecesinin Ramazan'ın 27. gecesi olduğu konusunda görüşleri vardır. Önemli olan her günümüzü Kadir Gecesi gibi değerlendirebilmektir. Önümüzdeki 21/22 Haziran Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece Mübarek Kadir Gecesidir. Bin ay, yani seksen üç yıl dört aydan daha hayırlı, esenlik dolu Kadir Gecesi, bir ömre bedeldir. Çok önemli olan bu Mübarek Kadir Gecemizi şimdiden tebrik eder, mazlum ve mağdur olan Müslüman Kardeşlerimizin ve bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Mevla'dan niyaz ederim.

    Kadir kelimesinin Lügat manası; güçlü, gücü yeter, şeref ve azamet gibi anlamlara gelmektedir.  Yeryüzüne nûr saçan, Âlemleri Zulmetten aydınlığa gark ederek ebedi saâdeti bahşeyleyen, Rehberimiz Kur'an-ı Kerîm, bir ömre bedel Kadir Gecesinde indirilmeye başlanmıştır. 

     Allah (c. c.)  bu gece hakkında:  " Biz onu ( Kur'an'ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gecede Rablerinin izniyle Melekler ve Ruh (Cebrail),  her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur.Ta fecrin doğuşuna kadar.”  

( Kadir Sûresi Âyet:1-5.)

     "Biz Kur'an'ı Mübarek bir gecede indirdik” buyurmuştur. (Duhan Sûresi ayet: 3)

      Kolay ezberlenebilir olması, zaman ve mekânın değişmesine rağmen hiçbir değişikliğe uğramayışı, kıyamete kadar da değiştirilemeyecek oluşu, her devirde hükümlerinin önemi ve tazeliğinin daha iyi anlaşıldığı v. b. gerçekler, Kuran'ı Kerimin Mucizevi özelliklere sahip oluşunun açık göstergesidir. Üstadımız Cengiz Numanoğlu'nun dediği gibi;

     Kur'ân eczanesinde, her derde devâ vardır;

     Son kullanma tarihi: Kıyâmete kadardır… 

     Kadir Gecesi ile ilgili olarak bir Hadis-i Şerifte: "Aişe radiyallahu anhadan: Peygamberimiz Hz. Muhammed (s. a .s.) Ramazan'ın son on günlerinde Camiye kapanır İtikâf ederdi ve "Kadir Gecesini Ramazan'ın son on gününde arayınız.”  "Kadir Gecesini Ramazan'ın son on gününün tek sayılı gecelerinde arayınız” buyurulmuştur. Hadis-i Şeriflerden de anlaşıldığı gibi Kadir Gecesi gizlenmiştir. Bundan amaç daha çok gecenin değerlendirilmesidir.  Ramazan'ın son on günündeki bütün geceleri Kadir Gecesi olarak değerlendirmeliyiz. 

     Kadir Gecenin özel bir ibadeti yoktur. İhlasla, samimiyetle Kadir Gecesini ihya için; çok yoğun olarak, Kur'an-ı Kerîm okuyup, anlamaya çalışıp, öğrendiğimiz hükümleri yaşamaya gayret etmeli, farz ve nafile namaz kılmalı,  bol bol dua ve tövbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanlar sevindirilmelidir. Kısacası ibadet ve taât içerisinde kulluk görevimizin bilinci ile hareket etmeliyiz. Hayatımızın bütün zaman dilimlerinde Kur'an ve Sünnet'e uygun olarak yaşamalı, Kadir Gecesinde de ibadetlerimiz, tövbemiz, duamız zirve yapmalı, kurtuluşumuzu sağlamaya çalışmalıyız.

     Kadir Gecesinde inen Meleklerin çokluğundan arz dar gelir. Melekler Allah-u Teâlanın Salih kullarına Rahmet ve Selametler getirirler. Bu gece kâinat Allah'ın rahmetine daha çok mazhar olur. Aynı zamanda her taraf nur'a kavuşur.    Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.); Müslümanlara Kadir Gecesinde, şu dua da bulunmalarını tavsiye etmiştir: "Allah'ım, Şüphesiz ki sen çok bağışlayıcısın, bağışı, affı seversin. O halde beni de affet” buyurmuştur. 

     Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şerifte: "İnanarak ve sevabını Allahü Telâdan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.” (Buhari, Müslim) buyrulmuştur.

     Rabbimiz,  bütün geceleri Kadir Gecesi anlayışı ile değerlendirerek nasibini alan ve neticede af edilip bağışlanan amel-i Salih kullarından olmayı her birimize nasip eylesin. Sıhhat ve âfiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları