İslam Ekonomisi

Geçtiğimiz günlerde zatımı ziyaret ederek yeni çıkan İslâm Ekonomisi kitabını imzalayıp takdim etme nezaketinden dolayı, Şevki Çobanoğlu kardeşime gönülden şükranlarımı sunar, kitabının hayırlı olmasını dilerim.
Araştırmacı, Yazar ve Şair Şevki Çobanoğlu; 3 Nisan 1953 tarihinde Kayseri ili, Özvatan ilçesi, Taşlık köyünde doğdu. İlkokulu Taşlık köyünde, Ortaokulu Özvatan ilçesinde tamamladı. Nevşehir Ticaret Lisesi'nden mezun oldu. Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi Maliye ve Muhasebe Bölümü'nü bitirmiştir.


Çalışma hayatına 1974 yılında başlamış. Çeşitli firmalarda muhasebeci, muhasebe müdürlüğü ve yönetici olarak çalışmıştır. Libya ve Suudi Arabistan'da iş yapan Türk inşaat firmalarında iki yıl kadar muhasebeci olarak görev almış. Faisal Finans Kurumu Şirketler Grubunda muhasebe müdürlüğü yapmış. Bir süre de serbest ticaretle uğraşmıştır. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunmuştur.
Ekonomi konusunda araştırmalara yönelerek, ulusal gazetelerde yazıları yayımlanmış ve kitaplar yazmıştır. Bir ekonomist olarak, ekonomi konusunda geniş araştırmalar yaparak önemli görüşler ortaya koymakla birlikte, bir halk şairi olarak da, şiirlerini sade bir dil kullanarak çok usta bir biçimde kaleme almıştır.
Şevki Çobanoğlu, hayatının büyük bölümünü memleketi Kayseri'de geçirmiştir. Tahsili ve iş hayatı dolayısıyla Nevşehir, Adana, Denizli, İstanbul, Mersin illerinde ikamet etmiştir. 17 Ekim 2009 tarihinde Konya'ya yerleşmiştir. Şu anda Konya'da ikamet etmektedir.
Ekonomi Üzerine Yayınlanmış Eserleri: 1-Türkiye'de Ekonomik Çıkmaz, 2-Türkiye'de Ekonomi Politikaları ve İşsizlik Meselesi, 3-Borç Tuzağı ve Ekonomik Sömürü Odakları, 4-Ekonomik Çözüm, 5-Müslüman Ülkeler Arasında İşbirliği ve İslâm Ortak Pazarı, 6-Avrupa Birliği ve Türkiye, 7-Çok Ortaklı Şirketler ve Ekonomik Kalkınma, 8-Ekonomik Meseleler
Şevki Çobanoğlu Bey'in “İslâm Ekonomisi” kitabı dört bölümden oluşmaktadır. Ana hatları ile ekonomi, üretim, tüketim, mülkiyet, zekât, faiz, enflasyon, ücret, plânlama, kalkınma gibi çok önemli temel meseleleri ele almıştır. Ayrıca, bu kitapta, İslâm ekonomisi, ayet ve hadisler ışığında ve temel kavramlar çerçevesinde özlü bir biçimde anlatılmıştır.
Kitabının Önsöz'ünde; “Dünyada uygulanmakta olan kapitalist ve sosyalist sistemler ekonomik krizlere sebep olmakta ve bunalım getirmektedirler. Bugün toplumlar, kapitalizm ve sosyalizmin kıskacı altında ezilerek bir bunalım içine düşmüşlerdir. Kapitalist ve sosyalist sistemler, insanlığın sosyal yapısını tamamen bozmuşlardır.


Sosyal yapısı bozulan insanlık huzursuzluklar içinde yaşarken, ülke ekonomileri de çöküntüye uğramıştır. Bu durum kapitalist ve sosyalist sistemlerin beşeri düşüncelerden oluşturulup, batıl temeller üzerine kurulu olmasından ileri gelmektedir.
Haksızlık temeli üzerine kurulan kapitalist ve sosyalist sistemlerde güçlü olan, zayıfın hakkını gasp eder.
İslâm ekonomisi, faizsiz bir temele dayanan, lüks ve israfa meydan vermeyen, tutumlu olmayı, iktisatlı harcamayı, adil dağılımı sağlayan ve haksızlığa geçit vermeyen, orta bir yolda gitmeyi öngören bir sistemdir.


İslâm ekonomisinde çalışma ve meşru kazanç elde etme esastır. Dağıtım ve emeğe büyük önem verilmektedir. Haksız kazanç sağlama, servet yığma ve toplum yararından ayrı tutma düşüncelerine fırsat verilmez. Fazla olan kazancın toplum yararına harcanması teşvik edilmektedir” denilmektedir.
Ayrıca, İslâmiyet denince akla İlâhi bir nizamın geldiği, İslâm Nizamı, İnsan hayatının ve kâinatın bütün unsurları ile ilgilendiği açıklanmıştır. İslâm'ın tek başına bir nizam olduğu vurgulanmıştır. İslâm'da vahdet (birlik) prensibinin varlığı, öteki dünya ile bu dünya arasında bir dengenin mevcut olduğu, İslâm ekonomisinde, meşruiyet içinde bir kâr elde etmenin esas olduğu vurgulanmıştır. Üretim ve tüketim de ölçülü hareket edildiği, yapılan işlerin Allah'ın emirlerine uygun olmasının şart olduğu çok özlü ve mükemmel olarak açıklanmıştır.


İslâm ekonomisinde, faiz, haksız kazanç, sömürü ve rüşvet'in yasak olduğu, israfa, lükse yer olmadığı, mülk edinmek ve ticaret yapmanın serbestliği vurgulanmıştır. “İslâm'ın beş şartından biri zekât vermektir. Zenginler zekât vermekle mükelleftir. İslâm ekonomisinde faizin yasaklanması ve zekâtın farz kılınması en fazla üzerinde durulması gereken iki konudur” denilmiştir. “Faizin yasaklanması ile haksız kazanç ve sömürü ortadan kalkar. Zekâtın alınması ile toplumda adil bir paylaşım sağlanır. İslâm ekonomisinde adil bir dağıtım”ın olduğu açıklanmıştır.
Bu özlü ve mükemmel eseri dolayısı ile Şevki Çobanoğlu Kardeşime gönülden tebriklerimi sunar, daha nice güzel eserler vermesini Yüce Mevlâ'dan niyaz eder, sıhhat ve afiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları