Gençleri Zararlı Alışkanlıklardan Korumak İçin Çalışmalıyız

 Malumunuz 1-7 Mart tarihleri Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay, sigara, içki, uyuşturucu v.b. diğer zararlı alışkanlıklar ile mücadele eden, insanımızı ve özellikle de gençleri, bahse konu olumsuzluklardan koruyup, kurtarmak için çalışan, Kamuya Yararlı bir Cemiyettir.
     Yeşilay’ın çalışmaları, memleketimizin her tarafında faydalı olan, Ülke ve toplumumuz menfaatine hizmet eden çok yararlı gönüllü, sivil bir kuruluştur. Aslında her birimiz, birer Yeşilay gönüllüsü olmalıyız. Öncelikle kendi evlâtlarımızı ve aynı zamanda yakından uzağa ilkesince de, insanlarımıza, özelliklede gençlere ulaşarak her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlayıp, ahlâklı, dürüst fertler olarak yetiştirmeliyiz.
     Madde bağımlılığı, neredeyse insanlık tarihi kadar eski olup, bu güne gelen ve insanlığın sağlığını bozan, tehdit eden, dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Sağlıklı olmak; beden, ruh ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Bahse konu bu tanımı tamamen yok edip, bozabilen ana unsur madde bağımlılığıdır. Madde bağımlılığı, kişiyi bedenen bozmakta, vücuda fizyolojik yönden büyük zararlar vermekte, ruhen çökertmektedir. Madde bağımlıları, psikiyatri kliniklerinde tedavi edilmektedirler. Sağlığı bozulan fertlerin sosyal yönden de; aile içinde ve arkadaşlarla ilişkilerinin bozuk olması kaçınılmaz bir sonuçtur.
     Bütün sağlık problemlerinde olduğu gibi, madde bağımlılığında tedavi maliyetleri, korunma maliyetlerinden çok yüksektir. Yaşam boyu madde kullanım oranları Erkeklerde % 3,5 Kadınlarda % 2,6 olarak tespit edilmiştir. Madde bağımlılığında sırası ile sigara, esrar ve alkol ilk üç sırada bulunmaktadır.
     Son yıllarda madde bağımlıları ile yoğun bir mücadele yapılmaktadır. İstatistikler, madde bağımlılığı ile yapılan mücadelenin başarılı olduğunu göstermektedir. Ancak gerçek ve kalıcı başarı için bireysel mücadelenin yanında, toplumsal mücadelenin de gerekli olduğu aşikârdır. Her birimiz içinde bulunduğumuz Yeşilay Haftası’nı fırsat bilerek, toplumu bu konuda bilgilendiren, bilinçlendiren etkinliklere mutlaka katılmalı ve mücadeleye hep birlikte devam etmeliyiz.
    Son dönemlerde, bütün madde bağımlılıkları ile etkin bir mücadele dönemi başlatılmış bulunmaktadır. En kolay alınıp içilebilen sigara ile de yoğun bir mücadele dönemi başlatılmış, kapalı alanlarda, Ulaşım araçlarında v. b. ortamlarda sigaranın içilmesi yasaklanmış ve bu yasaklara uymayanlarla etkin mücadele edilerek gerekli cezai müeyyideler uygulandığı için de büyük oranda başarıya ulaşmıştır.
    Sigara, içki, uyuşturucu v. b. Maddelerin, insan sağlığına maddi ve manevi yönden vermiş olduğu zararları içenler dâhil herkes bilmesine rağmen, bu yanlışlıklara devam edilmesi düşündürücüdür. Güzel Ülkemizin genç nüfusunu; sigara, içki, kumar, uyuşturucu, esrar, bali v. b. olumsuzluklardan bilgi ve birikimlerini artırarak, iyi örnekler olup, etkin denetim ve cezaları yoğunlaştırarak, koruyup, kurtarmak için çalışmalıyız. Maalesef yapılan bir ankette; sigaraya kimden etkilenerek başladınız? Sorusuna %82 anne-baba ve öğretmenlerden cevabını vermişlerdir. Bu durum gerçekten düşündürücüdür? Bir başka anket sonucuna göre; doktorların %54’ü, öğretmenlerin %47’si sigara içmektedir. 
     Hamdolsun bugüne kadar haram ve zararlı olan bütün olumsuzluklardan hep kaçınmış bir kardeşiniz olarak diyorum ki; sizlerde kesinlikle zararlı alışkanlıklardan uzak durabilir veya var olan yanlışlıklarınızı terk edebilirsiniz. 
     Hem maddi, hem manevi zararları çok olan içki, uyuşturucu v. b. olumsuzluklar dinimizce haram kılınmıştır. Sigara için ise; “haramdır” diyen müçtehit imamları yanında, en olumlu bakan müçtehitler bile “Tahrimen Mekruhtur.( Harama yakındır.)” demişlerdir. Haydi! Bu günden itibaren bu haramlara, israfa ve zararlara dur!  diyelim. Herkese sağlık, mutluluk, sıhhat ve afiyetler dilerim.
 
 
 

Yazarın Diğer Yazıları