AVRUPA’NIN KARANLIK TARİHİ
ÜÇ AYLAR, ŞİVLİLİK, İLK NAMAZ
PKK TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAH BIRAKMAK İSTİYOR MU?
PKK ÖCALAN’I TAKAR MI?
Her devirde kayığa binenler
2024’ün Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
MÜBAREK ÜÇ AYLAR VE REĞAİB KANDİLİ
Faiz indirimleri ekonomik büyümeyi nasıl etkileyecek?
İNCELİKLER
2024’Ü GERİDE BIRAKIRKEN
Kavgaların Asıl Sebebi Nedir?
ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -3-
TRAFİK SİGORTASINA YETKİ BELGESİ ESNAF ÇÖZÜMÜ
Konya’da etliekmek savaşları-2
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL ÇAY
SULTAN VAHDETTİN’İN MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLSİN
Oynamak İstemeyenler Varsa İsteyenler Oynasın
Futbolun Yazılı Olmayan Kuralı…
Alfa Romeo Junior
KONYALISIN ETLİEKMEK
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından, İçişleri Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi'nin destekleriyle, organize edilen Ufuk Turu Programlarının 15.si bu yıl, 9-13 Mayıs 2018 tarihleri arasında, tarihi ve kültürel zenginliği ile tebarüz etmiş, Osmanlı payitahtı Bursa'da, başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Hızlı tren ile Konya'mızdan Bozüyük'e, oradan da otobüslerle Bursa'ya seyahat ederken, otobüste ‘Dünyevileşme' konusundaki görüş ve düşüncelerimi aktarma imkânına sahip oldum. Özet olarak ifade etmeye çalıştığım hususlarda, birbirinden değerli akademisyen ve alanında uzman çok değerli kardeşlerimiz tarafından da sunumları ile teyit edilmiş oldu. Görüşlerimin kısa bir özetini aktarmak istiyorum: Meşru ve helâl yoldan dünya nimetlerinden, dünyayı öncelemeden faydalanmakta bir sakınca yoktur. Önceliğimizin ahiret olması gerekir. Dünya hayatı, ahiret hayatına tercih edilirse, o zaman dünyevileşme hastalığının baş göstereceğini vurgulamıştım. Müslümanın ebediliği dünya da arama çabası, ilimden irfandan uzak durarak Allah (c.c.)' ı, ahireti unutma, helâl- harama dikkat etme duygularındaki zayıflama v.b. hasletlerin dünyevileşme olduğunu ifade etmiştim. Âyet-i Kerime ve hadis-i şeriflerin ışığında Yaratılış gayemizin kulluk olduğu, bu dünyaya imtihan için gönderildiğimizin her daim hatırlanılmasının önemini anlatarak dünya ve ahiret dengesini çok iyi kurmamız gerektiğini belirtmiştim. Ayrıca dünya hayatı, ahiret hayatına tercih edilirse, Müslüman canını ve malını Allah (c.c.), rızası için veremezse o zaman dünyevileşme hastalığının baş göstereceğini, kısacası; ahiretin tarlası mesabesinde olan dünyayı, dünyevileşmeden iyi değerlendirip, Rabbimizin rızasını dünya da kazanmamız gerektiğini, dünyanın kalıcı yurt olmadığını özet olarak ifade etmeye çalışmıştım.
İlk gün akşam Ufuk Turu toplantılarının tanışma oturumu gerçekleşirken, Bursa da olduğumuzu bile Üstad Cengiz Numanoğlu aradılar, oturumun olduğu günler müsait olmazsınız bugün muhabbet edelim diyerek geleceklerini bildirdiler. Tanışma programı devam ederken otelin lobisinde olduğunu haber verdiler. Toplantı salonundan çıkarak Üstadı karşıladım. Toplantı bölümüne beraberce geçtik. Tanışma bölümü tamamlanınca aramızda Bursa da yaşayan Şuur isimli şiir kitabının şairi Cengiz Numanoğlu'nun bulunduğunu, Bu Şehir Bursa ve Konya Denince şiirlerini okumasının güzel olacağını ifade edip, şiirlerin hikâyesinide kısaca anlattım. Bahse konu şiirlerin hikâyesini ekteki linkten okuyabilirsiniz.
Akabinde Üstad Cengiz Numanoğlu, Bu Şehir Bursa ve Konya Denince Şiirlerini okuyup, ilk gün toplantımıza bir lezzet kattılar. Rabbimiz, razı olsun.
Toplantılar, Platform üyesi 184 sivil toplum kuruluşunun ev sahipliğinde, Bursa Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun desteğiyle, Türkiye'nin yedi bölgesinden 53 şehir ve Konya'dan katılanlarla birlikte toplamda 350 sivil toplum temsilcisi katılmıştır. Ülkemiz, bölgemiz ve dünyamızın çok hızlı ve sancılı biçimde tecrübe etmekte olduğu değişim ve dönüşüm sürecinde, temel değerlerimizden kopmadan, gündelik hayatın akışı içinde herhangi bir duraksamaya mahal vermeden, özellikle yaratılış gayemizden uzaklaşmadan değişimi yönetme konusunda kararlı olmamızın önemi çok büyüktür. 15. Ufuk Turu Bursa Programının bu yıl ki ana konusu ‘Sivil Toplum ve Dünyevileşme' olmuştur. Alanında son derece saygın akademisyen ve sivil toplum yetkilileri tarafından sunulan tebliğler çerçevesinde, açılış programı sonrasındaki dört ayrı oturum ile gerçekleştirilerek çeşitli yönleriyle ve derinlemesine tartışılmıştır.
‘Din Ve Dünyevileşme' konu başlıklı ilk oturumun Başkanlığını Prof Dr. Bilal Kuşpınar yapmıştır. ‘Dinin Dünyaya Bakışı'-Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, ‘Dünyevileşmenin Tarihi' ni - Prof. Dr. Ali Akpınar, ‘Günümüzde Dünyevileşmenin Sebepleri' ni - Prof. Dr. Abdullah Topcuoğlu, ‘Dünyevileşme Karşısında Değerlerimiz' i - Prof. Dr. Ejder Okumuş tarafından bütün yönleri ile ele alınarak, tebliğlerini sunmuşlardır.
‘Değerler Ve Dünyevileşme' konu başlıklı ikinci oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Saim Kılavuz yapmıştır. ‘Değerler Eğitimi Ve Dünyevileşme' - Dr. Öğr. Üyesi M. Esat Altıntaş, ‘Cinsiyet Rollerinin Değişimi Ve Dünyevileşme' – Sema Maraşlı, ‘Değerler Aşınması Ve Dünyevileşme'- Prof. Dr. B. Ali Çetinkaya, ‘Aile Ve Dünyevileşme'- Prof. Dr. Saffet Köse tarafından bütün yönleri ile ele alınarak, tebliğler sunulmuştur.
"Gündelik Hayat Ve Dünyevileşme” konu başlıklı üçüncü oturumun Başkanlığını Prof. Dr. M. Emin Ay yapmıştır. ‘Toplumsal Değişim, Dünyevileşme Ve Hukuk'- Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Akman, ‘Ekonomik Hayat Ve Dünyevileşme' – Dr. Öğr. Üyesi Mustafa özel, ‘Sosyal Hayat Ve Dünyevileşme'- Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, ‘Dünyevileşme Ve Münzevileşme Arasında Hayat'- Prof. Dr. Kudret Bülbül tarafından ele alınarak, tebliğlerini sunmuşlardır.
"Sivil Toplum Ve Dünyevileşme " konu başlıklı dördüncü ve son oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Birol Akgün yapmıştır. ‘Dünyevileşme karşısında STK'lar'- Prof. Dr. Önder Kutlu, ‘Dünyevileşen STK'lar'- Prof. Dr. Ali Akmaz, ‘Dünyevileşme Karşısında Din Hizmeti Veren Kurumlar'- Prof.Dr. Mefail Hızlı, ‘Sekülerizmin Hastalıkları Ve Tedavisi'- Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılıp ele alınarak, tebliğler sunulmuştur.
‘Sivil Toplum Ve Dünyevileşme' ana başlığı altında dört oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantılarda toplam 16 adet tebliğ sunulmuştur. Mutat olduğu usulle, sunumlardan hemen sonra gerek soru ve değerlendirmeler yoluyla, gerekse istişarî mahiyette ve yüz yüze görüşmeler aracılığıyla katılımcıların karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaları sağlanmıştır. Hakikaten her yönüyle doyurucu, kaliteli güzel bir program gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, "Sivil Toplum İstişare” toplantılarında, ülkemizin farklı bölgelerinden Toplantıya iştirak eden kuruluş temsilcileri sivil toplum ve ülke meselelerini tartışıp, görüş alışverişinde bulunmakla kalmamış, işbirliği imkânları husussunda somut önerilerde bulunulmuştur. Toplantılar tamamlandıktan sonra Kültür gezisi gerçekleştirilmiştir. Bu vesile ile Osman Gazi, Orhan Gazi Türbeleri, Emir Sultan Türbe Ve Camii, Ulu Cami v.b. önemli olan tarihi, kültürel zenginliklerini ziyaret etme imkânına sahip olduk. Sonuç bildirgesinin okunması sonrası program sona ermiştir. (Devam Edecek)
MÜBAREK ÜÇ AYLAR VE REĞAİB KANDİLİ
HRİSTİYAN BİR KOMŞUN NAMAZ KILSA NE DERSİN?
‘DİNDE ZORLAMA YOKTUR’ U NASIL ANLAMALIYIZ?
HAKİKİ VUSLAT ÖLÜMLE MÜMKÜNDÜR
BAŞARI; ÇALIŞMAKLA MÜMKÜNDÜR
AHİRETİ ÖNCELEYEREK DÜNYA NİMETLERİNDEN FAYDALANMAKTA BİR SAKINCA YOKTUR
FEDAKÂR, DAVA ADAMI EĞİTİMCİLERİMİZİN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
NAMAZ; İSLAM DİNİNİN DİREĞİDİR
YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU!
ŞEHİD YAHYA ES- SİNVAR’IN VASİYETİ