Bir Milletin Uyanışı

   Geçtiğimiz günlerde, KOP  Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu bey,  bir mektup ve ekinde de, “Beyaz Zambaklar Ülkesinde Bir Milletin Uyanışı” kitabını şaşıma göndermiştir.  Mektubunda, Sayın Ömer Lütfi Ersöz,
     “Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini içine alan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi, İmparatorluk merkezi de dâhil olmak üzere tarih öncesi çağlardan günümüze çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.Anadolu Selçukluları döneminde Bölge, kültür ve sanatta altın çağını yaşamış; devrin ünlü bilginleri, filozofları, şairleri, mutasavvıfları, musikişinasları ve diğer güzel sanatların üstatları için bir cazibe merkezi haline gelmişti. KOP Bölgesi, Anadolu kurumsal devlet hafızamızın başlangıcı, hükmedilen değil hükmeden, güçlü coğrafyası ve tarihi ile medeniyetimizin mihenk taşlarından biriydi.
     KOP Bölgesi'nin de içinde yer aldığı Orta Anadolu, Türkiye'nin ilim, irfan, hoşgörü bakımından küresel ölçekte değerler üreten bir coğrafyası, bir hoşgörü, bir 'Gönül Havzası'ydı. Çağdaş İbn-i Sina, İbn-i Rüşd gibi ilim adamları ile birlikte Selçuklu dönemine ait Hz. Mevlana, Sadreddin-i Konevi, Muhyiddin-i Arabî, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran'ın evrensel niteliklerini hala korumaları o dönemde ilim irfana verilen büyük önemin göstergesidir. Tarihimizde bu dönem kadar evrensel seviyede üretim yapabildiğimiz bir başka dönem yoktur. Tarih içinde oluşmuş bu önemli kültürel ve sosyal birikimlere sahip olan KOP Bölgesi, günümüzde Kalkınma Bakanlığı ’na bağlı merkezi bir teşkilat olarak kurulan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP İdaresi) ile yeniden bir entegre kalkınma sürecine girmiştir.
     “Bölge’de Dönüşüm”: KOP Bölgesi; konumu, topografyası, bölgesel ulaşımı, transit ticareti, siyasi tarihi, dini ve kültürel bir merkez olması sebepleri ile sanayiden, ticarete, turizme ve enerjiye birçok sektörde gelişme potansiyeline sahiptir. Geniş arazi varlığına rağmen arazilerinin tümünü sulamak için yeterli su kaynağı olmayan bölgenin sadece tarım ile kalkınmasına devam etmesi mümkün gözükmemektedir. Bu noktada bölgesel stratejimizde ciddi bir makas değişikliği yapılması gerekliliği ortadadır. Bölge'de gerçek bir kalkınma için, su tasarrufunu ve tarımsal verimliliği artırıcı alt yapı projeleriyle tarımın modernleştirilmesi yanında sanayi, ticaret, eğitim, kültür, turizm, ulaşım ve enerji sektörlerinde de entegre bir kalkınma hamlesine ihtiyaç bulunmaktadır. KOP İdaresi Başkanlığı olarak misyonumuz; KOP Bölgesini içine kapanık eski durumundan kurtararak tarihinden miras aldığı sorumluluk bilinci ile hak ettiği “Kâdim Başkent” ihtişamını tekrar kazanmasını sağlamak, bölgeyi bir “Yeni Marmara ” haline getirmektir.
     “Kalkınma herkesin katkı ve çabası ile mümkündür” anlayışıyla yürüttüğümüz çalışmalarımızda tüm kesimlerin ortak paydada buluşması için adımlar atıyoruz. Yaptığımız çalışmaların dünyadaki başarılı uygulamalarına baktığımızda; küçük ve geri kalmış bir sömürge ülkesi olan Finlandiya'nın, kısa süre içinde eğitim ve kültür hamlesi ile nasıl kalkındığını anlatan klasik bir kitap olan ve Grigory Petrov tarafından kaleme alınmış “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabı sizlere hediye ediyoruz. Kitabın ilk yazım tarihi çok eski olmasına karşın ortaya koyduğu ve okuyucuda oluşturduğu heyecan hala geçerlidir. Petrov,   kendini milletine ve ülkesine adamış  bir avuç aydının, karış karış ülkenin her köy ve kasabasını gezip, omuz omuza bir dayanışma ile ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, insanları nasıl motive ederek tüm insanlığa örnek olacak biçimde büyük bir kalkınma hamlesi başlattıklarını akıcı bir dille anlatıyor.
     Kalkınma sürecinde herkesin, her kurum ve kuruluşun az veya çok katkısı önemlidir. Herkesin yapacağı bir katkı, herkesin mutlaka iyi bir fikri vardır. Önemli olan bu fikirleri ve katkıları iyi değerlendirebilmektir. Bu kitabı okuyup, okutup, kitapta ortaya konulan başarının örnek alınarak bölgemizin kalkınmasına yön vermesi dileklerimizle... Saygılarımla...”  denilmiştir.
    Güzel Ülkemiz Türkiye’mizin her tarafında maddi ve manevi anlamda kalkınma gayretleri son yıllarda hız kazanmıştır. Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan  Ve Başbakanımız Sayın Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu beylerin önderliğindeki başarılarla dolu kalkınma hamlesine, toplumumuzun tamamının gereken desteği gerçek anlam vermesi sonucu, güzel Ülkemizin kalkınma hamlesi zirveye ulaşacaktır.
     Bu kalkınma hamlesi toplumumuzun aydınlarının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan iş adamlarına kadar, her meslekten insanımızın halkımızla omuz omuza bir dayanışma sergileyerek maddi ve manevi kalkınmayı arzu ettiğimiz seviyeye çıkararak Milletimizin Uyanışını tam anlamı ile gerçekleştirebilmemiz duası ile sıhhat ve afiyetler diler, KOP Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu bey’e gönderdiği mektup ve kitap için  kalb-i şükranlarımı sunarım.


Yazarın Diğer Yazıları