Ailenin Önemi, Boşanma Sebepleri- Sonuçları Ve Çözüm Yolları

 TEYAD (Tüm Eğitimciler Yardımlaşma Araştırma Derneği) tarafından, 23 Ocak 2016 Cumartesi günü saat: 13.00’da İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda; “Ailenin Önemi, Boşanma Sebepleri-Sonuçları ve Çözüm Yolları” konulu, Oturum Başkanlığını yaptığım, Panel gerçekleştirildi.
     Kur’ân-ı Kerim tilaveti sonrası, TEYAD Başkan vekili Nurettin Kılıç’ın açış konuşması sonrası Panel gerçekleştirildi. Panele, Başkanlığını yürüten bendeniz Ömer Lütfi Ersöz, Panelistler, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, KADEM Konya temsilcisi Dt. Kübra Solak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Konya İl Müdürlüğü temsilcisi Sosyolog Fatma Koca, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şimşek, Selçuklu Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Uz. Öğretmen Neslihan Aydın katılmışlardır. Hakikaten Panelistler; birbirinden güzel ve özlü bilgiler sunmuşlardır. Her birine kalb-i şükranlarımı sunarım.
     Panelin Oturum Başkanı olarak başlangıçta ve en son bölümde yaptığım değerlendirme konuşmam da kısaca ana hatları ile şu hususları anlatma imkânına sahip oldum: “Evlilik ancak aile kurmak içindir. Aile, ilk olarak Cennette Yüce Yaratıcı tarafından Hz. Âdem babamızla Havva annemiz arasında kurulmuştur. Sürekli olarak, Cennetten bir huzuru ve mutluluğu içinde barındıran; temelleri, esasları, kuralları Yüce Yaratıcı tarafından belirlenmiş en önemli sosyal müessesedir. Aile, toplumun çekirdeği ve rengidir. Şekil ve âdet olarak birbirine çok benzeyen, içerik ve öz itibariyle tamamen birbirinden farklı ama birbirini tamamlayan iki varlığın birleşmesiyle ortaya çıkan huzur ve mutluluğun en önemli merkezidir. Evlilik Müslüman için ebedi bir bağdır. Aile; dünyada insanın küçük bir Cenneti ya da Cehennemidir. Evlilikte eş seçimi çok önemlidir. Dindar olan tercih edilmelidir. Evlilik ile ilgili âyet ve hadisler ile konunun önemini ifade edip,  aileyi korumamız gerektiği, toplumsal huzurun ailedeki huzura bağlı olduğunu, aileleri bozulan toplumların tarih sahnesinden silindiklerini ana hatları ile vurguladım.
     Ailede Saygı ve Sevgi’nin önemini, bizim için en güzel örnek olan rehberimiz, biricik önderimiz, Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in hayatından örnekleri aktardıktan sonra, yakın tarihimizde yaşanmış gerçek bir hikâyeyi aktardım. Merhum Muhlis Güngör, nişan gecesinin ertesinde nişanlısı Şefika Hanıma bir çift lamba ile birlikte aşağıdaki mektubu gönderir:
     “Muhterem Şefika Hanım, Lamba, aydınlık demek. Aydınlıksa mutluluk  demek. Size ömür boyu mutlu bir evlilik vadediyorum. Lambaların üzerindeki bahar dalları kadar taze kalacak size olan sevgim, bahar dallarının üzerindeki kuşlar kadar hür ve huzur dolu bir hayatınız olacak benimle birlikte. Bu lambaları size olan hislerimin sembolü olarak muhafaza ediniz lütfen. Saygılarımla…”
     Şefika Hanım ise nişanlısı Muhlis Beyefendi’ye bir çift bardak (biri koyu mavi, diğeri açık mavi renkli) göndererek şöyle bir cevap yazar:
     “Muhterem Muhlis Beyefendi, Mektubunuza ve benim için çok değerli olan hediyenize çok teşekkür ederim. Ben de size bir çift mavi bardak gönderiyorum. Mavi sadakatin rengidir. Bardakların biri (koyu mavi olan) içini göstermez,  dışa kapalıdır. Evlilikler acı tatlı sürprizlerle doludur. Evliliğimiz süresince yaşayacağım sıkıntıları ve aile sırlarımızı tıpkı bu içini göstermeyen bardak gibi içimde saklayacağım. Diğer bardak(açık mavi olan)  ise billur gibidir, içini gösterir. Sevinçlerimizi,  güzellikleri ve mutluluklarımızı ise bu bardağa koyacağım ki herkesle paylaşabilelim diye.
     Size, huzurlu ve saadet dolu bir evlilik yaşatmak için elimden gelen her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz. Saygılarımla…”  diyerek evliliklerini, karşılıklı sevgi, saygı çerçevesinde gerçekleştirmişlerdir. Bu örnekleri çoğaltmamız gerekmektedir.
     Mutluluğun,  sadakatin, sevginin ve saygının sembolü olarak gördüğümüz bu çift lamba ve bardakları bizden sonra gelecek çocuklarımıza da örnek olması ve değerlerimizin yaşatılması hususunda her birimize büyük görevlerin düştüğünü, hatırlatıp, Panelistlere ve katılımcılara şükranlarımızı arz ettikten sonra, Ödül takdimi ile program sona ermiştir.”
     Hamdolsun,Panelin çok yararlı olduğu, katılımcı dostlarımız tarafından ifade edildi. TEYAD Yönetim Kuruluna, emeği geçen, katılan bütün kardeşlerimize kalb-i şükranlarımı sunarım. Gerçek anlamda sevgi-saygıya dayalı evlilikler sonucu ailelerin oluşmasını Yüce Mevlâdan niyaz eder, sıhhat ve afiyetler dilerim.
 

Yazarın Diğer Yazıları