Aidiyet Ve Kurumsal Kimlik

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 2017 Yılının başından itibaren, bütün çalışanlarının Motivasyonunu yükseltmek için, Eğitim Seminerini düzenli bir şekilde sürdürmektedir. Fakülteden dönem arkadaşım, Halil Atalay kardeşimiz; Aidiyet ve Kurumsal Kimlik konulu seminerlerinde çok özlü ve güzel bilgileri aktarmaktadır. Eğitim Seminerlerinde anlatılanlardan faydalı olacağını düşündüğüm bir özetini siz değerli okuyucularıma aktarmak istiyorum:

Her birimiz gerek aile içinde, gerekse iş hayatımızda v. b. alanlarda başarıya ulaşabilmemiz için yapılacak işleri öncelikle, tarif, takip, takviye etmemiz gerekmektedir. Gereksiz tenkit başarısızlığa sevk edeceği için kaçınılmalı, takviye ile birlikte başarı takdir edilmelidir.

Güçlü olabilmemiz için 4 G'ye ihtiyacımız vardır. 1-Güven. Her zaman güvenilir olmak zorundayız. 2-Gönüllülük. İşlerimizi yaparken severek, gönüllü yaparsak başarı kaçınılmaz olur. Gönülsüz aş, ya karın ağrıtır ya da baş. 3-Güçlü olmalıyız. Maddi ve Manevi yönden güçlü olan övgüye layık olur. 4- Gayretli olmalıyız. Kavli dualarımızın yanında, fiili dualarımızda yapmalı, gayretimizi her zaman artırmalı, aşk ve iştiyak ile birbirimizden şevk almalıyız.

MÜM; Mazeret Üretme Merkezi, BÜM; Bahane Üretme Merkezi, ÇÜM; Çözüm Üretme Merkezi. Mazeret, Bahane üretmeden, Çözüm üretmek için birlikte çalışıp başarılı olmak zorundayız. Zaman geçtikçe yüzsüzleşmeden, hataları ile yüzleşenlerden olmalıyız. Mensubiyet, mesuliyet ve sorumluluk gerektirir. İşimizi ciddiye alıp, samimi olmalıyız. Boş insan fiska açık olup, şeytanla iş tutar. Bizler çok çalışarak rızkımızı helâlinden kazanmalıyız.

5-D Kuralı: 1- Dinimizi, 2- Dilimizi, 3- Dedelerimizi, 4-Dünyamızı, 5-Devletimizi Öğretmeliyiz.

En büyük öksüzlük, köksüzlüktür. Sorumsuz insanlar, sorunlu insanlardır. İş yerinin gerektirdiği; Aksiyon, Vizyon ve Misyona sahip olmalıyız. Her nimetin bir bedeli vardır. Bu bedeli ödemeyenler mahrumiyete uğrarlar. Değer veren, değer bulur. Dinini, dilini, dedelerini, dünyayı ve devleti öğrenip gereğini yapanlar mutlaka başarılı olurlar.

Eş ve çocuklardan oluşan, kadın, erkek, büyük, küçük herkesin muhtaç olduğu birime aile denir. Evler sadece Lokanta ve Otel olarak kullanılmamalıdır. Sadece doğurmakla anne, doyurmakla da baba olunmaz. İlk aile Cennette kurulduğundan dolayı, ailede Cennetten bir tat ve koku vardır. Aidiyet zor kazanılır, ama kolay kaybedilir. Bencillikten sakınmak gerekir. Nimet-Külfet dengesine dikkat edilmeli, helâl kazanca önem verilmelidir. Hakkımız olduğu gibi görevlerimizde vardır. Gıdamızda, kazancımızda helâl olmalıdır.

KURUMSAL KİMLİK

Bir kurumun, hem kurum içinde, hem de kurum dışında duruşunu, davranışını, imajını, temsil eden kavram, yeni, kurum kimliğidir. Büyük başarılar, bireysel değil, Takım Ruhu, Ekip ile kazanılır. Takım için Lider lazımdır. Ekip: Ortak bir amaç için ortak çalışma içinde olan gruptur. Takımın aklı, takımdaki fertlerin aklından büyüktür. Ekipte herkesin katılımı sonucu sinerji oluşmaktadır. Bu anlamda ekip üyeleri birbirlerini tamamlamaktadırlar. Ekip içinde ‘Biz' vardır. Ortaya çıkan iş, benim değil, bizim ürünümüzdür.

İnsanı severken bürüt bakmak gerekir. Nasıl ki alış-verişlerimizde yiyeceklerimizi kabukları ile alıp içindeki bölümü yiyorsak, kusurlu olanların kusurlarını da hoş görü ile karşılamamız gerekir. Arazide olalım ama arazi olmayalım. Sevgi, ilgi, irtibat önemlidir. Her insan ile irtibat kurabileceğimizi bir imkân mutlaka vardır. Kapıları kapatmamak lazımdır.

İş Ahlâkının 4 Ana İlişkisi Vardır:1- Mesleğinde/İşinde kalitelilik ve disiplin. 2-Kazancında helâllik ve cömertlik. 3- Mesleki/ Ticaret ilişkilerinde dürüstlük ve hakkaniyet. 4-İnsani ilişkilerde iletişim.

Sözün özü: Kâinatın ıslahı, düzeni, huzuru; İnsanın ıslahına bağlıdır. İnsan düzelince dünya da düzelir. Bunun için aidiyet ve kurumsal kimlik önemlidir. Her bir fert, kurumu savunup, başarısı için çalışmalıdır.

Aidiyet ve Kurumsal Kimlik konularında Eğitim Seminerini düzenleyen; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek, Konuşmacı Halil Atalay, Genel Sekreter Hasan Kılca Beylere ve destek veren, emeği geçen, katılan bütün kardeşlerimize kalb-i şükranlarımı sunarım. Allah (c. c.), her birinden razı olsun.


Yazarın Diğer Yazıları