Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan

 

İslam alemi olarak 11 ayın Sultanı Ramazan ayına kavuşmanın heyecanını yaşıyoruz. Her evde bir çoşku ve ummalı bir hazırlık vardı. Çünkü Ramazan ayı gözümüzün nuru başımızın tacıdır. Dört gözle bekledik şükür kavuşturana. Ramazan ay'ının önemini konuştuk aslında hep aynı şeyler söylendi çünkü tek bir gerçek vardı Ramazan ayı bir mektepti; bize maneviyatı tepeden tırnağa hissettirerek sabrı, iyiliği, paylaşmayı, oruç tutmayı, namazın önemini, Kur'an-ı Kerim okumayı, birlikteliği öğretti öğretmeyede devam ediyor. Aslında insanların bir taraftan hayatında yeni bir başlangıca vesile olurken bir taraftan arınmamızı sağlıyor. Hem madden hem manen bir detoks süreci.

Ramazan ayının önemi ve görevlerinin verdiği bir dini sorumluluk başlıyor. Peki, bu süreçte nelere dikkat edilmeli? Birçok kişinin oruç tuttuğu bu dönemde özenilmesi gereken davranışlar nelerdir?

Hepsine bir göz atalım ve bu ayın bizlere verdiği manevi görevleri yerine getirmek için dualarda buluşalım!

* Oruç ayı olarak bilinen ramazan ayında oruç tutan kişilere karşı saygılı olmak, bu ayın en büyük görevlerinden biridir. Çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişiler, oruç tutan kişilere karşı anlayışlı ve saygılı olmalıdır.

* Tutulacak orucu ise en sağlıklı şekilde tutmak gereklidir. Vücuda zarar veren, kronik hastalığı olan kişilerin oruç tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır.

* Bu ay içinde tıpkı diğer aylarda olduğu gibi yoksul kardeşleri doyurmak, gıda gibi önemli ihtiyaçlarını karşılamak büyük sevap kazandıracaktır.

* Sahur vakti ve iftar saatleri geldiğinde orucun faydaları üzerine kısa da olsa düşünmek ve ramazan duaları içerisine idrakle birlikte şükrü eklemek maneviyatı güçlendirir.

* Hz. Muhammed'in (S.A.V) sünnetlerinden biri olan teravih namazını ise kaçırmamak gereklidir. Ramazan ayının daha da bereketlenmesi için bu namazlar tıpkı oruç gibi önem taşır.

* Umre'ye gitme imkanı olan kişilerin ramazan umresini yapması da görev kabul edilmektedir.

* Ramazan ayının önemi anlamı en çok da insani hataların farkına varmak, yaraları sarmak ve tövbe etmekte saklıdır.

* Bu süre içinde uzak durmanız gereken davranışlar ise öncelikle kalp kırmak, kötü söz söylemek ve sinirli olmaktır. Çünkü öfke ile başlayan her işin sonunda muhakkak kalp kırılır. Kalp kırmak ise orucun faziletini bozan soyut nedenlerdendir.

* Ramazan ayı bolca dua ve iyi niyet ister. Bu ayda semaya açılan eller geri çevrilmez. Edilen dualar kabul edilir.

* İsraf ve gösterişten uzak ramazan sofralarını en sağlıklı şekilde geçirmek, yine üzerinize düşen görevlerdendir.

* Komşusu açken tok yatan bir nesil olmamak için israfa yer vermemeniz tavsiye edilir.

* Kalabalık iftar sofralarında buluşmak ise birliği pekiştirmektedir. İmkan oldukça iftar sofranıza misafir kabul ediniz. Aynı sofrada

Yazarın Diğer Yazıları