Konya'da üretilen salçalık domates pazarda yerini almaya başladı. Yemeklerin vazgeçilmez tatlandırıcısı domates salçası ise ev kadınları tarafından yapılmaya başlandı.
Ağustos, Eylül aylarında yapımına başlanan domates salçasının fiyatı ise almak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Salçalık domatesin piyasaya çıkmasıyla beraber kendi salçasını kendi eliyle yapmak isteyen ev kadınları pazarlara akın ederek en iyi domatesi seçme yarışına giriyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşin altında kızaran salçalık domatesler özenle hazırlanıp müşterilerle buluşuyor.
Domatesle yapılan ev yapımı salça kış aylarının daha lezzetli yemekler tüketerek geçirmenin tek yoludur. Salçasız yemek, ne damak zevkinize hitap eder, ne de mutfağın vazgeçilmezidir.
Ev yapımı domates salçası bu yıl ne kadar olacak?
Normal domatesin aksine en güzel salça uzun domatesten yapılıyor. Salçalık domatesin daha az su barındırması salçanın daha hızlı kıvam almasını sağlıyor.
Son zamanlarda artan enflasyon ve maliyetler nedeniyle domates salçasına da zam geldi. Konya'da bu yıl ev yapımı domates salçasının fiyatı ise merak ediliyor.
Konya'da salçalık domates kaç TL?
Konya'da ev yapımı domates salçası bu yıl 100-150TL arasında pazarlarda yerini alacak. Geçtiğimiz yıla göre üretim ve yol maliyetleri artması. Doğal olarak fiyatlarda yansıdı. Bu yıl ev yapımı domates salçası 100-150 TL arasında tezgâhlarda satılacak.
Domates salçası nasıl yapılır?
Salça yapımında kullanılan domatesler taze ve sağlam olmalı. Yeterince olgunlaşmış olmalı ve çürükleri olmamalı. Eğer domatesin üzerinde siyah lekeler varsa bu kısımları önceden mutlaka temizleyin.
Domates salçasında kullanılan domatesin türü de dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Armut veya yumurta olarak bilinen küçük ve etli domatesleri tercih etmek daha iyi olacaktır. Az sulu ve etli oldukları için armut domateslerin firesi az olur. Geleneksel Çanakkale domatesiyle de salça yapılabilir ancak daha sulu olduğu için salçanın firesi daha fazla olur. Dilerseniz birkaç çeşit domatesi kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
Domatesin suyunu süzerken küçük delikli bir süzgeç kullanın. Salçanızı daha koyu olmasını sağlayacaktır.
Salça yapımında kaya tuzu tercih edin. Salça uzun süre kaynatıldığı için aya tuzu daha dayanıklı ve lezzetli bir seçim olacak. İyotlu tuz salçanızın sulanmasına yol açar.
Kurutma işlemi sırasında salçanızı üzerinin kabuk tutmaması için sürekli karıştırın. Bu işlemi metal kaşıkla yaparsanız salçanız sulanır. Bu nedenle tahta kaşık kullanmaya özen gösterin.
Salçanız hazır olduktan sonra cam kavanozda saklayın. Kavanozları önceden kaynatıp dezenfekte edin ve kuruması için bekletin. Kavanozların kapaklarının yeni olması daha sıkı kapanmalarını ve salçanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Kavanozların kapaklarını kapatmadan önce üstlerini bir parmak kalınlığında zeytinyağı tabakasıyla kaplayın. Bu salçanın hava almasını ve küflenmesini önleyecektir.
(Mustafa İlker Şen)