Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, Konyalıların vazgeçilmez durakları arasında yer alıyor.
Her zaman yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan göl; mavi rengi, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsü ile ülkemizin en güzel göllerinden biri olma özelliğini taşıyor.
BİRÇOK BALIK TÜRÜ BULUNUYOR
Beyşehir Gölü'nün güney ve kuzey kıyıları sığ olup, en derin yeri 10 metreyi buluyor. Gölde başta Sazan olmak üzere Levrek, Kadife, Akbalık ve Aynalı Sazan balık türleri de bulunuyor.
KUŞ POPÜLASYONU ELLİ BİNLERİ GEÇİYOR
Göl yüzeyi kışın kısmen veya tamamen donduğu için kuşlar açısından iyi bir kışlama alanı değil. Ancak, eylül ve ekim aylarında ördekler, bahriler, yalıçapkınları, sumrular, leylekler ve martılar on binleri aşan gruplar oluşturuyorlar. Sakarmekelerin ve kazların da eklenmesiyle ekim ayı sonlarında göldeki toplam kuş popülasyonu elli binleri geçiyor.
BÜYÜKLÜ KÜÇÜKLÜ 33 ADA BULUNUYOR
Mavi rengi, irili ufaklı adaları ile ilgi odağı olan Beyşehir Gölü'nde büyüklü küçüklü tam 33 ada bulunuyor. Büyük adalar genellikle gölün batısında yer alıyor.
GÖLÜN EN BÜYÜK ADASI! ÜZERİNE KÖY BULUNUYOR
Kazak Adası olarak da bilinen Mada Adası, 8.220 hektarlık bir alana sahiptir. Beyşehir Gölü'nün en büyük adası olan Mada Adası'nın üzerinde bir köy bulunuyor. Onarılan bina bugün, Beyşehir Belediyesi Sergi ve Toplantı Salonu olarak değerlendiriliyor. Mada kelimesi ise Farsça'da dişi hayvan anlamına geliyor.
MAĞARAYA SAHİP ADA
Beyşehir Gölünde bulunan adalar kümesinin güneyinde yer alan Hacı Akif Adası, sarkıt ve dikitleriyle ünlü. Ayrıca adanın, 100 metre uzunluğunda bir mağarası var. Bu ilginç mağaranın duvarları tarihi süslerle ön plana çıkmaktadır. Ada, yosun ve böcek türleri yönünden de oldukça zengindir. Ada içerisinde geyik, Pekin ördeği ve sülün üretimi yapılıyor. Aslen Hoyranlı olan Hacı Akif Efendi'den adını alan Hacı Akif Adası, milli park olarak ilan edildi.
BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜN EN GÖZDE ADASI
Gölün turizm yönünden en gözde adası olan İğneli Ada'sı ise kumsalı ve koyları kızıl kumlarla kaplı ve adanın en yüksek tepesi 1282 metredir.
GAVUR ADASI OLARAK TA BİLİNİYOR
Terkenli, Aşağıağıl ve Gavur adası olarak ta bilinen Çeçen Adası üzerinde tarihi yapı kalıntıları, Çinili Hamam, ambarlar, çiftlik evleri ile bir mağara bulunuyor. Hamam çinileri Konya'daki müzede sergileniyor.
ADADA KİLİSE KALINTILARI BULUNUYOR
İğdeli adanın özelliklerini taşıyan Aygır Adası'nda da manzara, hava ve kum çok güzel. Batı kıyılarından Anamas Dağları yükseliyor. Adada kilise kalıntıları bulunuyor.
(Mustafa İlker Şen)