Konya'da havaların ısınmasıyla birlikte tarım sezonu hareketlendi. Tarımsal faaliyetlerle beraber, tarıma zarar veren böcekler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri de çekirgeler.
TAŞKENT'TE İNCELEME YAPILDI
Konya'nın Taşkent ilçesinde çekirge tehdidine karşı önlemler alınmaya başlandı. Taşkent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri, çekirgelerin yumurta bıraktığı garsiyat alanlarını kontrol etti. Eline sopayı alan ekipler, taşın toprağın altını inceleyerek detaylı bir tarama gerçekleştirdi.
GARSİYAT ALANLARI NEDİR?
Senede yalnızca bir kez döl veren çekirgeler, yumurtalarını su tutma kapasitesi yüksek arazilere, çayır diplerine, tarla kenarlarındaki sert ve işlenmemiş topraklara, meyilli ve nispeten yumuşak zeminlere, çeltik tavalarına veya tarla kenarındaki setlere bırakır. Bu alanlara "Garsiyat Alanı” adı verilir. İlk kontroller de bu daha önce tespit edilen bölgelerden başlanarak yapılır.
ÇEKİRGELER EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUYOR
Tarım bitkilerine büyük zarar veren çekirgeler, özellikle özel mülkiyet dışındaki sahalarda yayılım göstererek kültür bitkilerine ciddi zararlar veriyor. Etkin bir mücadele yürütülmediği takdirde, bu durum önemli ekonomik kayıplara yol açıyor.
TÜRKİYE'DE ZARARLI OLAN 10'A YAKIN TÜR
Türkiye'de zararlı olarak bilinen yaklaşık 10 çekirge türü bulunmaktadır. En yaygın ve zararlı türler arasında Yeşil Çekirge, Kara Çekirge, Fas Çekirgesi, Madrap Çekirgesi ve İtalyan Çekirgesi yer alıyor.
(Mustafa İlker Şen)