Konya ve Isparta’yı ikiye bölen dağ! Çoğu kişi bu bilgiyi bilmiyor

- Güncelleme Tarihi:

 Konya ve Isparta’yı ikiye bölen dağ! Çoğu kişi bu bilgiyi bilmiyor
Konya’nın Beyşehir ilçesi ile Isparta’nın Yenişarbademli ilçesini kapsayan, yayla alanları bakımından zenginliğiyle öne çıkan Anamas Dağı, Konya’ya bağlı olarak gözükse de batı tarafı Isparta’ya bağlı.

Anamas Dağı mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havada çok sayıda yaylacıya ev sahipliği yapıyor. Toros Sıradağları'nın bir kolu olan Anamaslar, bitki örtüsü ve iklim yönünden çok farklı özelliklere sahip. Anamas Dağı Beyşehir ilçesinde geniş yer tutar ve türlü adlarla yelpazelenerek yayılırlar.

other/bka7380.jpg

Kuzeybatıdan güneydoğu doğrultusunda uzanan Anamas Dağları, batıdan ve güneybatıdan yüksek ve sarp dikliklerle ovaya inerler. Dedegül, Kartos, Dumanlı, Naldöken, Dippoyraz, Anamas dağının başlıca tepeleridir.

other/3-a.jpg

Dağın batısı Isparta'nın doğusu ise Konya'nın

Konya ile Isparta sınırları içerisinde bulunan Anamas dağı iki şehir için de paylaşılması zor olan bir doğal güzelliktir. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan bir kararla Anamas Dağı'nın batısı Kızıldağ Milli Parkı'na, doğusu ise Beyşehir Gölü Milli Parkı'na dâhil edilmiştir.

Anamas Dağı Dedegöl Dağı olarak da bilinmekte.  Google'da Dedegöl Dağı olarak aratırsanız bu dağın Isparta'nın Yenişarbademli ilçesi sınırı içerisinde olduğunu, Anamas Dağı olarak aratırsanız ise Konya'nın Beyşehir ilçesinde bağlı olduğunu göreceksiniz.

Anamas Dağı'nın özellikleri

Anamas Dağı'nın uzunluğu 110, genişliği 50 km civarında olan dağın bir kısmı Konya'nın  Beyşehir ilçesi ile Isparta ve Antalya illerinin sınırını oluşturmaktadır. Bu dağ silsilesinin 2.998 m. ile en yüksek noktası olan Dedegöl Dağı Isparta ili Yenişarbademli ve Aksu ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır.

Söylenceye göre, zirveye adını veren güller erenlerden sayılan bir dede tarafından dikilmiş ve burası zamanla "Dedegül” adını almıştır. Dağ çevresinde birçok farklı iklim alanlarının varlığı nedeniyle yöre, bitki türleri bakımından da büyük zenginlik göstermektedir. Anamas Dağları 2.000 m. yüksekliğe kadar ormanlarla kaplıdır. Dağlarda yoğun olarak karaçam, ladin, kızılçam, ardıç, köknar ve meşe ormanları bulunmakta, burası Türkiye'nin önemli oksijen merkezleri arasında gösterilmektedir.

Batı Toroslarda tek buzul bulunan dağıdır. Dipoyraz tepesinin kuzeye bakan yamacında birkaç küçük buzul yer almaktadır.

Anamas Dağı'ndaki krater gölü, doğaseverler ile trekking tutkunlarının  ilgisini çekiyor

Yörüklerin vazgeçilmez yaylaları

Anamaslar üç ilin sınırları dâhilinde hayvancılıkla geçinen Yörüklerin vazgeçilmez yaylakları halindedir. Bilindiği kadarı ile Hacı İsalı, Eski Yörük, Töngüşlü, Çakal, Karakoyunlu Saçı Karalı (Hayta), Yörükleri Anamas yaylalarına çıkarken, Çoşlu (Honamlı), Tırtar (Honamlı) ve Manavlı Yörükleri Seydişehir ve Beyşehir sınırlarında yaylarlar. Karahacılı Aşireti ise daha çok Emeredin, Dumanlı ve Dedegöl Dağları ve eteklerini yaylak olarak kullanırlar.

Anamas Dağı'ndaki Yeşilgöl, doğaseverlerin yeni gözdesi

(Mustafa İlker Şen)

 

 

  • #Konya #Isparta #Konya haberi #Konya doğa #Konya dağları #Konya yaylaları #Konyahaber #Konya tarih #Konya kültür #Konya ve Isparta’yı ikiye bölen dağ

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • I
    Ispartalı
    1 yıl önce

    Sayın Mustafa İlker ŞEN ben ısparta aksu merkez bucak mahallesi nüfusuna kayıtlı yım. Babam ve eskilerin birçoğunda nüfus cüzdanında doğum yeri Anamas olarak yazar. Yani Aksu'nun eski adı anamastır.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”