Konya’nın damak çatlatan lezzeti! Dünyada eşi benzeri yok

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’nın damak çatlatan lezzeti! Dünyada eşi benzeri yok
Konya mutfağı iki sütun üstünde yükseliyor: Biri, Selçuklu Saray mutfağı... Diğeri, Mevlevi Dergahının mutfağı... Bugün damaklarımızı şenlendirecek olan o şekerden bahsedeceğiz.

10 bin yıllık bir mirasa ev sahipliği yapan Konya, yöresel mutfağı, müzeleriyle, kültürü ve manevi değerleriyle huzur bulabileceğiniz bir şehir.

Konya sadece yüz ölçümü ile değil tescilli yemekleri ile de ilk sırada yer alıyor. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya, zengin bir mutfağa sahiptir. Konya mutfağı başta Osmanlı olmak üzere, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi farklı kültürleri de içinde barındırır.

Mevlana Şekeri (Kg) Akide Şekeri - Musko Erciyes Kuruyemiş

Tonlarca üretiliyor

Konya'da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan Mevlana şekeridir.Konya ve Mevlana'yla bir bütün haline gelen bu şeker, Konya ilinin simgelerinden de biridir. Konya'da her gün tonlarca Mevlana şekeri üretilmektedir.

Mevlana Şekeri Uygun Fiyata Satın Al - Selimzade

Peynir şekeri olarak biliniyor

Ağıza alındığında ağızda dağılan bu şeker, halk arasında "peynir şekeri” olarak da bilinir. Çünkü bu şekerin görüntüsü peyniri andırmaktadır. Ayrıca peynir kıvamında ağızda dağıldığı için asırlardır peynir şekeri olarak bilinmektedir.

Asırlardır üretimi yapılan Mevlana şekerinin seveni de oldukça fazla. Çayın yanında tercih edilebileceği gibi bir yere giderken hediye olarak da götürülmektedir. Yolu Konya'dan geçen pek çok kişi bu şekerden paketlerce almaktadır.

Mizan Şekerleme Konya - Mevlana Şekeri - Akide Şekeri

Dünyanın dört bir yerine gönderiliyor

Bakır kazanlarda 140 derecelik ısıyla şeker, su ve limon tuzundan üretilen Mevlana şekerine, yabancı ülkelerden de bu şekere büyük ilgileri var.

Mevlana şekeri dünya da eşi benzeri olmayan bir şeker olarak adlandırılır. Konya'da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan asıl adı peynir şekeri olan Mevlana şekeri, dünyanın dört bir yanına gönderilmektedir.

Mevlana Şekeri: Konya'dan Dünyaya Eşsiz Tat - Nefis Yemek Tarifleri

Mevlana şekeri sağlıklı mı?

Mevlana şekerinin üretiminde hiçbir katkı maddesi olmadan yalnızca şeker, limon tuzu ve su katılarak üretiliyor. Başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir.

Renkli Mevlana Şekeri (Kg) Akide Şekeri - Musko Erciyes Kuruyemiş

Mevlana Şekeri Nasıl Yapılır?

Mevlana şekeri nasıl yapılıyor sorusu, bu şekeri yiyen pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Mevlana şekeri yapılırken şu aşamalar izlenir:

Her şekerlemenin ana malzemesi şeker olduğu için bu şeker için de toz şeker kullanılır.

Özel olarak kullanılan kazanlara, su ve toz şekeri eklenir. Su oranı ve şeker oranı tam kıvamında olmalıdır.

Şekerin üzerini bir miktar geçen su eklenir ve kaynama işlemi başlar.

Kazan içindeki sıcaklık 100 santigrat olduğunda malzemelerin içine limon tuzu eklenmektedir.

Şekerli suya kıvam vermesi ve fermente işleminin başlaması için limon tuzu eklenir.

Limon tuzunun eklenmesinden sonra kazandaki malzemelerin karıştırılması kesilir.

Kaynayan malzemeler, soğutma aşaması için ayrı bir alana alınır.

Önceden yağlanmış levha üzerine dökülen karışım soğuması için dinlendirilmeye alınır.

Soğuyan şekerli karışım özel olarak ağartma cihazlarına girmektedir. Ağartma cihazlarında şekerin rengi ve kıvamı ayarlanır.

Ağartma ustalarından onay alan karışımlar, şeker kalıplarına dökülür.

Şeker kalıplarında kıvama gelmesi ve donması için bekletilir.

Bu aşamada balmumu kullanılıyor. Balmumu şekerin kolayca kesilmesine yardım eden özel malzemelerden biri oluyor.

Kesilen şekerler şimdi de süzgeç içine alınır. Süzgeç içinde yer alan şekerlerin üzerine özel bir cihazla su serpilir. Su, şekerlerin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlayan malzemelerden biri olarak dikkat çekiyor.

Nemlendirilme aşamasını bitiren Mevlana şekerleri, son defa dinlenmeye geçiyor ve ortalama 5 saat sonra tüketime hazır hale geliyor.

Genel olarak Mevlana şekeri içindekiler incelendiğinde su, toz şeker ve limon tuzu dikkat çeker. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen Mevlana şekerlerini almaya dikkat ediniz.

(Mustafa İlker Şen)

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Konya Mevalana #Konya Mevlana şekeri #Mevlana şekeri #Konya mutfağı #Konya yemeği

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”